Recept od tetičky Kundratové z Hostětína jsem před lety zveřejnila v jednom z kulinářských časopisů, a světe div se, příští rok už byl tento malý zázrak k mání v obchodech pod výše jmenovanými názvy. Možná shoda okolností, možná ne.
Začínáme skládat voňavé puzzle
Příprava ovocné dobroty může trvat i několik měsíců a dokonce zahrnovat romantické výlety do přírody. Než se dáte do pečení, musíte totiž nastřádat dostatečně pestrou zásobu všemožného drobného ovoce. Díky této pestrosti bude každá várka originálem s neopakovatelnou chutí a vůní, a díky zmrazeným surovinám je jen na vás, kdy rozpálíte troubu. Jako první přicházejí na řadu lesní jahůdky. Následují jahody na zahrádce, rybízy všech barev, třešně, višně, angrešt, josta, borůvky, maliny, ostružiny a další druhy. Ovoce postupně, jak je sklízíte, ukládejte do mrazničky. A až nabudete dojmu, že je směs dostatečně pestrá, pusťte se do přípravy samotného čaje. Počítejte s tím, že ovoce během pečení intenzivně voní – přiláká mlsouny. Podle uvážení můžete do skleniček přilít trošku rumu, nebo jiné oblíbené lihoviny (budete mít „Dědečkův čaj“). Směs bez problémů vydrží v chladnu i delší dobu. V hrnku se zalévá horkou vodou, vhodnější však je, když si ji po lžičkách přidáte do čaje. Pochutnáte si a i v zimních měsících vám byt krásně zavoní létem.
Pečený čaj tetičky Kundratové
2 000g drobného ovoce, 500g - 750g krystalového cukru, koření (podle chuti hřebíček, celá skořice, vanilka, badyán), 1–2 dobře omyté citrony nakrájené na kolečka, rum (podle uvážení a chuti, nemusí být)
Pečlivě očištěné ovoce rozložte do pekáče s vyšším okrajem, zasypte cukrem, proložte kořením a plátky citronu. Dejte do trouby vyhřáté na 170°C a pečte přibližně čtyřicet minut. Poté ještě horkou směs naplňte do skleniček. Skleničky řádně uzavřete a na pět minut obraťte dnem vzhůru. Uchovávejte v chladné a tmavé místnosti. Po otevření skleničku uložte do chladničky.
Tip: Domácí pečený čaj může být i vítaným dárkem.
Alena Kučerová