Perkelt podle kuchaře z maďarských lázní Bük
FOTO: autorka

Perkelt podle kuchaře z maďarských lázní Bük

30. 5. 2018

Maďarsko se v posledních letech stalo zemí zaslíbenou pro všechny, kdo hledají cenově dostupnou dovolenou s kvalitními službami, koupáním v teplých minerálních pramenech a především výtečnou maďarskou kuchyni s kvalitními víny.

Toto všechno lze měrou vrchovatou najít v lázeňském městečku Bük nebo nedalekém Sárváru v západní části Maďarska, nedaleko rakouských hranic.

V nabídce restaurací nemůže chybět tradiční perkelt - pörkölt, který kuchaři dokáží vykouzlit z různých druhů mas. Pokrm se nejčastěji servíruje s oblíbenými maďarskými nočky nebo tarhoňou. Nic nám nebrání, si na této specialitě pochutnat i doma.

Aby byl pokrm přesně na maďarský způsob, je třeba, aby maso bylo dokonale očištěné a měkké s delikátně ochucenou šťávou a přesně vyváženou ostrostí. Pokud si k pörköltu dopřejeme ohnivou kekfrankoš – frankovku, nemá oběd či večeře chybu. A to její závěr můžeme korunovat další specialitou maďarské kuchyně – závinem z tence vyváleného těsta hojně naplněného směsí strouhaných jablek a oslazeného mletého máku.

Perkelt
(4 – 5 porcí)

1000 g libového masa (hovězí, vepřové, srnčí, kuřecí...), 300 g cibule, 1 větší paprika, 2 – 3 rajčata bez slupky, 3 stroužky česneku, mletá paprika – sladká i ostrá, 5 kuliček jalovce, sůl, pepř, červené víno dle uvážení, vepřové sádlo nebo rostlinný olej

Nakrájenou cibuli, papriku a rajčata osmahneme na tuku, poté až cibulka zezlátne a zelenina pustí šťávu, vložíme maso nakrájené na menší kostky a za stálého míchaní opékáme. Po chvíli přidáme podle chuti sůl, pepř a červenou papriku, sladkou i trošku ostré. Opět chvíli opékáme a mírně zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme do měkka. Jakmile je maso měkké, objem tekutiny doplníme červeným vínem, raději suchým. V souladu s pravidly maďarské kuchyně se perkelt nijak nezahušťuje. Použití mouky je zcela nepřípustné. Musíme proto dávat pozor, aby výsledný produkt nebyl vodový.

K perkeltu se podávají drobné nočky na způsob polévkového kapání nebo takzvaná tarhonya - tarhoňa. Jde o tradiční maďarskou těstovinu z nudlového těsta. Tužší nudlové těsto nastrouháme na hrubém struhadle a necháme dobře proschnout. Úprava je totožná jako u dušené rýže. Na rozpáleném tuku lehce osmahneme potřebné množství těstovin, osolíme a zalijeme vodou asi dva centimetry nad povrch, přiklopíme poklicí a zvolna dusíme do měkka na plotně, lze i v troubě či remosce. Správně připravená tarhoňa není rozvařená a drží tvar.

Makový štrúdl s jablky

500 g listového těsta – 1 balení, 500 g jablek, 250 g mletého máku, cukr, koření dle chuti

Těsto – listové, tažené či jiné oblíbené, vyválíme na pečícím papíru na co nejtenčí placku. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, mák umeleme a smícháme dohromady společně s cukrem, můžeme ochutit kořením – mletá skořice aj. Na těsto naneseme vyšší vrstvu směsi a

opatrně zavineme. Pečeme v troubě na 180 st. C dozlatova. Štrúdl můžeme podávat teplý i studený.

Jó ize – dobrou chuť!

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.