Vavřín neboli bobkový list - koření i léčivka zároveň
ilustrační foto: pixabay.com

Vavřín neboli bobkový list - koření i léčivka zároveň

5. 8. 2018

Dobrý den, přátelé.

Vím, že každý z nás má bobkový list úzce spjatý s vařením. Ano, je to koření, bez kterého si žádná hospodyňka neumí představit např.svíčkovou pečeni se smetanovou omáčkou, dobrý vývar z masa a další pochoutky. O nakládané zelenině a houbách  ani nemluvě.

Vavřín je také  symbolem moci, slávy a vítězství.

Pěstování

  • Hlavně v subtropických oblastech, ale odtud se rozšířil i k nám do Evropy. Je to moc krásná rostlina a s úspěchem si ji může doma vypěstovat opravdu každý. Jenom pozor na vymrznutí. Ostatně jedna fotografie pod článkem dokazuje, že se dá pěstovat i na venkovním parapetu okna u kuchyně. 

Využití v léčení

  • Vavřín lze využít jak vnitřně, tak i zevně. Je vhodný na bolavé klouby, povzbuzuje tvorbu žluči. Je více než úspěšný při léčbě jaterních chorob, které vznikly díky dlouhodobému užívání chemických látek.Také je vhodný na léčení svědících vyrážek a dobře prokrvuje pokožku. Obsahuje totiž  silice, glykosidy, alkaloidy, třísloviny a hořčiny. 

Čaj neboli odvar

  • 5 gramů bobkového listu dejte do hrnku, zalijte 1/4 litrem horké vody. Po 1/4 hodině scedíme a můžeme ho po malých dávkách pít po celý den.

Čaj snižuje taky cukr v krvi u diabetiků a pomáhá při dně .

 Obklad na klouby

  • Rozdrťte bobkový list a smíchejte ho s olivovým olejem. Směs dejte na látku a přikládejte několikrát denně.

Bobkový olej na revmatické bolesti

  • 50 gramů bobkového listu dejte do lahve a zalejte minimálně 70% lihem a nechte 24 hodin vyluhovat. Potom přilijete 1/2 litru olivového oleje a ve  vodní lázni zahřívejte. Ale nesmí přijít do varu! Pak přefiltrujete přes plátno.

Koupele pro pěknou pokožku

  • Asi hrst listů zavázaných v plátěném sáčku se ponoří do horké vody a nechá se vyluhovat do té doby, než voda zchladne.Po koupeli pokožka zrůžoví, napne se a póry se rychle stáhnou.
  • Na léčení svědivých vyrážek nebo plísni nohou se přidává buď vývar z listů nebo plodů - 50 gramů se vaří v 1 litru vody asi 10 minut.Koupele se doporučují asi po dobu 15 minut. Po vyléčení ještě jednou za 3 dny po dobu 2 týdnů.

Praktická rada na závěr - pár lístků dáme do skříně a je to super prostředek proti molům i jinému hmyzu, který nás doma obtěžuje.

S využitím zdroje: Rastliny v kozmetice, autoři B.Hlava,F.Starý,F.Pospíšil

bylinky příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.