Trend světových mol: Bělovlasá dáma nad šedesát
FOTO: archiv Michaely Křivánkové

Trend světových mol: Bělovlasá dáma nad šedesát

14. 8. 2018

Byl to trochu šok. Mezi superštíhlými mladinkými modelkami předvádějícími modely nejpřednějších českých oděvních návrhářů na Fashion Week v Clam – Gallasově paláci se náhle objevila krásná a vznosná starší dáma s nádhernými bílými kadeřemi do půli zad: Michaela Křivánková.

Diváci žasli a tleskali jako diví – tohle tady ještě nebylo, alespoň v této nejšpičkovější kategorii!

Jak vás napadlo předvádět nejnovější módu ?
Mě osobně to nenapadlo, byla jsem oslovena módním návrhářem Lukášem Lindnerem již loni, ale neměla jsem odvahu. Letos mě oslovil znovu, tak jsem nabídku přijala a byla mile překvapena odezvou na přehlídce.  

Jak na vás reagovaly modelky, které by mohly být vašimi vnučkami?
Zpočátku nevěřily, že jsem jedna z nich.  

A co návrháři?
Spolupracovala jsem např. se Zuzanou Kubíčkovou při focení kolekce.  

Co jste předváděla a čí to byly modely?
Modely Lukáše Lindnera – společenský oděv.  

Povíte nám nějakou příhodu z Clam – Gallasova paláce?
Měla jsem velkou obavu ze schodiště v paláci, které bylo začleněno do přehlídkové trasy v kombinaci s lodičkami s dvanácticentimetrovými podpatky, které jsem snad nikdy neměla na nohou. Dobře to dopadlo!

Co tomu vašemu přelomovému počinu předcházelo?
Přelomem v mojí nové kariéře šedovlasé modelky bylo focení pro výtvarnici Báru Wogeltanzovou – Jelení šperky. Byla to skvělá zkušenost zejména díky Ivance Tokárské, která měla na starosti make – up a vlasy. Zbavila mě veškerých obav z focení v tomto věku. Poté jsem byla oslovena pro fotografování v časopise Marianne, dále následovalo focení pro Dolcevita, kde jsem se dokonce k mému velkému překvapení ocitla na titulní straně, fotografování pro magazín SOFFA, dále fotografování pro časopis Glanz.  

Jste velice žádaná i v reklamě: fotíte pro Pietra Fillipi, zvítězila jste v několika konkurzech na reklamu pro zahraničí i českou televizi, např. pozvánka na retro výstavu do Národního muzea. Vy ale jste zkušená manekýnka sedmdesátých let! Jak jste se tenkrát k předvádění dostala?
Tehdy si mě vybrala paní Milada Jochcová a paní Helena Wahnerová pro předvádění modelů ÚLUV – což pro mě bylo osudové. Přes 20 let jsem potom byla v ÚLUV zaměstnaná v obchodním oddělení, takže koníček se promítl do mého povolání. Předváděla jsem také pro ÚBOK,  SČMVD (Svaz českých a moravských výrobních družstev), Odívání, kde se prezentovaly tehdejší módní salony, a také pro  obchodní domy. Všechny nabyté zkušenosti jsem potom zúročila při práci na mezinárodním oděvním veletrhu ELEGANCE v Praze.  

Na pradávných přehlídkách (třeba v Lucerně) jste sklízela největší potlesk ze všech – a to jste předváděla mezi tehdejší československou manekýnskou elitou. Byla jste mezi těmi v té době výstředními  dívkami skutečně dámský typ, podtrhující svou už tenkrát vyzrálou osobnost poněkud usedlým drdolem: účesem, který jste nosila snad celý život. Ale teď jste si vlasy rozpustila!
V civilu stále nosím můj oblíbený drdol, ale je pravda, že na focení a přehlídky mám často vlasy rozpuštěné. Tento nápad poprvé přišel od Ivanky Tokárské při focení Jelenních šperků  a zalíbil se i ostatním fotografům.  

Dokázala jste si celoživotně  udržet štíhlou linii a skvělé držení těla: co pro to děláte?
Zřejmě ke mně byla příroda milostivá, diety ani žádné pravidelné cvičení nepraktikuji. Občas mám snahu posílit svalstvo, ale nemám bohužel výdrž.  

Máte nějaký speciální způsob stravování?
Nemusím se naštěstí nijak omezovat, mojí velkou výhodou je, že nemám ráda sladké, takže nemusím následně řešit diety.  

A co pohyb, cvičení, procházky atd.?
Celé léto trávím převážně na chalupě, kde mám pohyb od rána do večera. Občas vyjedu ráda do hor - oblíbené mám hlavně Krkonoše, kde se ráda  vydávám na dlouhé procházky.  

Co vás nejvíc baví?
Přes léto chalupaření a v zimě společenský život v Praze – výstavy, divadlo, kino. Velmi ráda také trávím čas se svojí rodinou, což mi dodává energii a pozitivně mě nabíjí. Jsem velice pyšná na svého nadaného vnuka Adama, který mi dělá velkou radost: dobře se učí, umí anglicky, španělsky, rusky a dokáže plynně v těchto jazycích konverzovat a přeskakovat podle potřeby zcela bez problémů z jazyka do jazyka, studoval přes program Erasmus v Estonsku a Amsterdamu…  

Představte si, že vám zlatá rybka splní tři přání...
Hlavním mým přáním – a to by chtěl každý – být do konce života soběstačná. Pak zdraví pro celou rodinu. A dalším, třetím přáním, by bylo umět anglicky.  

V co nezlomně věříte?
Když se budu chovat slušně k ostatním, oni se budou slušně chovat ke mně.  

Kdybyste mohla něco změnit, co by to bylo?
Žiju si celkem spokojený život a když se ohlédnu zpět, nenapadá mě nic zásadního, co bych  změnila.  

Jaké je vaše oblíbené heslo nebo životní motto?
Těšit se z každé chvíle a brát s nadhledem, co život přináší. A pokud to nejsou věci pozitivní, neutápět se v nich a snažit se jít dál.  

 

Natalie Kšajtová Faitlová pro portál i60

 

 

 

móda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.