Jarní brynza je tady, nastal čas halušek a demikátu
FOTO: autorka

Jarní brynza je tady, nastal čas halušek a demikátu

25. 5. 2017

Na domácích haluškách, symbolu slovenské kuchyně, si rádi pochutnáme i v českých zemích. V našich končinách sice bývá běžnější varianta s kysaným zelím, ale stále častěji si v obchodě můžeme koupit originální slovenskou, netermizovanou brynzu, která má specifickou chuť a vůni. Zvláště nyní, v jarních měsících, je brynza nejkvalitnější.

Co budeme pro přípravu "pravých" brynzových halušek potřebovat? Syrové brambory, směs hladké a polohrubé mouky, sůl, originální slovenskou brynzu – netermizovanou, kvalitní uzenou slaninu, pažitku.

U halušek nelze přesně stanovit jednotlivé poměry, takže zůstaňme trpěliví a zkoušejme. Velmi záleží také na druhu brambor, od toho se pak odvíjí množství mouky. Z oloupaných syrových brambor uděláme pyré, buďto pomocí robotu, nebo je nastrouháme co nejvíce najemno na struhadle (užší strana, která se jinak téměř nepoužívá). Vzniklou hmotu osolíme a postupně přidáváme směs hladké a polohrubé mouky v poměru zhruba 1:1. Až dosáhneme konzistence hustší krupicové kaše, několik halušek hodíme do vroucí osolené vody, jakmile vyplavou na povrch, vyndáme dírkovanou naběračkou. Pokud se rozvaří, přidáme trošku mouky, je-li směs příliš hustá, opatrně přilijeme vodu a těsto znovu promícháme. Halušky shrnujeme do vroucí vody buďto nožem z prkénka, nebo použijeme cedník s většími oky.

Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme do křupava. Do mísy rozdrobíme brynzu, zasypeme uvařenými haluškami, promícháme se slaninou a posypeme nadrobno pokrájenou pažitkou, která pokrm nejen barevně osvěží, ale dodá i pikantní chuť. Poslední várku halušek necháme ve vodě, okořeníme podle chuti sladkou i pálivou paprikou, přidáme rozškvařenou slaninu i s tukem, osolíme a máme další z pochoutek slovenských bačů – vydatnou polévku demikát.

Zkoušejme, kombinujme a mlsejme
Pokud najdeme v jiné receptu mezi ingrediencemi i vajíčko, pryč od něj, není to originál a výsledná chuť by byla zcela jiná. Vaření bez přesného poměru surovin vyžaduje trošku kuchařského grifu, tak při případném prvním nezdaru nezoufejte. Žádný učený z nebe nespadl. Můžete si však být jisti, že až na stůl postavíte mísu s vonícími haluškami, sklidíte zasloužený obdiv stolovníků. Výtečně chutnají s pivem, ale dobře se doplňuje i s kalíškem pálenky na povzbuzení trávení…tak se to aspoň osvědčuje našim slovenským bratrům.

Tip: Kuchařka z motorestu v lázních Rajecké Teplice přidává do halušek kromě brynzy a slaniny i trošku vody, ve které se vařily. Pokrm má krémovější konzistenci.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

gastronomie recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.