Tip na výlet: Plitvická jezera v Chorvatsku
FOTO: autorka

Tip na výlet: Plitvická jezera v Chorvatsku

17. 5. 2017

Možná si říkáte, co je to za výlet, tak daleko? Zadání znělo: v České republice nebo i v zahraničí. Výlet se dá přece zorganizovat kdykoliv a kdekoliv. Nabízím proto jeden tip v zahraničí. 

Blíží se léto, čas dovolených a prázdnin. Jako každý rok se vydá mnoho turistů na jih do Chorvatska. Při cestě tam nebo zpět se můžete zastavit u Plitvických jezer, pokochat se krásnou přírodou a trochu si pobyt u moře obohatit. 

Označení Plitvická jezera bylo poprvé použito v roce 1777 knězem Dominikem Vukasovičem. V parku je 16 větších a několik malých jezer, propojených vodopády a kaskádami. Národním parkem jsou od roku 1949, na seznamu světového přírodního bohatství UNESCO od roku 1979. Do roku 1958 byl park pro turisty nedostupný. Na Plitvických jezerech byly natočeny některé scény pro filmy podle knih Karla Maye. Kdo by neznal Poklad na Stříbrném jezeře nebo Poslední výstřel a náčelníka Apačů Vinnetoua s Old Shatterhandem? 

Vstupné na Plitvická jezera je od dubna do října v kunách: dospělí 110 kun, skupiny nad 15 lidí - 100 kun na osobu, děti od 7 do 18 let 55 kun, děti do 7 let zdarma (1 kunu jsem koupila v ČR za 3,70 Kč). V ceně je zahrnut vstup do parku a jízdné speciálním autobusem a parníčkem v rámci vybrané prohlídky. Nejkratší varianta prohlídkových stezek kolem jezer vyžaduje asi tři až čtyři hodiny, nejdelší pět až šest hodin. Pokud budete fotografovat, tak i nějakou hodinu navíc. Před vchodem si pak nakoupíte pohledy, magnety i občerstvení

Tak ať se vám výlet vydaří. A nebojte se. Jezera jsme navšívili teď v květnu cestou na ostrov Krk a našeho zájezdu se zúčastnila i osmdesátiletá paní a vše zvládla.

Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.