Prázdninová reportáž: Čertův mlýn
FOTO: autorka

Prázdninová reportáž: Čertův mlýn

20. 8. 2016

Čertův mlýn (1207m) je čtvrtá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd a její název vznikl podle pověsti, že ve žlabu nedaleko vrcholu postavil čert mlýn. Vrchol je součástí Národní přírodní reservace Kněhyně – Čertův mlýn, na jejímž území je přirozený les, několik jeskyní a skalisek.

A nyní už o našem putování. Autobusem jsme vyjeli z Rožnova p.R. na Pustevny, kde jsme se prošli a pořídili několik záběrů. Kouzlo Pusteven se vytratilo, vládne tu čilý stavební ruch. Opravuje se vyhořelá chata Libušín, staví se nová stanice lanovky, vrší se hromady hlíny a rozléhá se zvuk sbíječek.  

Většina turistů směřovala na Radhošť, my se vydali opačným směrem do sedla vrcholu Tanečnice a dále na vrchol Čertův mlýn (stoupání v délce 2,5 km). Procházeli jsme přírodní reservací, kde je přirozený les se spoustou odumřelých stromů. Na vrcholu jsme si krátce odpočinuli a pokračovali k horskému hotelu Martiňák. Cesta vedla lesem (pouze jedna vyhlídka), klesání v délce 4 km, spousta borůvek a žádný turista. Prostě paráda.

Bufet hotelu Martiňák byl otevřený, posezení při pivě a kávičce přišlo vhod. Před námi byl sestup do vesnice Horní Bečva. A byla to nejzajímavější část našeho výšlapu. Střídaly se lesní úseky s úseky pasek. Největším zážitkem byla zemědělská usedlost, kde ve svahu pod stromem odpočíval staříček, kousek od něho držel siestu statný býk a kolem nich staré stroje, vozy, dokonce i auto. A na chalupě byla část střechy nahrazena plachtou. Podmínky k životu mizerné, ale ta krásná příroda kolem.

Na závěr výšlapu jsme měli veliké štěstí. Obloha potemněla, hnala se bouře a my neměli tušení, v kolik hodin odjíždí autobus z Horní Bečvy do Rožnova. Jen co jsme došli na hlavní cestu, autobus přijížděl. Za patnáct minut jsme byli v Rožnově, ne však doma. Ještě jsme zašli do nejbližší restaurace na pivo a taky jsme se tam ukryli před deštěm.

V seznamu tisícovek Moravskoslezských Beskyd jsme zatrhli další vrchol, který jsme zdolali. Snad bude zdraví přát a my zdoláme všechny.

 

PRÁZDNINOVÁ REPOTÁŽ - Napište reportáž z výletu, dovolené, z vašeho města či obce. Autoři reportáží získají předplatné MF Dnes, anebo kvalitní LED svítilny. Pravidla soutěže najdete zde.

 

 

 

cestování Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Děkuji všem za milá slova. Alenko T., naskládané kameny na vrcholu už byly před naším příchodem. Elenko, býka jsem vyfotila, staříka jsme se ptali na cestu, ale byl pod stromem a nedal se vyfotit.
Libor Farský
Fandí vám při vašich výšlapech cestou necestou ...
Zuzana Pivcová
V Beskydech jsem nikdy nebyla, což je trochu ostuda, ale takový výšlap bych si nechala líbit a snad bych ho i zvládla. Fotky jsou krásné, díky, Aničko.
Drahomíra Stínilová
Beskydy- moje srdeční záležitost. Teď po nich stůňu, protože jsme tam nebyli už druhým rokem. Jsem ráda, že mám v paměti a ve foťáku ještě staré Pustevny. Hodně jsme tam prochodili. Ale přiznávám, že na Čertův mlýn jsme ještě nevylezli. Tak příště. Moc pěkná reportáž i fotky.
Alena Tollarová
Tou lanovkou jsem jela někdy v 16 letech na školním výletě a tenkrát jsem si říkala, že se tam musím ještě někdy vrátit. Zatím se mi to nepodařilo naživo, jen s Tebou, Aničko. A vlastně i s Vláďou. Nejvíce se mi líbí fotka Na vrcholu ... kdo si hraje, nezlobí. Nebo už to tam bylo? Prima.
Elena Valeriánová
Aničko, krásná reportaz, super fotečky s popiskami. Jen jsem čekala stařečka i s býkem.
Alena Vávrová
Jejda, to se mi to s vámi všemi krásně výletuje! Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide? Čípovi Á + Vé! :-)
Naděžda Špásová
Hezká pozvánka, Pustevny bych chtěla vidět, ale je to od nás daleko. Fotky jsou moc pěkné. *****
Jiří Hudeček
Děkuji za přiblížení místa kam se asi nikdy nepodívám naživo. Hezké obrázky i povídání.
Jana Šenbergerová
Aničko, krásné povídání i fotky. Tuto část Beskyd vůbec neznám, a to jsem dětství a mládí strávila v jejich blízkosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.