Tip na výlet - Vaňovský vodopád a labské vyhlídky, díl 2
FOTO: autorka

Tip na výlet - Vaňovský vodopád a labské vyhlídky, díl 2

25. 10. 2017

Když jsem vás zvala na výlet k Vaňovskému vodopádu ( Tip na výlet - Vaňovský vodopád), panovala mrazivá zima, zamrzlý vodopád opanovali ledolezci a výlet se zdál vhodný jen pro nerozumné odvážlivce, kteří doposud nezakusili zlomené kterékoliv končetiny. Od té doby však v Podlešínském potoce uteklo hodně vody a je na čase podívat se, jak vodopád vypadá za přívětivého barevného podzimu. Vzhledem k tomu, že jsem největšího středohořského vodopádu se týkající reálie uvedla v předchozím článku, nebudu je opakovat a dovolím si na něj odkázat.

Na cestu se vydáme z Ústí nad Labem. Které české město se může pochlubit lanovkou? Ano, je to právě Ústí nad Labem. Pro zpestření výletu tedy použijeme pro první část cesty lanovku a za pouhých 18,- Kč se  necháme vyvézt k výletnímu zámečku Větruše. Pobavíme se v zrcadlovém bludišti a vydáme se na cestu. K Národní přírodní památce Vaňovský vodopád nás povede zelená turistická značka po úbočí strmých svahů nad Labem. Než se však k vodopádu dostaneme, čeká nás několik zastavení s parádními výhledy. Hned na prvním zastavení na Humboldtově vyhlídce poprvé spatříme Labe a nad ním na poměrně vzdálené strmé skále hrad Střekov. Určitě budete toužit - tak jako já -, aby se vám poštěstilo hrad vidět z větší blízkosti. Cesta nás povede dál většinou listnatým lesem. Protože stoupání jsme si vybrali hned na začátku trasy, ubíráme se nyní dál příjemným terénem bez velkého převýšení a netrpělivě mezi barevnými listy na stromech vyhlížíme hrad. Když se konečně dočkáme, je nám tentokrát už mnohem blíž. S překvapením zjistíme, že je pod námi a máme ho spolu se střekovskými zdymadly jako na dlani. Jaksi michochodem a bez potíží jsme se ocitli výše než je ta impozantní skála, která se zdola zdá tak vysoká. A to nás čeká ještě další vyhlídka, ze které hrad spatříme přímo naproti nám. Řekla bych, že právě zde se sluší usednout na lavičku, vytáhnout svačinu a beze spěchu se oddávat výhledu, kterého se těžko nabažíte. Čeká nás ještě chvíle šlapání a už se přibližujeme k vodopádu.

Tu stojíme v příšeří vlhkého kotle, maličcí pod mohutným čedičovým sloupovím. Proud padající vody se dole rozstřikuje o skálu a Podlešínský potok si bublá a prodírá cestu mezi kamennou sutí strmou roklí dolů, kde jeho pouť končí v Labi. Stejnou cestou se vydáme i my, předtím si však ještě odskočíme na vyhlídku Vrkoč. Za zábradlím budeme ze strmé skály pozorovat velký kus krajiny - tok řeky Labe, opět vzdálený hrad Střekov a za ním město Ústí nad Labem. Krátké video:

Výhled z Vrkoče

Nyní nás čeká nejnáročnější úsek našeho výletu, a sice sestup roklí po kamenité cestě podle potoka až pod skálu Vrkoč. Stejně jako u vodopádu se jedná o Národní přírodní památku. Nápadná skála, na které vidíme vějíř utvořený sloupci čediče, vděčí za své objevení stavbě trati do Ústí nad Labem v 19. století. Vytěženým kamenem se vydláždilo např. Mírové náměstí v Ústí nad Labem, později však přece jenom došlo k ukončení těžby a zachování tohoto krásného geologického útvaru.

Ve Vaňově může naše cesta skončit a můžeme se MHD vrátit do výchozího bodu. Stejně tak se ale můžeme držet zeleného značení a vydat se přes Vaňov znovu do lesa.  Projdeme se Pohádkovým lesem, obohaceným o nové dřevěné postavičky a znovu budeme zvolna po úbočí pokračovat příjemnou cestou do Dolních Zálezlů na vlak. Příjemně unaveni máme v nohou asi 11 km.

A je to přesně tak, že v bodě DZ (Dolní Zálezly) se propojily dva moje  tipy na výlet. Zelená turistická značka tu totiž nekončí, ale pokračuje dál k vodopádu Moravanskému, dalším labským vyhlídkám, Dubickému kostelíku a rozhledně Radejčín. Ty jsem vám ukázala v článku:  Za vyhlídkami na Labe v Českém středohoří a dokonce si skupinka přátel z i60 tuto trasu se mnou i prošla. Co říkáte na pokračování našeho putování?

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%