Prázdninová reportáž: Čertův mlýn
FOTO: autorka

Prázdninová reportáž: Čertův mlýn

20. 8. 2016

Čertův mlýn (1207m) je čtvrtá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd a její název vznikl podle pověsti, že ve žlabu nedaleko vrcholu postavil čert mlýn. Vrchol je součástí Národní přírodní reservace Kněhyně – Čertův mlýn, na jejímž území je přirozený les, několik jeskyní a skalisek.

A nyní už o našem putování. Autobusem jsme vyjeli z Rožnova p.R. na Pustevny, kde jsme se prošli a pořídili několik záběrů. Kouzlo Pusteven se vytratilo, vládne tu čilý stavební ruch. Opravuje se vyhořelá chata Libušín, staví se nová stanice lanovky, vrší se hromady hlíny a rozléhá se zvuk sbíječek.  

Většina turistů směřovala na Radhošť, my se vydali opačným směrem do sedla vrcholu Tanečnice a dále na vrchol Čertův mlýn (stoupání v délce 2,5 km). Procházeli jsme přírodní reservací, kde je přirozený les se spoustou odumřelých stromů. Na vrcholu jsme si krátce odpočinuli a pokračovali k horskému hotelu Martiňák. Cesta vedla lesem (pouze jedna vyhlídka), klesání v délce 4 km, spousta borůvek a žádný turista. Prostě paráda.

Bufet hotelu Martiňák byl otevřený, posezení při pivě a kávičce přišlo vhod. Před námi byl sestup do vesnice Horní Bečva. A byla to nejzajímavější část našeho výšlapu. Střídaly se lesní úseky s úseky pasek. Největším zážitkem byla zemědělská usedlost, kde ve svahu pod stromem odpočíval staříček, kousek od něho držel siestu statný býk a kolem nich staré stroje, vozy, dokonce i auto. A na chalupě byla část střechy nahrazena plachtou. Podmínky k životu mizerné, ale ta krásná příroda kolem.

Na závěr výšlapu jsme měli veliké štěstí. Obloha potemněla, hnala se bouře a my neměli tušení, v kolik hodin odjíždí autobus z Horní Bečvy do Rožnova. Jen co jsme došli na hlavní cestu, autobus přijížděl. Za patnáct minut jsme byli v Rožnově, ne však doma. Ještě jsme zašli do nejbližší restaurace na pivo a taky jsme se tam ukryli před deštěm.

V seznamu tisícovek Moravskoslezských Beskyd jsme zatrhli další vrchol, který jsme zdolali. Snad bude zdraví přát a my zdoláme všechny.

 

PRÁZDNINOVÁ REPOTÁŽ - Napište reportáž z výletu, dovolené, z vašeho města či obce. Autoři reportáží získají předplatné MF Dnes, anebo kvalitní LED svítilny. Pravidla soutěže najdete zde.

 

 

 

cestování Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%