S Hankou Kynychovou lze cvičit ve fitku i doma
FOTO: Lenka Hatašová

S Hankou Kynychovou lze cvičit ve fitku i doma

25. 1. 2018

Se známou pražskou cvičitelkou Hankou, jak jí všichni říkají, jsme si povídaly v jejím novém fitcentru na Pankráci. Od září roku 2014 s ní totiž cvičí také senioři. Některé z jejích cviků si můžete vyzkoušet i vy v teple domova.

Cviky pro seniory jsou vedeny v pomalejším rytmu Jsou voleny tak, aby posílily hluboký stabilizační systém, využívají se balanční pomůcky, BOSU, velké i malé míče, nechybějí protahovací cviky, díky nimž se svaly protáhnou a zároveň posílí.  

Co vás přivedlo k rozhodnutí zařadit do programu fitka cvičení pro seniory?
Vidíte, letos oslavíme už jeho čtvrté výročí! A jak to tak bývá, dostala jsem se k němu trochu jako slepý k houslím. Přišla za mnou jedna naše klientka, která už „maličko dospěla“ a říkala mi: Hanko, nemohla bych tu zavést cvičení pro seniory, absolvovala jsem potřebné kurzy, co kdybychom to zkusily? Myšlenka mě nadchla a zjevně oslovila i (dnes již docela početnou) skupinu zájemců o pohyb. Cvičí se dvakrát týdně dopoledne. Jedinou podmínkou účasti musí být minimálně padesát let věku, jiné omezení nemáme. Chodí sem úžasná skupina lidí – seniorky vtrhnou do tělocvičny, zafuní ji, neboť Lída Míčová je vůbec nešetří, a zase běží. Lektorce je sedmdesát, cvičila celý život, takže ví, jak pohyb prospívá tělu po všech stránkách.  

Aktivní pohyb je pro vás každodenní záležitostí. Proč je tak důležitý?
Když tělo stárne a nějakou dobu nám poctivě sloužilo, měli bychom mu zase něco vrátit, aby mohlo sloužit dál. Když se pohybujeme, naše klouby to mají rády, jakmile se protahujeme, zajásají svaly, máme to zkrátka v genech. To, že jsme si pohybový návyk z jakéhokoliv důvodu neosvojili, je věc jiná, ale podíváme-li se obecně objektivem organismu, srdíčko má také rádo, že trénuje, podobně plíce i další orgány, všechno... Tělo má zkrátka celkově rádo pohyb. Pokud sportuji, svalstvo je v takové kondici, že se nemusím obávat jakékoliv životní výzvy. Když mě pak někdo vyzve: pojď na kolo, mohu tento úkon v pohodě udělat. Stejně tak třeba mohu přijmout jógu, závod v běhu, výstup na Sněžku. Je to o tom, že se nemusím vzdát jakékoliv životní výzvy. Ale nejde jen o sportovní výkony. Chceme jet na dovolenou, kde bude vedro, nehledě k tomu, že nás překvapuje už i doma, ale zvládneme to, protože máme kondici a dostatek energie, v pořádku srdce. Cílený pohyb je důležitý proto, aby měl člověk dobrou kondici a mohl se na ni spolehnout i v zátěžové situaci. Tou nemusí být jen výzva ke sportovnímu výkonu, ale i nástup lehké nemoci, virózy a podobně, tělo je pak zvládá velmi dobře.  

Jaká je skladba hodiny pro seniory?
Cvičitelka má připravený soubor cviků, které cíleně protáhnou celé tělo. Nejde o žádné prudké pohyby, využívá se různých úklonů, zdvihání kolen, zanožování, posilování s činkami, oblíbené jsou míčky. Lída vede hodinu bez hudby, které je všude dost a raději na jednotlivé úkony počítá. Celou dobu předcvičuje, s klienty hovoří, může je opravit, což je skvělé hlavně pro kvalitu cvičení.  Hned na začátku je třeba dotknout se všech svalových skupin, pak přijdou například cviky v sedu, lehu, válce na promasírování beder, balanční cviky s míči a další. Cvičení je vždy pestré vedené snahou jak strečinkem, tak posilováním kompletně procvičit celé tělo. Na závěr přijde uvolňovací fáze, protažení. Jsem moc ráda, že mohu seniorům onu hodinu zčásti dotovat, platí tedy 50 korun, což mnozí vítají. Na druhou část sumy jsem dostala grant od MČ Praha 4. V prostorách nedaleko obchodního centra Arkády sídlí také Elpida o.p.s. a jsem velmi ráda, že můžeme její činnost pro seniory doplnit o pohybovou stránku.  

