Jan Žižka: Na našich cestách neztrácíme ani minutu
Jan Žižka s manřelkou u kaktusu v Mexiku. FOTO: archiv Jana Žižky

Jan Žižka: Na našich cestách neztrácíme ani minutu

12. 7. 2017

Řadu let působil v diplomatických službách, procestoval desítky zemí po celém světě a své zážitky popsal v několika knihách. „V každé zemi se hlavně snažím vnímat tamní kulturu, jejich vidění světa. To mne obohacuje. Cestování je pro mne něco jako droga,“ říká cestovatel a spisovatel Jan Žižka.

Mnoho zemí jste procestoval jako československý diplomat. Kdy jste začal cestovat soukromě?
V roce 2002 jsme založili s přáteli Občanské sdružení Money Club a o rok později rozběhli cestovatelskou sekci tohoto Klubu. Do dnešního dne jsme zrealizovali 19 superexpedicí po celém světě. V letošním roce nás mimochodem čeká již jubilejní, dvacátá superexpedice do Indonésie.  

Které země jste navštívili a které místo ve vás zanechalo největší dojem?
Procestovali jsme všechny kontinenty. Z těch největších expedic to byly například Svatý Petrohrad a okolí, Jihoafrická republika - Zimbabwe - Viktoriiny vodopády, Čína a Hong-Kong,  Austrálie a Nový Zéland, Peru - Bolivie - Brazilie, Indie - Nepál, Svatá Země - Jordánská Petra, Cuba, Japonsko - Jižní Korea, Velký Západ USA, Indočína - Vietnam - Laos - Kambodža. Z každého místa si člověk přiveze spoustu silných dojmů, ale kdybych měl jmenovat jedno místo, které mě nejvíce uchvátilo, pak by to byl Krugerův národní park v Jihoafrické republice. Zřejmě proto, že jsem ze Šumavy a že mám proto ohromně rád přírodu a zvířata.  

Bude dvacátá expedice poslední, anebo načnete třetí desítku?
Rozhodně pokračujeme. Na světě je stále ještě mnoho zajímavých a významných míst a zemí, kde jsme ještě nebyli a kam bychom se ohromně rádi podívali. Budeme však také věnovat podstatně větší pozornost cestám po Evropě a také cestám po České republice. Pro některé naše cestovatelky a cestovatele jsou superexpedice do Asie, Ameriky a Afriky již příliš náročné. A proto budeme takto kombinovat.  

Jaký charakter mají vaše superexedice?
Jsou to typické poznávací cesty. Itineráři každé cesty věnujeme velkou pozornost. Některé z našich cest jsme připravovali déle než rok. Z celé řady důvodů nemohou naše cesty být delší než tři neděle. Samozřejmě, včetně přeletů a všech přesunů, kterých ve většině případů není málo. Každý itinerář je rozpracován skutečně velmi detailně. Bez jakékoliv nadsázky mohu říci, že nikde neztrácíme ani minutu. Naopak, každá minuta je efektivně využívána pro skutečně aktivní poznávání. Naším cílem je vidět toho během limitované doby naší návštěvy v té které zemi co nejvíce a hlavně udělat si co nejobjektivnější představu o dané zemi. Na druhé straně však nejsou naše superexpedice postaveny tak, že by účastníkům hrozil infarkt.  Cesty jsou postaveny tím způsobem, že je zvládnou jak ti mladší, tak ti starší. Naší nejmladší účastnici bylo 12 let a nejstaršímu účastníkovi přes osmdesát.  

A daří se vám itinerář dodržovat? Existují často problémy s dopravou, ubytováním…
Daří! Díky naší náročné organizační přípravě a díky cestovní kanceláři, se kterou úzce spolupracujeme. Pro nás je naprostou samozřejmostí, že při příletu kamkoliv na nás již čeká autobus a my okamžitě vyrážíme „do akce“. Zastáváme shodný názor, že je naprosto neefektivní letět kupř. do Brazilie, nebo Austrálie a zde trávit hodiny na pláži. To je z našeho cestovatelského hlediska přehnaný luxus. No a klíčovou roli v tomto směru hraje CK ESO travel, se kterou jsme podnikli naprostou většinu našich cest. Tato CK se dokáže podílet nejen na vypracování skvělého itineráře cesty, ale zejména dodržovat jeho punktuální plnění, což je nejpodstatnější.  

Čemu při vašich superexpedicích věnujete hlavní pozornost, když říkáte, že vynecháváte pláže či jiná odpočinková místa…
My se samozřejmě na takováto místa podíváme, avšak neztrácíme zde zbytečně čas. Náš zájem je výrazně kombinovaný. Zajímá nás historie i současnost, památníky historie, stará i moderní architektura, přírodní krásy a zajímáme se rovněž o to, jakou roli hraje daná země v mezinárodně politickém, ekonomickém a případně též vojensko-strategickém rámci. A zajímá nás též, v jakém seskupení států se daná země nachází. Jako příklad mohu uvést, že jsme navštívili všechny země známého seskupení BRICS, tedy Brazilie, Ruská Federace, Indie, Čína a Jihoafrická republika. 

Své zážitky z cest popisujete v knihách. Kolik knih jste již vydal?
Moje první knížka nese název „Za sedmi novodobými divy světa“. Díky mojí první knížce jsem měl možnost seznámit se s naším fantastickým cestovatelem Miroslavem Zikmundem a stát se členem, spolu s Evou Žižkovou, mojí celoživotní partnerkou a spolupracovnicí, prestižního „Klubu H + Z“. Velice si toho vážím, protože Miroslav Zikmund je mým dlouholetým úžasným vzorem. V tomto roce již vyšla moje pátá knížka s názvem „Podíl USA na vzniku sovětské supervelmoci - Česká republika a svět ve 20. a 21. století“.      

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.