Mateřídouška úzkolistá pomáhá proti zánětům i proti nadýmání
Foto: archiv autorky

Mateřídouška úzkolistá pomáhá proti zánětům i proti nadýmání

26. 6. 2018

Kdo z nás by neznal mateřídoušku. Dokonce po ní byl u nás pojmenován časopis pro malé děti. I v básních se o ní dočteme. Tak je to oblíbená bylina. 

Malá vytrvalá bylina, která roste na suchých a slunných stráních a má silně vonící růžové nebo purpurové květy. Najdeme ji i na vápencových půdách. Sbíráme listy i kvetoucí lodyhy právě v době kvetení od května do září.

Má antibakteriální a dezinfekční účinky.

Léčebné účinky - vnitřně při nadýmání, pomalém trávení, plynatosti a říhání a při kašli, zevně působí při rýmě nebo ucpanému nosu, je účinná při bolestech kloubů.

Sirup proti kašli
200 gramů cukru svaříme s 300 ml vody a do tekutiny vmícháme 20 gramů čerstvé mateřídoušky. Necháme přes noc při pokojové teplotě stát . Potom přidáme šťávu z půlky citronu a tekutinu slijeme a přecedíme. Sirup nalijeme do malých lahviček z tmavého skla a uchováme v chladničce.

Nálev proti nadýmání
1 polévkovou lžíci sušené drogy zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme 3 šálky denně. Tento nálev lze využít i k oplachování mastících se vlasů, k omývání mastné pleti a k výplachům dutiny ústní.

Protiplísňová koupel
Do 3 litrů vroucí vody vhodíme 200 gramů natě a necháme přejít varem. Pak nádobu zakryjeme pokličkou a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme a vlijeme do lázně.

Olej proti bolavým kloubům
Do sklenice volně nasypeme bylinky a zalijeme je panenským olivovým olejem. Necháme na teplém místě 14 dní vyluhovat. Poté přecedíme a slijeme do lahvičky z tmavého skla.

bylinky recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%