Hodolanská omáčka: vydatné jídlo z „Holomóca“
FOTO: archiv autorky

Hodolanská omáčka: vydatné jídlo z „Holomóca“

23. 8. 2017

V České republice máme nespočet měst, městeček, obcí a vesniček. Každé z  míst je něčím unikátní. Mezi originality patří i místní recepty. V seriálu, který dnes začínáme, budeme pátrat po historii některých z nich a samozřejmě vás také seznámíme s podrobným receptem. Pokud se i ve vašem městě či obci pyšníte originální recepturou, která je jen a jen vaše a chtěli byste s ní čtenářky a čtenáře portálu i60 seznámit, ozvěte se.

V prvním díle pátráme po tajemství oblíbené Hodolanské omáčky. Poprvé jsem ji před lety ochutnala u kamarádky v Uherském Hradišti poté, co jsme se vším nasazením fandily hradišťským hokejistům při jednom z klíčových utkání sezóny. Unavená a vymrzlá jsem vzala za vděk plným talířem výtečné smetanové omáčky, v níž byly nakrájené kousky brambor, klobásek a natvrdo vařených vajec. Pokrm to byl vskutku výborný a vydatný. Proč se však omáčka jmenuje Hodolanská, to jsem se nedozvěděla. Nezbylo, než se vydat na místo činu, na Hanou do Hodolan, od roku 1919 městské části Olomouce.

Paní Alžběta Schubertová, která vede tamní klub seniorů, mi potvrdila, že se tento pokrm v Hodolanech skutečně vaří a místní jsou na něj patřičně pyšní. „Hodolanskou omáčku vařím často, děcka se po ní můžou utlouct. Žádný hrnec na ni není dost velký,“ připomíná paní Schubertová. Chcete-li si poctivou hanáckou dobrotu také uvařit, zde je recept.

Na čtyři porce potřebujeme:
Čtyři až pět velkých brambor, čtyři vejce uvařená natvrdo, dle chuti zvolíme druh a množství oblíbené uzeniny, 1/2 l mléka, 2 dl kysané nebo sladké smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, bobkový list, nové koření a kyselou okurku

Nakrájenou uzeninu osmahneme na malém množství tuku, přidáme brambory nakrájené na drobné kostky a dáme vařit do menšího množství osolené vody, okořeníme bobkovým listem a novým kořením. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme smetanu a zalijeme mlékem, v němž jsme dobře rozmíchali tři lžíce hladké mouky (množství mouky si určíme podle toho, jaké chceme dosáhnout hustoty).

Za občasného míchání dobře provaříme, aby se z omáčky ztratila moučná chuť. Na závěr přidáme nakrájená natvrdo uvařená vejce a nastrouhanou kyselou okurku. Tento druh omáčky se objevuje pod různými názvy a v poněkud chuťově odlišných variantách i na jiných místech. Například v Uherském Ostrohu vaří „vajcovú máčkú“. Pravá Hodolanská je však jenom jedna.

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.