Necestujte prstem po mapě, cestujte od dobroty k dobrotě
FOTO: Babičkářství

Necestujte prstem po mapě, cestujte od dobroty k dobrotě

3. 10. 2023

Láska prochází žaludkem. Toto lidové rčení se obvykle vztahuje k lásce partnerské. Bývalo takovým návodem pro ženy, které si chtěly přes své kuchařské umění udržet náklonnost manžela.

 S rozvojem cestování se teď ale láska vznikající díky prožitkům chuťových pohárků na jazyku mnohem víc spojuje s oblastí nebo zemí, kterou člověk poznává. No řekněte, není krásné, zamilovat se třeba do Prahy kvůli její speciální Pražské šunce?

Přesně to se stalo třeba britské bestsellerové spisovatelce Julii Caplinové, o níž její vydavatelé píší, že je „závislá na cestování a dobrém jídle“. Obě tato témata pak spojuje ve svých romantických knihách pro ženy, které následně nesou názvy Kavárna v Kodani, Pekárna v Brooklinu nebo třeba Cukrárna v Paříži.

Loni tato spisovatelka navštívila Prahu, přičemž do té doby rozhodně neuvažovala o tom, že by děj další knihy umístila právě sem. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr. „Bylo to naprosto skvělé! Zjistila jsem toho hodně nejen o české historii, ale i o české gastronomii. Zamilovala jsem si knedlíky a také svíčkovou omáčku s hovězím masem. Výborná byla i pražská šunka s křenem, protože ten mám moc ráda,“ řekla tehdy Julie Caplinová novinářům.

Ochutnávka krás z České republiky

Člověk nemusí být vůbec spisovatel, aby na svých cestách objevoval speciality místní kuchyně. A nemusí ani opustit hranice této země. V Čechách, na Moravě i ve Slezsku je totiž spousta staročeských, někdy i trochu zapomenutých dobrot, které stojí zato objevovat. Pamatuji si, jak jsem v Olomouci neodolala smaženým olomouckým tvarůžkům, v Beskydech jsem se ještě jako malá holka mohla doslova ujíst frgálů, v Českém Krumlově jsem zase už coby dospělá ochutnala ve středověké krčmě U dvou Marií žahour.  A na severu Čech jsem se v zimě zahřívala Krkonošským kyselem a vzpomínala na večerníčky o Trautenberkovi, pro kterého to „kyselo bylo málo kyselý“.

Čím jsem starší, tím víc mne baví zamilovávat se přes žaludek. Ale nechci na to být sama. Jako ideální se pak jeví cestovat za gastronomickými zážitky s někým, s kým je mohu sdílet, a pak si ty dobroty třeba i doma uvařit. Taky vás napadla vnoučata? Trávit čas v kuchyni při přípravě společného jídla je stejně velké dobrodružství, jako mlsat místní speciality. Pro ty, kdo takovému koníčku propadnou, existuje skvělá pomůcka – Stírací gurmánská mapa s recepty našich babiček.

Ta nabízí tipy na 35 netradičních specialit z různých míst naší země. Jsou ukryté pod stíracími poli – když danou oblast navštívíte, setřete na mapě políčko a najdete obrázek místní tradiční delikatesy. K mapě patří i sešit s recepty na všechna objevená jídla - to abyste si je mohli doma zkusit uvařit třeba právě s dětmi. Nezapomeňte se k tomu vystrojit hezkou zástěrou a vybavit rukavicí i utěrkou, protože pak je společné vaření ještě lepší.

Kdepak tohle asi vařili?

Pro inspiraci vybíráme z gurmánské mapy jeden podzimní recept, který vnoučata určitě ocení. Zkusíte si tipnout, z které části naší země pochází?

Rozcuchaná nevěsta

Ingredience:

1 kg vařených brambor
20 g cukru
půl lžíce skořice
5 vajec
2 dcl smetany
Máslo

Postup:

Pekáček vymažeme a poklademe 1 cm silnou vrstvu nastrouhaných vařených brambor. Na ně položíme vrstvu nastrouhaných jablek, která smícháme s cukrem a skořicí. Stále opakujeme vrstvy a zakončíme bramborami. Rozšleháme vejce se smetanou, přelijeme a pečeme do zlatova. Nakonec pocukrujeme.

Vůně dálek v babiččině kuchyni

Abychom ale nediskriminovali ty, kteří mají rádi cestování k moři a ochutnávky exotičtějších kuchyní. Určitě není od věci připomenout si s vnoučaty třeba tu skvělou chorvatskou, bulharskou či řeckou kuchyni, kterou vyzkoušely o letošních prázdninách. Středomořskou dietu ostatně nám Čechům doporučují všichni lékaři kvůli jejím zdravotním benefitům. Není zkrátka nad zeleninové saláty se zálivkou z olivového oleje, kterému už staří Řekové přezdívali „tekuté zlato“.

A jinou inspirací ze středomoří mohou být lanýžové delikatesy. Lanýž je vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů a specialitami z nich se chlubí třeba italské, francouzské či chorvatské restaurace. Až se s vnoučaty pustíte do přípravy takového pokrmu, není třeba utratit majlant za kousek drahé houby. Jídlo krásně provoní lanýžová mořská sůl, která udělá exotickou pochoutku i z obyčejných špaget. Tak dobrou chuť!

 

Zdena Lacková (na základě spolupráce portálu i60 a Babičkářství)

 

 

bydlení gastronomie recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.