Perkelt podle kuchaře z maďarských lázní Bük
FOTO: autorka

Perkelt podle kuchaře z maďarských lázní Bük

30. 5. 2018

Maďarsko se v posledních letech stalo zemí zaslíbenou pro všechny, kdo hledají cenově dostupnou dovolenou s kvalitními službami, koupáním v teplých minerálních pramenech a především výtečnou maďarskou kuchyni s kvalitními víny.

Toto všechno lze měrou vrchovatou najít v lázeňském městečku Bük nebo nedalekém Sárváru v západní části Maďarska, nedaleko rakouských hranic.

V nabídce restaurací nemůže chybět tradiční perkelt - pörkölt, který kuchaři dokáží vykouzlit z různých druhů mas. Pokrm se nejčastěji servíruje s oblíbenými maďarskými nočky nebo tarhoňou. Nic nám nebrání, si na této specialitě pochutnat i doma.

Aby byl pokrm přesně na maďarský způsob, je třeba, aby maso bylo dokonale očištěné a měkké s delikátně ochucenou šťávou a přesně vyváženou ostrostí. Pokud si k pörköltu dopřejeme ohnivou kekfrankoš – frankovku, nemá oběd či večeře chybu. A to její závěr můžeme korunovat další specialitou maďarské kuchyně – závinem z tence vyváleného těsta hojně naplněného směsí strouhaných jablek a oslazeného mletého máku.

Perkelt
(4 – 5 porcí)

1000 g libového masa (hovězí, vepřové, srnčí, kuřecí...), 300 g cibule, 1 větší paprika, 2 – 3 rajčata bez slupky, 3 stroužky česneku, mletá paprika – sladká i ostrá, 5 kuliček jalovce, sůl, pepř, červené víno dle uvážení, vepřové sádlo nebo rostlinný olej

Nakrájenou cibuli, papriku a rajčata osmahneme na tuku, poté až cibulka zezlátne a zelenina pustí šťávu, vložíme maso nakrájené na menší kostky a za stálého míchaní opékáme. Po chvíli přidáme podle chuti sůl, pepř a červenou papriku, sladkou i trošku ostré. Opět chvíli opékáme a mírně zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme do měkka. Jakmile je maso měkké, objem tekutiny doplníme červeným vínem, raději suchým. V souladu s pravidly maďarské kuchyně se perkelt nijak nezahušťuje. Použití mouky je zcela nepřípustné. Musíme proto dávat pozor, aby výsledný produkt nebyl vodový.

K perkeltu se podávají drobné nočky na způsob polévkového kapání nebo takzvaná tarhonya - tarhoňa. Jde o tradiční maďarskou těstovinu z nudlového těsta. Tužší nudlové těsto nastrouháme na hrubém struhadle a necháme dobře proschnout. Úprava je totožná jako u dušené rýže. Na rozpáleném tuku lehce osmahneme potřebné množství těstovin, osolíme a zalijeme vodou asi dva centimetry nad povrch, přiklopíme poklicí a zvolna dusíme do měkka na plotně, lze i v troubě či remosce. Správně připravená tarhoňa není rozvařená a drží tvar.

Makový štrúdl s jablky

500 g listového těsta – 1 balení, 500 g jablek, 250 g mletého máku, cukr, koření dle chuti

Těsto – listové, tažené či jiné oblíbené, vyválíme na pečícím papíru na co nejtenčí placku. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, mák umeleme a smícháme dohromady společně s cukrem, můžeme ochutit kořením – mletá skořice aj. Na těsto naneseme vyšší vrstvu směsi a

opatrně zavineme. Pečeme v troubě na 180 st. C dozlatova. Štrúdl můžeme podávat teplý i studený.

Jó ize – dobrou chuť!

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Do Maďarska - přímo do Budapešti jezdíme rádi, a vždy se těšíme na tamější vyhlášenou kuchyni. Pörkölt s tarhonyou nebo noky /nokedli/ nesmí chybět. Také si podle nálady dáváme vynikající halászlé nebo tokáň. A což teprve to zapíjení tokajským nebo Barack pálinkou! Na Rákocziho třídě si vychutnáváme v některé z pěkných kavárniček výbornou kávu s různými záviny nebo krémesi. Nesmím opomenout vyhlášený Dobošův dort. Mňam!
Věra Halátová
Znám, často připravuji, rodiče manžela byli poloviční Maďaři, tchyně vařila převážně maďarskou kuchyni. Není "perkelt", ale "pörkelt". Na nočky tam není recept: Jedno celé vejce, polohrubá mouka, osolit, dolít trochou vody tak, aby vzniklo hustší kompaktní těstíčko. To se pak rozetře na prkénko a z něho se nožem odhazují na vařící osolené vody nockerle, anebo se použije takový ten cedník s velkými otvory, většinou se používá na halušky. Jsou moc dobré. A "štrúdlu", tu dělala tchyně z taženého těsta jako makovník, jablčník, orechovník.
Zuzana Pivcová
Skoro mě nejvíc lákají ty noky. Ale celé to, už jen napsané a vyfocené, vyvolává chutě.
Dana Puchalská
Až na ten mák v závinu. Ten mi nedělá dobře. Jinak mňamka. A ta Plzeň je k tomu dobrý nápad.
ivana kosťunová
mě by stačila česká plznička, recept dobrý, určitě zkusím.
Zdeněk Horenský
Je to velmi dobré jídlo, dáváme si to v Hegykö a dá se k němu pít i pivo Šoproni nebo Gösser.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...