Foto

Dopřejte si na sv. Martina
pěkně vypečenou husičku

10. 11. 2015

Svatý Martin na bílém koni ani letos nepřijede, ale do zlatova vypečená husička s dvěma druhy knedlíků a zelí přesto bude ozdobou jídelníčku svatomartinských hodů. Můžeme si ji dopřát doma i v mnoha restauracích, které nyní tuto pochoutku nabízejí. A zájem o tradiční husy rok od roku roste.

Husí farma Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku, jediná šlechtitelská stanice hus v republice, letos zvýšila počet chovaných housat zhruba o 5000 na 57 tisíc. Mnoho tamních hus už ke středečnímu svátku svatého Martina zamířilo k zákazníkům. Pro vykrmené husy si do Byňova také přímo jezdí lidé z restaurací i maloodběratelé.

"Cena je stejná jako loni, 80 korun za kilo," řekla vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová. Novohradské husy vykrmené pšenicí a trávou mají velmi kvalitní maso i peří. Rostly na farmě od května, aby na začátku listopadu vážily požadovaných čtyři až šest kilogramů.

V supermarketech lze husy pořídit zhruba od stokoruny za kilogram, ve farmářských obchodech může být i více než dvojnásobná. V restauracích začíná cena husy s knedlíkem okolo sto třiceti korun za porci.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Tak doufám, Jani, že se ještě na nějaké "akcí" sejdeme. Hezký večer.
Jana Šenbergerová
Lenko, nápodobně. Ve čtyřech s vámi jsme si to rozhodně užili mnohem víc než sami. To rozhodně nebyl všednodenní oběd. I my ještě jednou děkujeme za společnost. :-)
Zuzana Pivcová
To je moc fajn, že jste se sešli, a ještě k tomu dva páry milých, sehraných lidí.To vám přeji!!
Elena Valeriánová
A přátelé, my jsme se opravdu sešli. A oběd v tak příjemné společnosti a Janou a Pavlem byl sváteční i když byl den uprostřed týdne. Valeriánovi děkují :-)
Jana Šenbergerová
Na martinské hody už nemáme žaludek, ale možná zítra využijeme toho, že v jedné restauraci nabízejí martinskou husu v rámci meníčka. Možná se tam sejdeme s Valeriánovými. :-) Chtěli jsme to zkusit dnes v Jeseníku, ale nezadařilo se.
Eva Balúchová
Určitě budu zítra v 11h v Brně na nám.Svobody u otvírání prvního Svatomartinského vína.A následovat bude v některé restauraci husička,doufám,že bude tak pěkně vypečená jak je na fotce u článku.
Alena Várošová
Přeji všem,ať se jim husa,či kačena na sv,Martina dobře propeče.Já husu nedělám a kačenu jednou za rok.Tento pokrm jaksi nemusíme,ale ostatním přeji dobrou chuť.
Jana Slavíková
Místo husy dělám kačenku, s kysaným a červeným zelím s brusinkami, jednou byla s br.knedlíkem, podruhé s lokšemi. Povedly se obě.
Elena Valeriánová
My už jsme začali s předstihem, nedělní oběd jsme si dopřáli v restauraci s přáteli jak už jsem psala jinde, je to taková naše tradice. A možná zítra, na Martina, si to zopakujeme. Tak dobrou chuť.
Květoslava HOUDKOVÁ
Já si dám v sobotu "husí oběd" v Národním zemědělském muzeu, Praha - na každoroční tradici "Letenská husa" a Svatomartinské víno. To bude "dieta" ! ! A na troubu mohu dát doma dečku a užít si klid.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.