Pravé kunovické koláčky patří mezi skvosty každé oslavy
FOTO: autorka

Pravé kunovické koláčky patří mezi skvosty každé oslavy

21. 6. 2017

Slovácké koláčky jsou na jižní a východní Moravě opravdovými hvězdami svatebních či hodových tabulí a samozřejmě nechybí ani při rodinných oslavách a svátcích.

Osvědčený recept pochází od paní Ludmily Hladové z Kunovic, které leží v sousedství Uherského Hradiště. Když jsem do domku paní Lidušky dorazila, měla se svými dvěma kamarádkami už kus práce hotové.  V dížce utěšeně kynulo těsto, na stole byly připraveny kuličky z tvarohového těsta i nádivka do ořechových rohlíčků. Potom už to šlo ráz na ráz, sotva jsem stíhala tři páry pracovitých rukou fotografovat. Když bylo napečeno a kuchyně uklizená, přišel čas na malou svačinku, mimochodem výtečný domácí vlašský salát a samozřejmě, že jsme ke kávě ochutnaly i ještě teplé koláčky (po kunovsku správně vdolečky) i ořechové rohlíčky. Když jsem si potom vezla vlakem domů krabičku s výslužkou, její obsah voněl celým vagónem a spolucestující provokoval k mlsným pohledům.

Recept:
Uvedené množství je na 100 koláčků, ale záleží na vás, jak velké budete péci.

Těsto:
300 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 2 dcl oleje, nejlépe slunečnicového, 40 g droždí (jedna kostka), špetka soli, 3 žloutky, 1 vejce, ¼ l mléka.

Tvarohová náplň:
1 kg tučného tvarohu, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 100 g rozinek namočených v rumu

Drobenka:
250 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, citronová kůra Dále potřebujeme povidla, rum a asi 100 g přepuštěného másla

Postup:

Z dobře vykynulého těsta uděláme dva bochánky a každý rozválíme na plát o rozměru asi 30 x 30 centimetrů. Rádýlkem si nakrájíme čtverečky 4 x 4 cm, do každého dáme doprostřed kuličku tvarohové náplně, zabalíme a dáme na plech kynout. Po vykynutí uděláme do středu kuličky dost hluboký důlek a do něj dáme švestková povidla. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, nahoru  přitiskneme kopeček drobenky a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 st. C. Koláčky nám pěkně naskočí a jsou li zlatavě hnědé, máme upečeno.

Po mírném vychladnutí koláčky potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem. To jim zajistí vláčnost a dlouhou trvanlivost. Před podáváním se pocukrují. V případě, že místo cukru použijeme umělá sladidla, mohou si na kunovických koláčcích pochutnat i diabetici. Správně upečený koláček poznáme podle toho, že má na nahoře tzv. „búdu“ - vzduchovou kapsičku.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Vyzkoušela jsem, byly vynikající a měly velký ohlas. Ale je to zřejmě práce minimálně pro 2člen. tým, i když s tím těstem se opravdu bezvadně pracuje. Za sebe děkuji za recept.
alena kučerová
Milé čtenářky, děkuji vám za kladné hodnocení. Pokud budete mít zájem o recept na variantu ořechové rohlíčky piště mi na alka24i60@seznam.cz, nebo domluvím zveřejnění, zda na portálu i60.
Marie Rákosníková
Tyto koláče peču často jsou oblíbené doma i na setkáních.
Jana Šenbergerová
Hezké jednohubky ...
Hana Rypáčková
Mám podobný recept s máslem. Dělala jsem spíš ty šátečkové, zkusím je. Jednohubky s dvojí náplní- ale jestli se povede boudička, nevím...
Marie Ženatová
Recept si uložím, určitě brzy vyzkouším...
Libuše Křapová
A co teprve ty pravé vlčnovské :-)
Marie Seitlová
Tyhle koláčky znám, jsou výborné. Jsou malé, tak 3cm, ale nejlepší ze všech koláčů. Pekla je má teta od Olomouce.
Elena Valeriánová
Upeču, až poleví vedra. Ale už nyní mám na ně chuť. Recept si určitě vytisknu.
Jitka Hašková
Tyto koláčky jsou výborné, já je znám jako dvojctihodné od kamarádky z Čeladné. Jsou známé i na severní Moravě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.