Pravé kunovické koláčky patří mezi skvosty každé oslavy
FOTO: autorka

Pravé kunovické koláčky patří mezi skvosty každé oslavy

21. 6. 2017

Slovácké koláčky jsou na jižní a východní Moravě opravdovými hvězdami svatebních či hodových tabulí a samozřejmě nechybí ani při rodinných oslavách a svátcích.

Osvědčený recept pochází od paní Ludmily Hladové z Kunovic, které leží v sousedství Uherského Hradiště. Když jsem do domku paní Lidušky dorazila, měla se svými dvěma kamarádkami už kus práce hotové.  V dížce utěšeně kynulo těsto, na stole byly připraveny kuličky z tvarohového těsta i nádivka do ořechových rohlíčků. Potom už to šlo ráz na ráz, sotva jsem stíhala tři páry pracovitých rukou fotografovat. Když bylo napečeno a kuchyně uklizená, přišel čas na malou svačinku, mimochodem výtečný domácí vlašský salát a samozřejmě, že jsme ke kávě ochutnaly i ještě teplé koláčky (po kunovsku správně vdolečky) i ořechové rohlíčky. Když jsem si potom vezla vlakem domů krabičku s výslužkou, její obsah voněl celým vagónem a spolucestující provokoval k mlsným pohledům.

Recept:
Uvedené množství je na 100 koláčků, ale záleží na vás, jak velké budete péci.

Těsto:
300 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 2 dcl oleje, nejlépe slunečnicového, 40 g droždí (jedna kostka), špetka soli, 3 žloutky, 1 vejce, ¼ l mléka.

Tvarohová náplň:
1 kg tučného tvarohu, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 100 g rozinek namočených v rumu

Drobenka:
250 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, citronová kůra Dále potřebujeme povidla, rum a asi 100 g přepuštěného másla

Postup:

Z dobře vykynulého těsta uděláme dva bochánky a každý rozválíme na plát o rozměru asi 30 x 30 centimetrů. Rádýlkem si nakrájíme čtverečky 4 x 4 cm, do každého dáme doprostřed kuličku tvarohové náplně, zabalíme a dáme na plech kynout. Po vykynutí uděláme do středu kuličky dost hluboký důlek a do něj dáme švestková povidla. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, nahoru  přitiskneme kopeček drobenky a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 st. C. Koláčky nám pěkně naskočí a jsou li zlatavě hnědé, máme upečeno.

Po mírném vychladnutí koláčky potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem. To jim zajistí vláčnost a dlouhou trvanlivost. Před podáváním se pocukrují. V případě, že místo cukru použijeme umělá sladidla, mohou si na kunovických koláčcích pochutnat i diabetici. Správně upečený koláček poznáme podle toho, že má na nahoře tzv. „búdu“ - vzduchovou kapsičku.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%