Babiččin tažený štrůdl
FOTO: archiv autorky

Babiččin tažený štrůdl

27. 1. 2016

Moje babička byla skvělá kuchařka a na její štrůdl do dnes vzpomínám. Babička však už dávno není mezi námi, recept jsem si tenkrát od ní nevzala, tak jsem zkoušela, jak ho vlastně dělala a snad jsem se k receptu přiblížila. Není drahý a ani kalorická bomba. Pokud ho nebudete cukrovat a vynecháte vanilkový cukr, je vhodný i pro diabetiky.

Ingredience:
1 celé vejce
1 polévková lžíce octa
2 polévkové lžíce oleje
250 g hladké mouky (nejlépe 00)
50-60 ml vlažné vody
50 g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
rozinky, skořice, sekané oříšky (pokud máte rádi)
pečící papír
cukr na posypání

Postup:
Do misky prosijeme mouku a uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme rozšlehané vejce s vodou, octem a olejem. Těsto nejdříve zpracováváme nožem, až je vše rovnoměrně smícháno, těsto dáme z misky na podložku a zpracováváme rukama, až je hladké a nelepí se. Těsto musí být vláčné (pokud je těsto tuhé přidejte vodu, pokud je lepivé, tak trošku mouky). Vytvoříme bochánek, který zabalíme do utěrky a necháme alespoň 30 minut při pokojové teplotě odpočinout.

Jablka nakrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich šťávu.

Z odpočatého těsta na utěrce vytahujeme plát do tvaru obdélníku, tak aby jím utěrka lehce prosvítala. Plát potřeme rozpuštěným máslem, pokryjeme nastrouhanými jablky, přidáme rozinky, (oříšky), posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Pomocí utěrky stáčíme až dojdeme na konec, na bocích spojíme těsto tak, aby jablka nebyla vidět. Takto připravený závin skulíme z utěrky na plech s pečícím papírem, spojem dolů a potřeme rozpuštěným máslem.

Pečeme při teplotě 190 °C asi 35-40 minut, během pečení potřeme znovu rozpuštěným máslem a rovněž ihned po vyjmutí z trouby. Upečený závin necháme vychladnout a pak pocukrujeme.

Do závinu můžeme použít i jiné sladké náplně (ovocné: višně, švestky, dále tvaroh, mák s povidly apod.). Velmi dobrý je i se slanými náplněmi (třeba masovozeleninová směs, zelná s uzeninou, špenát) a pak je jedinečnou pochoutkou k pivu nebo vínu či jako večeře.

Dobrou chuť!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.