Tip na výlet: Plitvická jezera v Chorvatsku
FOTO: autorka

Tip na výlet: Plitvická jezera v Chorvatsku

17. 5. 2017

Možná si říkáte, co je to za výlet, tak daleko? Zadání znělo: v České republice nebo i v zahraničí. Výlet se dá přece zorganizovat kdykoliv a kdekoliv. Nabízím proto jeden tip v zahraničí. 

Blíží se léto, čas dovolených a prázdnin. Jako každý rok se vydá mnoho turistů na jih do Chorvatska. Při cestě tam nebo zpět se můžete zastavit u Plitvických jezer, pokochat se krásnou přírodou a trochu si pobyt u moře obohatit. 

Označení Plitvická jezera bylo poprvé použito v roce 1777 knězem Dominikem Vukasovičem. V parku je 16 větších a několik malých jezer, propojených vodopády a kaskádami. Národním parkem jsou od roku 1949, na seznamu světového přírodního bohatství UNESCO od roku 1979. Do roku 1958 byl park pro turisty nedostupný. Na Plitvických jezerech byly natočeny některé scény pro filmy podle knih Karla Maye. Kdo by neznal Poklad na Stříbrném jezeře nebo Poslední výstřel a náčelníka Apačů Vinnetoua s Old Shatterhandem? 

Vstupné na Plitvická jezera je od dubna do října v kunách: dospělí 110 kun, skupiny nad 15 lidí - 100 kun na osobu, děti od 7 do 18 let 55 kun, děti do 7 let zdarma (1 kunu jsem koupila v ČR za 3,70 Kč). V ceně je zahrnut vstup do parku a jízdné speciálním autobusem a parníčkem v rámci vybrané prohlídky. Nejkratší varianta prohlídkových stezek kolem jezer vyžaduje asi tři až čtyři hodiny, nejdelší pět až šest hodin. Pokud budete fotografovat, tak i nějakou hodinu navíc. Před vchodem si pak nakoupíte pohledy, magnety i občerstvení

Tak ať se vám výlet vydaří. A nebojte se. Jezera jsme navšívili teď v květnu cestou na ostrov Krk a našeho zájezdu se zúčastnila i osmdesátiletá paní a vše zvládla.

Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
S tímto tipem se velmi ztotožňuji. Měla jsem příležitost tamní zázraky přírody proplout, projet i projít, moje nadšení bylo vždy veliké. Plitvice mohu každému doporučit.
Zdenka Jírová
U Plitvických jezer jsem byla a svou návštěvu popsala na íčku ve svém článku. Je to opravdu nezapomenutelný zážitek, na který jsem čekala 20 let, za komunistů jsem nedostala devizový příslib.
Hana Rypáčková
Ano , jsou krásná...
Alena Tollarová
Asi jako jedna z mála jsem v Chorvatsku nikdy nebyla. Mám obavu, že z autobusu by mě museli vynést a už bych se nenarovnala. Proto asi tuhle krásu nikdy neuvidím.
Jana Slavíková
Plitvice jsou nádherné, byla jsem tam několikrát, naposledy v roce 2014. Je tam krásně na začátku léta i v září. A když hodíte do vody kousek chleba, budete žasnout, kolik ryb okamžitě připlave.
Elena Valeriánová
Na Plitvických jezerách jsme byli v roce 2008. Byl to jeden z nejkrásnějších fakultativních výletů. Byli jsme tam koncem června a protože předtím tam vydatně pršelo, tekly všechny vodopády, až se naše průvodkyně divila. Prostě byli jsme tam vpravý čas. Už jsem si našla album s fotkami. Tento výlet každému doporučuji.
Jana Šenbergerová
Navštívili jsme je s rodinou před 32 lety za deště. Přesto to byl nezapomenutelný zážitek. Tam jsem viděla kvést bramboříky v přírodě a žasla, že voda má skutečně tu neskutečnou "filmovou" barvu. Tip na krásný výlet.
Zuzana Pivcová
Nikdy jsem tam nebyla, ale od mládí vím, že se tam točily ty západoněmecké indiánky. Musí to být krásný kraj, jezera a vodopády mě fascinují.
Jarmila Komberec Jakubcová
"Plitvičky" jsou krásné letos se na jedu podívat po 20 letech, chci se podívat "co přibylo a co ubylo". prostě vidět opět tu krásu, nafotit si ji, z minula fotky bohužel už nemám.Tak dík za připomenutí a za fotky. Doufám, že se mi také povedou tak hezké jako máte vy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...