Nevíte, co s houbovým nadělením? Zkuste houby sterilovat v mikrovlnce
FOTO: Dora Šléšková

Nevíte, co s houbovým nadělením? Zkuste houby sterilovat v mikrovlnce

6. 10. 2017

Letošní houbařská sezóna je skutečně mimořádná. Z lesů nosíme plné koše nejrůznějších druhů hub. Jaroslav Balaštík z Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku přišel na výbornou metodu uchování hub  – zavařováním v mikrovlnné troubě.

Ostatně byl to právě on, velký propagátor sterilování potravin, který na trh v tehdejším Československu uvedl první konzervu hotového jídla: lečo s moravskou klobásou, výrobek uherskohradišťské Fruty.

Jak zavařit houby v mikrovlnce?

Na 4 zavařovací sklenice o obsahu 720 ml potřebujeme přiměřené množství hub, 16 lžic extraktu hotového kořeněného nálevu na okurky, 4 lžíce cukru, popřípadě umělé sladidlo, 20 zrnek černého pepře, 4 lžičky hořčičného semínka, 16 lžic nakrájené cibule, další koření a přísady dle chuti a vodu.  

Houby očistíme, omyjeme, nakrájíme na stejné kousky a uvaříme do měkka. Pokud do vody přidáme kyselinu citronovou (lžíci asi na tři litry vody), krásně se nám vybělí. Po změknutí houby scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Na dno zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem nalijeme čtyři lžíce extraktu hotového nálevu, přidáme lžíci cukru nebo umělé sladidlo v odpovídajícím množství, pět zrnek černého pepře, lžičku hořčičného semínka, čtyři lžíce nakrájené cibule a popřípadě další chuťové přísady dle chuti – feferonky, česnek, křen a podobně. Přidáme uvařené houby, aby sahaly asi pět centimetrů pod okraj a do výše jedné čtvrtiny až třetiny obsah zalijeme studenou vodou.

Sklenice řádně uzavřeme šroubovacím víčkem. Připravíme si mikrovlnnou troubu (MT), na otočný talíř položíme plastovou misku (stačí i ta pod květináč), do níž se nám rovnoměrně vejdou po obvodu čtyři sklenice. Nastavíme čas podle časové tabulky: v MT 700 W počítáme na jednu sklenici o objemu 720 ml 8 – 9 minut, v MT 800 W počítáme na jednu sklenici o objemu 720 ml 7 – 8 minut. Časy se násobí podle počtu sklenic. Při použití menších skleniček čas snížíme v poměru k obsahu. Výkon MT zjistíme ze štítku, který bývá připevněn ze zadní strany přístroje. MT zapneme a už jen čekáme, až se dílo dokončí.

Po uplynutí potřebné doby sklenice ještě pět minut necháme v MT a poté je přendáme na stůl, nejlépe na utěrku, položíme na bok a pravidelně několikrát obrátíme, aby se obsah řádně promísil. Sterilované houby skladujeme v tmavé, studené místnosti, kde nám vydrží i dva roky.

 

Alena Kučerová pro portál i60

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%