Náladovým ženám hrozí větší riziko, že je dostihne Alzheimer
Ilustrační foto: ingimage.com

Náladovým ženám hrozí větší riziko, že je dostihne Alzheimer

14. 4. 2018

Náladovost, závist, úzkost a jiné neurotické projevy u žen zvyšují riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou a jinými druhy demence. Zjistili to švédští vědci ve studii, která byla zveřejněna v odborném časopisu Neurology. 

Tým kolem švédské neuroložky Leny Johanssonové z Göteborské univerzity sledoval po dobu 38 let 800 žen. S pomocí různých otázek u nich vědci zjišťovali míru neurotismu a rovněž jejich introverzi či extroverzi. 

Větší náchylnost k depresím

Neurotismus, neboli duševní nerovnováha, se vyznačuje závistí, náladovostí, podrážděností či náchylností ke stresu. Neurotičtí lidé jsou také náchylnější k záchvatům vzteku, úzkosti a depresím. 

Dohromady z uvedeného počtu onemocnělo 153 žen demencí, z toho 104 Alzheimerovou chorobou. „Ženy, které se v testech ukázaly jako velmi neurotické, onemocněly demencí dvakrát častěji než ženy, jež vykazovaly nízké hodnoty duševní nerovnováhy. Její míra však závisela také na tom, zda ženy byly delší dobu vystaveny stresu,“ uvedli vědci.

Introverze či extroverze samy o sobě riziko demence zjevně příliš neovlivňují. Ženy, které měly vysoké hodnoty duševní nerovnováhy a zároveň byly introvertní, však podle studie byly vystaveny největšímu riziku Alzheimerovy choroby. Z 63 těchto žen onemocnělo 16. Naopak z 64 málo neurotických extrovertek postihla Alzheimerova choroba osm. 

Klidní lidé žijí zdravěji

Výsledky mají podle expertů několik možných vysvětlení. Méně neurotičtí lidé často vedou zdravější život. Druhým možným vysvětlením je skutečnost, že jak neurotismus, tak stres jsou odpovědné za změny v hipokampu, což je část mozku, která ovlivňuje učení nebo krátkodobou paměť. Neurotismus navíc souvisí s výskytem takzvaných neurofibrilárních uzlíčků, které jsou typické při strukturálních změnách v mozku postiženém Alzheimerovou chorobou. 

Souvislost mezi duševní nevyrovnaností, stresem a demencí naznačovaly i dřívější pozorování. „Při stresu se více aktivuje imunitní systém, což vede k arterioskleróze, a ta zase přispívá k oslabení kognitivních schopností,“ vysvětlil německý neurolog Stefan Knecht.

Vědci ze stockholmské univerzity Institut Karolinska už v roce 2009 pozorovali, že osoby, které se označovaly za klidné, uvolněné a nepodléhající stresu, postihovala demence o 50 procent méně často než ostatní. 

Alzheimerova nemoc zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%