Máte ještě volná místa? A co když si přímo s vámi bude chtít zacvičit někdo doma, nebo ten, kdo není z Prahy?
Pokud by se někdo chtěl přidat, nějaká místa ještě jsou, stejně uvažujeme o rozšíření o další hodinu. Zatím fungujeme v této kategorii dvakrát v týdnu, v pondělí a středu od 10.00 hodin. Uvažujeme i o cvičení na velkých míčích, které je částečně rehabilitační, skvěle se na nich protahují bedra a lze uvolnit i celou páteř – proto je velmi oblíbené. Zájmu se určitě přizpůsobíme. Kdo si se mnou chce zacvičit doma, určitě najde na You Tube dostatek vhodných videí. Nejsou sice úplně cílená na seniory, ale jistě si tu vhodné cviky vyberou. Natáčela jsem je takřka pět let, nechybí ani cviky na míčích. Další možností je kynychova-tv.cz. Věková skupina, která nyní stárne, je velmi aktivní, protože byla aktivní i v mládí. Těžko říci, zda ti následující budou podobní. Bylo by to dobře, ale moc bych na to nesázela. Cvičit je důležité – hovoříme vlastně o obrovské prevenci – pro akčnost mozku, vyhnutí se osteoporóze, bolestem páteře, atrofii svalů, tady je pohyb a prokrvování celého těla nesmírně důležité.  

Najdeme i část populace, která se, lidově řečeno, doposud „ani nehnula“, cílený pohyb jí nic neříká. Má smysl začínat s cvičením?
Tady je každá rada drahá. Je to každého svědomí. Pokud se někdo smíří s tím, že nedopne kalhoty a raději si pořídí větší, budou ho bolet kyčle, sesedá mu pánevní dno, klouby – to by mě znepokojovalo. Nemyslím si, že právě toto je komfort. Chodit s inkontinentními vložkami přitom většinou opravdu není nutné. Já jsem člověk, který je rád, když tělo funguje, když se na něj mohu spolehnout. Prožít vyšší věk tak, že budu funět při každém nákupu, budu špatně spát, kvůli dýchavičnosti z vnitřního tuku a podobně, mě opravdu neláká. Na to, aspoň trochu se cíleně hýbat, není pozdě nikdy! 

Probíhá období „posvátkových“ diet, snaha shodit nějaká ta nadbytečná kila. Co byste poradila?
Velmi jednoduše: vrátit se k tomu, co bylo před svátky. Každý dobře víme, jaké to je, když se člověk přejí. Pálí ho žáha, má překyselené břicho z cukrů a smažených pokrmů. Prostě to nejezme. Zbylo cukroví? Nekompromisně ho vyhoďme do koše, nebo nadrobme ptáčkům, čímž eliminujeme i kila, která bychom ještě nabrali. Důležité je, vrátit se k normálu - nastavit si pohybový režim, do jídelníčku přidat co nejvíce zeleniny, ovocné šťávy, rybí maso, omezit sýry. Bez vhodného a vyváženého stravovacího režimu se zkrátka neobejdeme. Říká se, že sedmdesát procent štíhlé postavy tvoří skladba jídelníčku. Dlouho jsem s tím nesouhlasila, ale je to tak. Všímejme si toho, co si dáváme na talíř. O stravě přemýšlím skutečně hodně.  

Jak vnímáte vyšší věk?
V dubnu mi bude padesát. Někdo si seniorem připadá už na této hranici, jiný si ji nastavuje na pětapadesát, šedesát... Kdo ji vlastně určuje? Seniory se vůbec stát nemusíme. Prostě přibyl nějaký ten rok. Proč se hnát do pozice, že tohle a ono už nemohu, když mohu? Ano, máme cvičení pro určitou věkovou kategorii, ale i tito lidé mohou přijít do jiných lekcí, pokud jim budou vyhovovat. Jsou tací, kteří do seniorské hodiny nepůjdou už z principu. Dávají to s mladšími úplně bez problémů, o to více jsou spokojeni. Věk a jeho prožívání je zcela individuální záležitost. Všudypřítomná reklama hází všechny do jednoho pytle, důležité je, nenechat se ovlivnit mnohdy jednostranným zaměřením. Starší lidé opravdu nejsou jen nemocní, naopak: nyní přicházejí ročníky, které vědí, co je pro ně dobré!  

Máte nějakou radu či vzkaz pro naše čtenáře?
Důležité je umět si užívat života. Zralí lidé mají už odrostlé děti i širokou volbu možností, díky velkému informačnímu prostoru. Asi nejdůležitější je udržet si s přibývajícím věkem dobrou kondici tak, aby si život opravdu užívali třeba klidně do sta let! 

 

Hanka Kynychová (1968, Kroměříž)
Cvičitelka aerobiku, instruktorka fitness, pomáhá dětem v dětských domovech, moderátorka.
Ředitelka Nadačního fondu Hanky Kynychové (www.facebook.com/nadacnifondhankykynychove ), majitelka Fitka Hanky Kynychové (www.kynychova-fitko.cz).
Vdaná, matka syna Filipa a dvojčat Alexandry a Sofie.

cvičení sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%