Jak vařily naše prababičky:
celer není jen afrodisiakum

Jak vařily naše prababičky:
celer není jen afrodisiakum

15. 4. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? O tom pojednává náš gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž budeme uvádět zajímavé historické recepty.

Už od časů faraonského Egypta je celer vyhlášeným prostředkem povzbuzujícím potenci, moderní věda ale zjistila, že má kromě toho také celou řadu dalších příznivých účinků. Obsahuje několik druhů éterických olejů, které mají protibakteriální a protizánětlivé účinky. Konzumace proto pomáhá zejména sliznicím trávicího traktu (od úst až po střeva), likviduje záněty ledvin a močového ústrojí, dokonce chrání před chřipkou, rýmou a dalšími infekcemi dýchacích cest. Snižuje také krevní tlak i hladinu krevního cukru. Kromě toho celer obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro játra, nervovou soustavu a stav pokožky.

Tak by se ve výčtu příznivých účinků celeru dalo pokračovat velmi dlouho – lékaři jej považují za jednu z nejzdravějších zelenin. Pro mnoho lidí však představuje problém jeho chuť. Podívejme se tedy, jak si konzumaci celeru zpříjemňovali naši předkové za časů staré monarchie.

Celerový salát

Vypraný a oloupaný celer vaříme v osolené vodě, dokud nezměkne (vodu pak lze použít pro výrobu polévky – například bramborové). Měkký celer nakrájíme na tenké plátky, polijeme octem smíchaným s trochou celerového vývaru, lžící oleje a dvěma až třemi lžícemi bílého kyselého vína. To pak okořeníme tlučeným pepřem. Tento salát se podával nejčastěji ke zvěřině.

Ingredience
1 až 2 celery
3 až 4 lžíce octa nebo kyselého vína
1 lžíce oleje
pepř

Celerový sladký salát

Dva středně velké nedřevnaté celery oškrábeme dočista, krátce omyjeme ve studené vodě, v hrnci zalijeme osolenou vodou s 2 dkg másla a vaříme do měkka (tj. asi půldruhé hodiny). Celer pak necháme vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky. Ty položíme na salátovou mísu a lehce posypeme práškovým cukrem. Stejným způsobem pak přidáváme další vrstvy celeru a cukru, dokud nespotřebujeme uvařený celer.

Pak vezmeme asi 6 lžic vody, v níž se celer předtím vařil, v hrnku k ní přidáme 5 až 6 lžic vinného octa (možno nahradit kyselým vínem), 4 kapky polévkového koření, jednu lžíci stolního salátového oleje, lžičku soli a dobře promícháme. Tuto směs pak nalijeme na salát na míse a necháme asi dvě hodiny odležet. Salát pak ještě můžeme posypat tlučeným pepřem.

Takto je možné si konzumaci celeru zpříjemnit, současně ale touto úpravou přicházíme o řadu účinných látek. V zájmu zdraví proto není od věci si během přípravy občas kousnout i nějakého toho plátku syrového celeru.

Ingredience
2 celery
1 lžička soli
2 dkg másla
1 dkg práškového cukru
4 lžíce vinného octa
4 kapky polévkového koření
1 lžíce stolního oleje
tlučený pepř

gastronomie recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%