Silvestrovské kremrolky
Ilustrační foto: pixabay.com

Silvestrovské kremrolky

26. 12. 2015

Blíží se konec roku a všichni přemýšlíme, jak prožít poslední den v roce, aby to bylo důstojné zakončení roku starého a zároveň pompézní  nakročení do roku dalšího.

My hospodyňky však máme jasno. Upečeme si silvestrovské kremrolky. Vezmeme kreditní kartu, která má ještě nějaký zůstatek a jdeme nakupovat.

Potřebujeme:

380 g hladké mouky (pokud nám odmítnou příslušné množství odvážit, musíme koupit kilovku)

250 g rostlinného tuku Hera (kostky Hery naštěstí pořád ještě mají 250 g)

200 g zakysané smetany (na to je nutné vzít si brýle, některé kelímky mají i 250g, nutno rozlišit)

1 vejce na potření (snad nám ještě zbylo, chlebíčky se bez vajíčka natvrdo naštěstí obejdou)

Tuk na pomazání trubiček (trocha oleje v lahvi vždycky zbude)

1 balíček listového těsta

Mouku, Heru a zakysanou smetanu dáme na vál, listové těsto do lednice. Papír od Hery pečlivě uschováme. Ze surovin na válu vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme do rána uležet v lednici.

Pokud těsto nejde vypracovat do hladka, drobí se, lepí se vám na ruce či teče, patrně jste použili místo Hery máslo. Dobře vám tak, to máte trest za vaši rozmařilost. Zatímco každé jiné těsto máslem vylepšíte, tady to neplatí. Má to úplně opačný účinek, s tím těstem už nic neuděláte. Hoďte ho za plot.*

Ráno vytáhneme z lednice v lepším případě správně odleželé těsto zabalené ve fólii, v horším případě listové těsto, které jsme koupili předchozí den. Další postup je už stejný.

Vyválíme placku, asi dva mm tenkou (manžel vám určitě rád půjčí tzv. "šupléru", aby to bylo přesné, nebo ve školní brašně vašeho školáka určitě najdete milimetrové měřítko.) Rádlem nakrájejte stejně široké a dlouhé pruhy. Zde doporučuji použít spíše trojúhelník s ryskou.

Velikost  kremrolek záleží na vašem výtvarném záměru. Pokud chcete mít cca 60 malých kremrolek umělecky naaranžovaných na talířcích , zvolte kovové trubičky nejmenších velikostí. Pokud ale neustále zápasíte s nedostatkem času a nechcete se s tím zbytečně crcat , zvolte co největší rozměr kovové trubičky. Počet kremrolek se tím samozřejmě sníží. I tady však dbejte na přiměřenost použitého náčiní. Vodovodní trubka, či okapová roura jsou už moc velké.

Kovové trubičky před použitím natřeme tukem, za tím účelem jsme si uschovali papír od Hery z předchozího  dne. Pokud jsme jej neprozřetelně vyhodili, použijeme jakýkoliv jiný tuk .

Těsto navineme na trubičky , potřeme rozšlehaným vejcem, vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů. Pečeme 12-15 minut, až budou trubičky krásně zlaté. Nechte chvíli vychladnout a opatrně stáhněte kremrolky z trubiček. Nepůjde to snadno, dost pomáhá, když  opatrně ťukáte úzkou stranou o vál, až se těsto uvolní. Pokud někdo během vašeho ťukání řekne "dále ", nevšímejte si ho. Má se více zajímat o to, co se kolem něho děje. Když je vše vyklopeno, udělejte revizi  připravených polotovarů. Jestli jste někde netrefila odstín a místo zlatavé vám vyšla trubička do hněda, či do černa, improvizujte. Odveďte láhve od piva a za získané drobné  kupte čokoládovou polevu. Pokud se vám bude zdát málo tmavá, přidejte kakao. Polevou přelejte  ne vaši vinou ztmavlé kremrolky a máte hotovo.

Vzniklé dva druhy kremrolí se samozřejmě plní sladkou  náplní. Vhodný je sníh z bílků, pařížská šlehačka, ale fantazii se meze nekladou. Při troše kreativity vytvoříte zcela neobvyklé druhy náplní.Jenom podotýkám,že vaječný koňak je k plnění nevhodný. Teče.

Kremrolky naaranžujte na talíř a servírujte s nonšalancí Haliny Pavlowské. Aby byl dojem dokonalý, můžete k tomu přidat neotřelý veršík, který jste k této příležitosti složila. Třeba: Kdo kremrolky doma peče, tomu štěstí neuteče." Nebo něco podobného, záleží na vaší invenci. Důležité upozornění : Nikdy-opakuji-nikdy nepoužívejte při vaření slovník Zdeňka Polreicha. Mohl by se to dozvědět a požadovat po vás úhradu autorských práv.

Pokud se některému z vašich hostů zdá čokoládová kremrolka hořká, improvizujte. Doporučuji vtipnou otázku. Kolik jsi toho od rána už vypil? Tolik? No to se nediv, že ti připadá všechno hořké! Vaši hosté si už podobnou poznámku  nedovolí, aby se nevystavili stejnému podezření.

Ciferník hodin se blíží k půlnoci a vy jste se právě stala hvězdou večera. S kremrolkou (samozřejmě zlatou) v jedné ruce a sklenkou sektu v ruce druhé očekávejte příchod Nového roku.

Přeji vám, aby byl  minimálně stejně úspěšný jako byl rok uplynulý. Hodně zdraví, energie a stále dobrou náladu a zase někdy spolu něco dobrého uvaříme.

Vysvětlivky:

* Hodit za plot je okřídlené rčení vzniklé ze skutečnosti, že nezkušené hospodyňky na vesnici házeli nepovedené kuchařské výtvory za plot slepicím a jiné havěti. V našich podmínkách znamená spláchnout do záchodu, vyhodit do koše na odpadky, nebo zlikvidovat jiným ekologicky povoleným způsobem.

 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage
PRODUKT TÝDNE

Pořiďte svému mazlíkovi kvalitní krmivo. Konzervy Brit Mono Protein jsou vhodné pro psy s citlivým zažíváním, alergiemi a potravinovou intolerancí. Více zde.

produkt týdne.jpg

 

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.