Tip na výlet - Vaňovský vodopád a labské vyhlídky, díl 2
FOTO: autorka

Tip na výlet - Vaňovský vodopád a labské vyhlídky, díl 2

25. 10. 2017

Když jsem vás zvala na výlet k Vaňovskému vodopádu ( Tip na výlet - Vaňovský vodopád), panovala mrazivá zima, zamrzlý vodopád opanovali ledolezci a výlet se zdál vhodný jen pro nerozumné odvážlivce, kteří doposud nezakusili zlomené kterékoliv končetiny. Od té doby však v Podlešínském potoce uteklo hodně vody a je na čase podívat se, jak vodopád vypadá za přívětivého barevného podzimu. Vzhledem k tomu, že jsem největšího středohořského vodopádu se týkající reálie uvedla v předchozím článku, nebudu je opakovat a dovolím si na něj odkázat.

Na cestu se vydáme z Ústí nad Labem. Které české město se může pochlubit lanovkou? Ano, je to právě Ústí nad Labem. Pro zpestření výletu tedy použijeme pro první část cesty lanovku a za pouhých 18,- Kč se  necháme vyvézt k výletnímu zámečku Větruše. Pobavíme se v zrcadlovém bludišti a vydáme se na cestu. K Národní přírodní památce Vaňovský vodopád nás povede zelená turistická značka po úbočí strmých svahů nad Labem. Než se však k vodopádu dostaneme, čeká nás několik zastavení s parádními výhledy. Hned na prvním zastavení na Humboldtově vyhlídce poprvé spatříme Labe a nad ním na poměrně vzdálené strmé skále hrad Střekov. Určitě budete toužit - tak jako já -, aby se vám poštěstilo hrad vidět z větší blízkosti. Cesta nás povede dál většinou listnatým lesem. Protože stoupání jsme si vybrali hned na začátku trasy, ubíráme se nyní dál příjemným terénem bez velkého převýšení a netrpělivě mezi barevnými listy na stromech vyhlížíme hrad. Když se konečně dočkáme, je nám tentokrát už mnohem blíž. S překvapením zjistíme, že je pod námi a máme ho spolu se střekovskými zdymadly jako na dlani. Jaksi michochodem a bez potíží jsme se ocitli výše než je ta impozantní skála, která se zdola zdá tak vysoká. A to nás čeká ještě další vyhlídka, ze které hrad spatříme přímo naproti nám. Řekla bych, že právě zde se sluší usednout na lavičku, vytáhnout svačinu a beze spěchu se oddávat výhledu, kterého se těžko nabažíte. Čeká nás ještě chvíle šlapání a už se přibližujeme k vodopádu.

Tu stojíme v příšeří vlhkého kotle, maličcí pod mohutným čedičovým sloupovím. Proud padající vody se dole rozstřikuje o skálu a Podlešínský potok si bublá a prodírá cestu mezi kamennou sutí strmou roklí dolů, kde jeho pouť končí v Labi. Stejnou cestou se vydáme i my, předtím si však ještě odskočíme na vyhlídku Vrkoč. Za zábradlím budeme ze strmé skály pozorovat velký kus krajiny - tok řeky Labe, opět vzdálený hrad Střekov a za ním město Ústí nad Labem. Krátké video:

Výhled z Vrkoče

Nyní nás čeká nejnáročnější úsek našeho výletu, a sice sestup roklí po kamenité cestě podle potoka až pod skálu Vrkoč. Stejně jako u vodopádu se jedná o Národní přírodní památku. Nápadná skála, na které vidíme vějíř utvořený sloupci čediče, vděčí za své objevení stavbě trati do Ústí nad Labem v 19. století. Vytěženým kamenem se vydláždilo např. Mírové náměstí v Ústí nad Labem, později však přece jenom došlo k ukončení těžby a zachování tohoto krásného geologického útvaru.

Ve Vaňově může naše cesta skončit a můžeme se MHD vrátit do výchozího bodu. Stejně tak se ale můžeme držet zeleného značení a vydat se přes Vaňov znovu do lesa.  Projdeme se Pohádkovým lesem, obohaceným o nové dřevěné postavičky a znovu budeme zvolna po úbočí pokračovat příjemnou cestou do Dolních Zálezlů na vlak. Příjemně unaveni máme v nohou asi 11 km.

A je to přesně tak, že v bodě DZ (Dolní Zálezly) se propojily dva moje  tipy na výlet. Zelená turistická značka tu totiž nekončí, ale pokračuje dál k vodopádu Moravanskému, dalším labským vyhlídkám, Dubickému kostelíku a rozhledně Radejčín. Ty jsem vám ukázala v článku:  Za vyhlídkami na Labe v Českém středohoří a dokonce si skupinka přátel z i60 tuto trasu se mnou i prošla. Co říkáte na pokračování našeho putování?

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Alčo, Ty bys mohla psát cestopisy přímo profesionálně a také na internetu poutače pro cestovní kanceláře, jen by to chtělo ještě přeložit do světových jazyků. Při pohledu na hrad jako stavař žasnu nad tím, jak tam dopravili všechen stavební materiál. Pohádková stezka je opravdu pohádkově krásná a ten oblečený domeček bys ještě měla dát někam soutěžně! Letím na hvězdičky.
Marie Novotná
Ty se nezdáš,ale Ty jsi.......přímo provokatér s nabídkami procházek.I já bych si s Tebou dala říct.Tak možná s íčkem nějaký ten výlet dáme,až bude zase tepleji,ale letos už to nestihnu.Ty fotky lákají a lákají.
Zuzana Pivcová
Krásný výlet, bezvadně a velmi informativně podaný, jako kdyby to byl Průvodce nebo alespoň itinerář. A Tvé všímavé fotky mě vždy nadchnou.
Marie Seitlová
Ali, moc pěkný tip na výlet a super fotky.
Lidmila Nejedlá
To je nádhera! A moc hezky popsané.
Naděžda Špásová
Už jsem tam sice byla 2x, ale pokud by se sešli íčkaři, klidně bych se zúčastnila a přibrala bych i muže a psy. Hele, kamarádko, uvědomuješ si, že mi lezeš do zelí? Ne, mě to nevadí, tvoje články si přečte víc lidí, takže šíříš krásu mého domova i za mě. A děláš to moc hezky. Já to znám k vodopádům a pak kostelík v Dubičkách, nebo v Dubicích? Fotky jsou moc pěkné.
Věra Ježková
Moc hezká pozvánka, krásné fotky. Střekov je pohádkově kouzelný. Viděla jsem ho několikrát ale jen z vlaku.
Olga Štolbová
Je to moc lákavé, šla bych. Napiš kdy a kde, dostavím se střízlivá a čistě oblečená. ♥
Eva Mužíková
Alenko, Ty jsi nezmar:))) Krásná pozvánka.
Jana Šenbergerová
Ali, moc hezké!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.