Hodolanská omáčka: vydatné jídlo z „Holomóca“
FOTO: archiv autorky

Hodolanská omáčka: vydatné jídlo z „Holomóca“

23. 8. 2017

V České republice máme nespočet měst, městeček, obcí a vesniček. Každé z  míst je něčím unikátní. Mezi originality patří i místní recepty. V seriálu, který dnes začínáme, budeme pátrat po historii některých z nich a samozřejmě vás také seznámíme s podrobným receptem. Pokud se i ve vašem městě či obci pyšníte originální recepturou, která je jen a jen vaše a chtěli byste s ní čtenářky a čtenáře portálu i60 seznámit, ozvěte se.

V prvním díle pátráme po tajemství oblíbené Hodolanské omáčky. Poprvé jsem ji před lety ochutnala u kamarádky v Uherském Hradišti poté, co jsme se vším nasazením fandily hradišťským hokejistům při jednom z klíčových utkání sezóny. Unavená a vymrzlá jsem vzala za vděk plným talířem výtečné smetanové omáčky, v níž byly nakrájené kousky brambor, klobásek a natvrdo vařených vajec. Pokrm to byl vskutku výborný a vydatný. Proč se však omáčka jmenuje Hodolanská, to jsem se nedozvěděla. Nezbylo, než se vydat na místo činu, na Hanou do Hodolan, od roku 1919 městské části Olomouce.

Paní Alžběta Schubertová, která vede tamní klub seniorů, mi potvrdila, že se tento pokrm v Hodolanech skutečně vaří a místní jsou na něj patřičně pyšní. „Hodolanskou omáčku vařím často, děcka se po ní můžou utlouct. Žádný hrnec na ni není dost velký,“ připomíná paní Schubertová. Chcete-li si poctivou hanáckou dobrotu také uvařit, zde je recept.

Na čtyři porce potřebujeme:
Čtyři až pět velkých brambor, čtyři vejce uvařená natvrdo, dle chuti zvolíme druh a množství oblíbené uzeniny, 1/2 l mléka, 2 dl kysané nebo sladké smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, bobkový list, nové koření a kyselou okurku

Nakrájenou uzeninu osmahneme na malém množství tuku, přidáme brambory nakrájené na drobné kostky a dáme vařit do menšího množství osolené vody, okořeníme bobkovým listem a novým kořením. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme smetanu a zalijeme mlékem, v němž jsme dobře rozmíchali tři lžíce hladké mouky (množství mouky si určíme podle toho, jaké chceme dosáhnout hustoty).

Za občasného míchání dobře provaříme, aby se z omáčky ztratila moučná chuť. Na závěr přidáme nakrájená natvrdo uvařená vejce a nastrouhanou kyselou okurku. Tento druh omáčky se objevuje pod různými názvy a v poněkud chuťově odlišných variantách i na jiných místech. Například v Uherském Ostrohu vaří „vajcovú máčkú“. Pravá Hodolanská je však jenom jedna.

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
V Krnově se jedna paní ze Slezska ptala učitele, který se narodil v Olomouci, co to je ta "hodolanská máčka" a on jí tvrdil, že je to jedno z nejlepších jídel. Paní Kučerová ve svém článku píše, že hodolanská máčka je jen jedna, ale já jsem našla asi 10 různých receptů. Moje babička, kdysi, ve Veselí nad Moravou, nám uvařila něco takového, s vařenými vejci a jedly se k tomu takové bochánky z kynutého těsta pečené na sucho v troubě. Na Slovensku, v oblasti Gemer, tam tchyně vařila "kyslé kromple". Byly to rozvařené brambory na paprice a okyselené octem. U babičky v Hustopečích, tam zase jedna sousedka dělala něco podobného té hodolanské máčce, ale říkala tomu bramborový guláš, ale nebylo to červené. Prostě, takových bramborových jídel je spousta, brambory na tisíc a jeden způsob a záleží na tom, na jaké to jídlo si člověk v dětství zvykl. Já jsem si podle receptu paní Kučerové uvařila to jídlo dnes. Klobásku jsem neměla, tak jsem dala párek, slepičí vejce uvařená na tvrdo, ta se snad od těch hodolanských nějak zvlášť neliší. No, snědla jsem to. Návštěvám to jako lahůdku chystat nebudu.
zdeněk žemlička
Zdravím všechny "kuchtíky"z Jižních čech.My do omáčky přidáváme trochu sušených hub a místo kyselé okurky se dává pár kapek octa.Omáčku jsme už dávno neměli,tak díky za inspiraci.Díky.
Marie Seitlová
Hodolanskou omáčku vařila moje babička z Olomouce a moc nám chutnala. Ale nedělala ji z uzeniny, ale používala část králíka, místo mléka byl vývar. Ostatní bylo stejné.
alena kučerová
To jsem ráda, že vás recept potěšil, a příbuzné Hodolanech paní Blešová pozdravujte. Já mám s Olomouci dceru a Hanáci jsou fajn lidi.
František Schmíd
Určitě zkusíme! Dík a zdravíme Schmídovi

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.