Babiččin tažený štrůdl
FOTO: archiv autorky

Babiččin tažený štrůdl

27. 1. 2016

Moje babička byla skvělá kuchařka a na její štrůdl do dnes vzpomínám. Babička však už dávno není mezi námi, recept jsem si tenkrát od ní nevzala, tak jsem zkoušela, jak ho vlastně dělala a snad jsem se k receptu přiblížila. Není drahý a ani kalorická bomba. Pokud ho nebudete cukrovat a vynecháte vanilkový cukr, je vhodný i pro diabetiky.

Ingredience:
1 celé vejce
1 polévková lžíce octa
2 polévkové lžíce oleje
250 g hladké mouky (nejlépe 00)
50-60 ml vlažné vody
50 g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
rozinky, skořice, sekané oříšky (pokud máte rádi)
pečící papír
cukr na posypání

Postup:
Do misky prosijeme mouku a uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme rozšlehané vejce s vodou, octem a olejem. Těsto nejdříve zpracováváme nožem, až je vše rovnoměrně smícháno, těsto dáme z misky na podložku a zpracováváme rukama, až je hladké a nelepí se. Těsto musí být vláčné (pokud je těsto tuhé přidejte vodu, pokud je lepivé, tak trošku mouky). Vytvoříme bochánek, který zabalíme do utěrky a necháme alespoň 30 minut při pokojové teplotě odpočinout.

Jablka nakrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich šťávu.

Z odpočatého těsta na utěrce vytahujeme plát do tvaru obdélníku, tak aby jím utěrka lehce prosvítala. Plát potřeme rozpuštěným máslem, pokryjeme nastrouhanými jablky, přidáme rozinky, (oříšky), posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Pomocí utěrky stáčíme až dojdeme na konec, na bocích spojíme těsto tak, aby jablka nebyla vidět. Takto připravený závin skulíme z utěrky na plech s pečícím papírem, spojem dolů a potřeme rozpuštěným máslem.

Pečeme při teplotě 190 °C asi 35-40 minut, během pečení potřeme znovu rozpuštěným máslem a rovněž ihned po vyjmutí z trouby. Upečený závin necháme vychladnout a pak pocukrujeme.

Do závinu můžeme použít i jiné sladké náplně (ovocné: višně, švestky, dále tvaroh, mák s povidly apod.). Velmi dobrý je i se slanými náplněmi (třeba masovozeleninová směs, zelná s uzeninou, špenát) a pak je jedinečnou pochoutkou k pivu nebo vínu či jako večeře.

Dobrou chuť!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše Onderková
Také ho dělám a je velice výborný a šťavnatý, Když byli doma děti, tak byl snědený okamžitě :)
Jana Šenbergerová
Mňam! Ve vaší fotogalerii jsem si pěkně pochutnala. Díky! :-)
Hana Rypáčková
Taky mám tažený od bbičky a mamky, ale nejsem tak šikovná a dělají se mi díry, ty pak zalepuji kousky a můj závin je záplatovaný...
Helena Hejduková
Paní Květo, děkuji Vám za skvělou radu, dávat recepty do chatu, ráda se se svými recepty podělím. Pečení je totiž ne koníček, ale KŮŇ a to hodně velký.peču sice trošku pro sebe, ale spíš pro známé. Na svém profilu jsem si založila galerii mého pečení, je to taková malá ukázka co všechno tak asi peču. Zkouším ráda nové recepty, ale i díky tak trošku dlouholeté praxe a i zkušenosti vymýšlím i nové. Na chat určitě zabrousím a dám tipy na pečení. Je mi jasné, že tam chodí hodně zkušených hospodyněk, ale vyměnit si zkušenosti a recepty, získat další inspiraci nikdy není na škodu.
Alena Várošová
Taky si vzpomínám,že toto těsto připravovala moje babička,pak i moje maminka.Já jsem jej taky dělávala.A teď mnoho z nás z nedostatku času,nebo jak já z pohodlnosti kupuje lístové těsto.Nebo dělá nějaké jiné,co není na příoravu náročné.Navnadila jste mne a znovu jej zkusím udělat.Děkuji paní Helenko.
Jarmila Komberec Jakubcová
Tažený štrůdl dělala moje maminka, já ho dělám z kupovaného těsta. Z důvodu nedostatku času.
Lenka Hudečková
Jojo, moje mamka také dělávala sama, ale je to opravdu hodně pracné. Když se mi znelíbí listové těsto, dělám jiné. Také je rychlé, chutné a zcela jinak se s ním pracuje než s tímto. Někdy ho přidám do "receptů" :-) A Vám, Helenko děkujeme ♥
Květoslava HOUDKOVÁ
Paní Helenko-dík za recept. Až zase budete mít něco rychlého, dobrého, dejte do rubriky Chat/recepty, lépe to najdeme - dík
Jiřina Pilátová
Moje teta jej dávala na nějakou dobu - to těsto pod nahřátý kastrol.Býval výborný!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...