Jak si připravit domácí pečený čaj
FOTO: autorka

Jak si připravit domácí pečený čaj

11. 6. 2017

Také vám rozum nebere, proč jsou miniaturní skleničky obsahující zavařeninu s názvem Pečený čaj, případně Babiččin, nebo dokonce Dědečkův čaj tak neuvěřitelně drahé? Mně také ne. A přitom je tak jednoduché a cenově výhodné si tuto pochoutku připravit doma.

Recept od tetičky Kundratové z Hostětína jsem před lety zveřejnila v jednom z kulinářských časopisů, a světe div se, příští rok už byl tento malý zázrak k mání v obchodech pod výše jmenovanými názvy. Možná shoda okolností, možná ne.  

Začínáme skládat voňavé puzzle
Příprava ovocné dobroty může trvat i několik měsíců a dokonce zahrnovat romantické výlety do přírody. Než se dáte do pečení, musíte totiž nastřádat dostatečně pestrou zásobu všemožného drobného ovoce. Díky této pestrosti bude každá várka originálem s neopakovatelnou chutí a vůní, a díky zmrazeným surovinám je jen na vás, kdy rozpálíte troubu. Jako první přicházejí na řadu lesní jahůdky. Následují jahody na zahrádce, rybízy všech barev, třešně, višně, angrešt, josta, borůvky, maliny, ostružiny a další druhy. Ovoce postupně, jak je sklízíte, ukládejte do mrazničky. A až nabudete dojmu, že je směs dostatečně pestrá, pusťte se do přípravy samotného čaje. Počítejte s tím, že ovoce během pečení intenzivně voní – přiláká mlsouny. Podle uvážení můžete do skleniček přilít trošku rumu, nebo jiné oblíbené lihoviny (budete mít „Dědečkův čaj“). Směs bez problémů vydrží v chladnu i delší dobu. V hrnku se zalévá horkou vodou, vhodnější však je, když si ji po lžičkách přidáte do čaje. Pochutnáte si a i v zimních měsících vám byt krásně zavoní létem.    

Pečený čaj tetičky Kundratové  
2 000g drobného ovoce, 500g - 750g krystalového cukru, koření (podle chuti hřebíček, celá skořice, vanilka, badyán), 1–2 dobře omyté citrony nakrájené na kolečka, rum (podle uvážení a chuti, nemusí být)  

Pečlivě očištěné ovoce rozložte do pekáče s vyšším okrajem, zasypte cukrem, proložte kořením a plátky citronu. Dejte do trouby vyhřáté na 170°C a pečte přibližně čtyřicet minut. Poté ještě horkou směs naplňte do skleniček. Skleničky řádně uzavřete a na pět minut obraťte dnem vzhůru. Uchovávejte v chladné a tmavé místnosti. Po otevření skleničku uložte do chladničky.  

Tip: Domácí pečený čaj může být i vítaným dárkem.

 

Alena Kučerová

 

 

 

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
alena kučerová
To jsem ráda paní Lišková, že vás pečený čaj potěšil a jistě se vám podaří.
Dana Tomanová
Pečený čaj je moc dobrý, moje děti ho milují. V zimě převažují citrusy se zázvorem nakrájeným na tenké hranolky, rumem nešetřím :-) Alkohol se stejně "vypeče", ale chuť zůstane. Krásnou barvu mu dodá i granátové jablíčko. Když dělám "ozdravnou směs", přidávám kustovnici, arónii a brusinky. Tvořivosti se meze nekladou, všechny kombinace jsou lahodné a dobře se po nich spí :-)
Věra Lišková
Konečně vím o co jde. Ten název mi mátl,. marně jsem přemýšlela co může být na čaji pečeného a nijak mi ta sklenička nelákala a ona je to přitom taková dobrota.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...