Jak si připravit domácí pečený čaj
FOTO: autorka

Jak si připravit domácí pečený čaj

11. 6. 2017

Také vám rozum nebere, proč jsou miniaturní skleničky obsahující zavařeninu s názvem Pečený čaj, případně Babiččin, nebo dokonce Dědečkův čaj tak neuvěřitelně drahé? Mně také ne. A přitom je tak jednoduché a cenově výhodné si tuto pochoutku připravit doma.

Recept od tetičky Kundratové z Hostětína jsem před lety zveřejnila v jednom z kulinářských časopisů, a světe div se, příští rok už byl tento malý zázrak k mání v obchodech pod výše jmenovanými názvy. Možná shoda okolností, možná ne.  

Začínáme skládat voňavé puzzle
Příprava ovocné dobroty může trvat i několik měsíců a dokonce zahrnovat romantické výlety do přírody. Než se dáte do pečení, musíte totiž nastřádat dostatečně pestrou zásobu všemožného drobného ovoce. Díky této pestrosti bude každá várka originálem s neopakovatelnou chutí a vůní, a díky zmrazeným surovinám je jen na vás, kdy rozpálíte troubu. Jako první přicházejí na řadu lesní jahůdky. Následují jahody na zahrádce, rybízy všech barev, třešně, višně, angrešt, josta, borůvky, maliny, ostružiny a další druhy. Ovoce postupně, jak je sklízíte, ukládejte do mrazničky. A až nabudete dojmu, že je směs dostatečně pestrá, pusťte se do přípravy samotného čaje. Počítejte s tím, že ovoce během pečení intenzivně voní – přiláká mlsouny. Podle uvážení můžete do skleniček přilít trošku rumu, nebo jiné oblíbené lihoviny (budete mít „Dědečkův čaj“). Směs bez problémů vydrží v chladnu i delší dobu. V hrnku se zalévá horkou vodou, vhodnější však je, když si ji po lžičkách přidáte do čaje. Pochutnáte si a i v zimních měsících vám byt krásně zavoní létem.    

Pečený čaj tetičky Kundratové  
2 000g drobného ovoce, 500g - 750g krystalového cukru, koření (podle chuti hřebíček, celá skořice, vanilka, badyán), 1–2 dobře omyté citrony nakrájené na kolečka, rum (podle uvážení a chuti, nemusí být)  

Pečlivě očištěné ovoce rozložte do pekáče s vyšším okrajem, zasypte cukrem, proložte kořením a plátky citronu. Dejte do trouby vyhřáté na 170°C a pečte přibližně čtyřicet minut. Poté ještě horkou směs naplňte do skleniček. Skleničky řádně uzavřete a na pět minut obraťte dnem vzhůru. Uchovávejte v chladné a tmavé místnosti. Po otevření skleničku uložte do chladničky.  

Tip: Domácí pečený čaj může být i vítaným dárkem.

 

Alena Kučerová

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.