Vinohradské vinobraní začalo,
přiblíží Karla IV. a Rudolfa II.

Vinohradské vinobraní začalo,
přiblíží Karla IV. a Rudolfa II.

14. 9. 2012

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze začalo dvoudenní Vinohradské vinobraní. Kromě ochutnávek vín akce přiblíží, jaký byl život na dvoře významných českých panovníků Karla IV. a Rudolfa II.

"Vinohradské vinobraní je dnes, po šestnácti letech, největší oslavou vína v Praze a zároveň je součástí festivalu Dny žižkovského kulturního dědictví, který ve třetí městské části v těchto dnech a týdnech probíhá. Proto jsme se rozhodli jeho program koncipovat jako exkurzi na dvůr Karla IV, který byl iniciátorem výstavby vinic na území, kde se dnes rozprostírají Královské vinohrady a Žižkov," řekla Vladislava Hujová, starostka městské části Praha 3.

Letošní ročník vinobraní chce uspokojit různě náročné návštěvníky, kteří budou moci vybírat a ochutnávat jak česká a moravská vína, tak i zahraniční francouzské, španělské, rakouské či italské druhy. Z domácích vinařských oblastí budou v nabídce litoměřická, mělnická, znojemská, mikulovská, velkopavlovická a slovácká. Návštěvníci se v moderovaných vstupech také dozvědí, která jídla se ke kterým vínům hodí.

K degustacím přijde vhod také něco k zakousnutí. V nabídce budou pečená masa, klobásy, různé druhy sýrů, ale i staročeské bramboráky, koláče a pečivo či dobové speciality - losos na černo, kachní krupoto, uzený bůček, jelení guláš nebo strapačky se zelím a uzeným.

Atmosféru doplní stánky s ukázkami tradičních řemesel, kejklíři, šermíři, flašinetáři, jarmareční kapely i divadelní představení pro děti.

Páteční program je zaměřený na osobnost Karla IV., kterého ztvární herec David Suchařípa, sobota pak bude patřit Rudolfovi II. v podání Mojmíra Maděriče. Oba dny zakončí koncerty populární hudby.

gastronomie Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.