Recepty na „podzimní“ jídla. A jaká vína k nim?
Ilustrační foto: Mountfield

Recepty na „podzimní“ jídla. A jaká vína k nim?

25. 10. 2017

Každé období roku má svoje: jaro první bylinky a vajíčka, léto záplavu čerstvého ovoce a zeleniny či grilování a zima klasické vánoční recepty. Jak je to s podzimem?

I ten si milovníci jídla a víno umí vychutnat. Podzim, to je období čerstvých hub, zvěřiny a sladkého, abychom lépe přežili zimní mrazy. Vybrali jsme pro vás 3 zajímavé „podzimní“ recepty a navíc vám k nim nabídneme vína přímo na míru.

 Kuřecí stehna na houbách

 Kuřecí stehna na houbách.jpg

Počet porcí: 4

Suroviny: 4 velká kuřecí stehna nebo čtvrtky kuřete se stehnem, alespoň 200 g čerstvých hub, 50 g másla, kostka kuřecího bujónu, mletý pepř, sůl, drcený kmín

Postup: Kuřecí kousky omyjeme a usušíme utěrkou, osolíme a okmínujeme.  Dáme do hlubšího pekáčku a zasypeme houbami. Přilijeme půl litru kuřecího vývaru (klidně z kostky) a přidáme máslo. Za občasného podlévání pečeme asi 45 minut. Podáváme s rýží.

Doporučené víno: Sauvignon Blanc Gran Reserva 2016 z chilského vinařství Bisquertt. Toto víno s bohatou ovocitou chutí a intenzivní vůní citrusů získalo zlatou medaili v 11. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Prague Wine Trophy. Prodává Mountfield.

Jelení steaky na pepři s brusinkovou omáčkou

Jelení steaky na pepři s brusinkovou omáčkou.jpg

Počet porcí: 4

Suroviny: 800 g jelení svíčkové, 250 ml podmáslí, 100 ml olivového oleje, 50 g hladké mouky, 150 g kompotovaných brusinek, 50 ml pomerančové šťávy, nastrouhaná kůra ze dvou pomerančů, 1 lžíce pomerančového likéru, 1 lžička drceného černého pepře, špetka drceného nového koření, 1 lžička drceného jalovce, 1,5 lžičky soli

Postup: Z jelení svíčkové nakrájíme silnější steaky (asi 2 cm). Omyjeme je, osušíme papírovou utěrkou a naložíme alespoň přes noc, ale klidně i na celý den, do podmáslí. Z brusinek, pomerančové šťávy, kůry a likéru, nového koření a pepře připravíme omáčku: Všechny suroviny kromě likéru necháme probublávat při mírné teplotě a za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec vmícháme pomerančový likér.

Hodinu před tepelnou úpravou steaky slabě potřeme olejem a okořeníme pepřem a jalovcem. Necháme odležet. Odleželé steaky poprášíme hladkou moukou a prudce opečeme na rozpáleném oleji, z každé strany maximálně 3 minuty. Teprve teď osolíme. Steaky servírujeme s opečeným bramborem a brusinkovou omáčkou.

Doporučené víno: Carmenere Gran Reserva 2015 z chilského vinařství Bisquertt. Toto víno získalo v 11. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Prague Wine Trophy 4. místo s vynikajícím hodnocením 91 bodů. Zaujme intenzivní chutí s kořeněným závěrem a vůní červeného ovoce, černého rybízu, pepře a čokolády.

Pravé italské tiramisu

Pravé italské tiramisu.jpg

Počet porcí: 8

Suroviny: 2 balíčky cukrářských piškotů, 500 g sýra Mascarpone, 60 g cukru krystal, 2 dl silné černé kávy, 3 vejce, 30 g hořkého kakaa, 3 lžíce likéru Amaretto

Postup: Uvaříme silnou kávu, nalijeme ji do misky a necháme vychladnout. Do vlažné kávy přilijeme amaretto.

Oddělíme bílek a žloutek u vajec. Žloutky rozšleháme se lžící horké vody a s cukrem do pěny. Vmícháme mascarpone. Z bílků připravíme tuhý sníh. Lehce a pomalu ho vmícháme do žloutkové hmoty, aby se nesrazil.

Připravíme si nádobu, do které chceme tiramisu naskládat. Dno poklademe piškoty namočenými v kávě s amarettem. Překryjeme silnou vrstvou krému, pak další vrstvou piškotů a střídáme, dokud nedojdou suroviny. Poslední vrstva musí být krém. Povrch posypeme přes sítko kakaem. Dezert necháme v lednici rozležet alespoň na 12 hodin, aby krém ztuhnul a držel tvar.

Doporučené víno: Šumivé italské víno Prosecco je důstojnou a přitom cenově výhodnou konkurencí šampaňského. Vyrábí se na úpatí Dolomit v provincii Treviso z vinné odrůdy Glera, která se v regionu pěstuje už od starověku. Prosecco se podává dobře vychlazené, doporučená teplota je 7 až 8 °C. Pít ho můžete jako aperitiv či k předkrmům. Hodí se také k lehčím dezertům a salátům s náznakem sladkosti. Ale klidně si ho můžete dát i jen tak pro radost.

Prosecco.jpg

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%