Dýňový kompot
13. 11. 2016V naší rodině jsou velmi oblíbené dýňové kompoty, které milují naši nejmenší (od tří let) až po mého tátu (79), proto se každý rok snažím sehnat pěknou dýni a kompoty vyrobit. Letos mám již splněno.
Dýňový kompot:
3 kg čisté dýně
0,75 kg cukru
1.5 l vody
3 lžičky kyseliny citronové
3-4 lžičky ananasového aroma
lze dochutit i rumovým aroma
pár hřebířčků a kousek polámané skořice celé
1 pomeranč
Postup prací:
Dýni si nakrájíme na menší proužky, vydlabeme, oloupeme slupku a navážíme 3 kg čisté dužiny. Tu pokrájíme na kostičky a namočíme do vody s kyselinou citronovou. Když je vše nakrájené, přidáme cukr, voňavé aroma, skořici a hřebíček a nastrouháme z půlky pomeranče kůru, kterou rovněž přidáme do mísy s dýní a vymačkáme z této půlky šťávu. Druhou půlku si nakrájíme na kolečka i s kůrou, ale necháme stranou. Takto se vše nechá alespoň 2 hodiny uležet.
Potom dáme do velkého hrnce, přidáme plátky pomeranče, aby ještě pustily šťávu a chuť, a vaříme do sklovata. Já tedy raději ochutnám, a když se mi zdá dýně na skus dobrá, tak vypínám.
Naplníme do skleniček, navrch dám vždy kousek pomeranče. Sterilizujeme 20 min při 85 stupních.
Pak skleničky otočím a nechám vychladnout.
Kdyby to šlo, dala bych vám ochutnat. Takto upravená dýně nemá nic společného s dýňovým kompotem, jaký nám podávali ve školních jídelnách k obědu. Je to neskutečná mňaminka.
Přeji všem úspěšné zavařování.
P.S. z jedné dávky (3 kg dýně) uděláte cca 8 sklenic kompotu.