Mám ráda kuchařské knihy XII. díl
Úvodní fotografie k článku je z Pixabay.

Mám ráda kuchařské knihy XII. díl

21. 10. 2018

Po dlouhé době jsem se rozhodla pokračovat a napsat něco z toho,co jsem našla ve své sbírce starých a ještě starších kuchařských knih. 

Tentokrát to bude něco o plodině u nás tak oblíbené. A sice o  b r a m b o r á ch.

Budu se snažit najít něco skutečně zajímavého.  A že jsem toho v kuchařských knihách našla. 

Uznejte sami, která plodina má tolik krásných pojmenování? Zemáky, erteple, zemský japka,  kobzole,krumple, grule, bandory, jabluško, arteple, grumbíky, zemčata, arteple, okruše.

A paní M. D. Rettigová jim říkala zemčátka.  

Pochopitelně zůstanu u původního pravopisu, je moc pěkný.Recepty na takové - - - knedlíky, kaše a jiná obyčejná a nám všem notoricky známá jídla, jsem pochopitelně vynechala.

Známe je ostatně všichni. Možná, že někoho budu inspirovat a zkusí si tato jídla doma uvařit nebo upéct. Zařadila jsem recepty jak na slaná, tak i na sladká jídla. 

Na konec článku jsem připojila 2 obrázky z mojí sbírky.

Myslím, že i když se všechny kuchyňské potřeby za ta léta změnily, tak tyhle jsou nepřekonatelné.  

Brambory s marjánkou, máslovou omáčkou

  • Chutný, jednoduchý pokrm uvaříme takto: Oloupané brambory vaří se v slané vodě napolo. Přidá se štipec marjánky, stroužek utřeného česneku se solí a bledá máslová jíška. Vše  dovaří se v zahoustlou omáčku a teplé nese na stůl. Vaří - li se zároveň 1/4 kg skopového masa mladého, je tím chutnější. 

Bramborové karbanátky (chutná večeře) 

  • Syrové brambory rozstrouháme na misku. Něco vody slejeme, přidáme kousek česneku utřeného se solí, trochu tlučeného pepře a nového koření,  trochu sekané pažitky (je-li), 1 vejce a tolik strouhané housky, aby se nám utvořily malé karbanátky. Na pekáč dáme na kostičky rozkrájenou slaninu a trochu sádla. Vložíme karbanátky a z obou stran do růžova upečeme. Na stůl podáváme je s uvařeným zelím.

Bramborové tyčinky k zelenině 

  • Ustrouhá se 10 bramborů studených, den před tím vařených, k nim přidáme 10 dkg másla a 10 dkg mouky. Vypracuje se na hladké těsto, vyválí, rozdělí na kousky a utvoří tyčinky. Pokladou se na pomaštěný plech, pomaží vejcem, posypou solí, kmínem , nebo mákem a upekou se do růžova. Jsou velmi dobré. 

Bramborový závin s masem

  • Uvaří se 12 bramborů větších, oloupe a válečkem rozmačká. Přidají se 2 vejce, trochu soli a tolik mouky, aby se utvořilo vláčné, dosti tuhé těsto. Pomoučí se vál, těsto na 1 cm silně se rozválí a naplní rozsekaným masem uzeným smíchaným se smaženou houbou. Těsto se svine na závin a přehyb se omaže bílkem, aby se k těstu přilepil. Vaří se pak v ubrousku, uvázaném na měchačce, v podlouhlém pekáčku na plotně v slané  vodě 3/4 hodiny. Uvařen vyndá se na čisté prkénko, rozkrájí se na řízky, slejí na podlouhlou mísu  posypeme strouhanou houskou a rozškvařeným sádlem. Může se jísti jako samostatný pokrm. Výtečný je k němu špenát. Dětem plní se bramborový závin povidly, poleje se rozškvařeným máslem a posype perníkem.

Bramborové řezy I. (pečivo) 

  • Utře se 16 dkg práškového cukru s 1/ 8kg másla a 2 vejci. Přidá se 1/4 kg vařených (den před tím) a ustrouhaných brambor, 1/2 kg mouky a 1/2 pečivového prášku. Vypracuje se těsto, rozválí na prst silně a upeče v troubě na pomaštěném plechu. Upečené se rozřízne, naplní zavařeninou, přikryje odříznutým dílem a rozkrájí na podlouhlé díly. 

Bramborový nákyp 

  • Utře se 12 dkg másla, až se zpění. Přidá se hrst utlučených mandlí, 6 žloutků, 25 dkg strouhaných vařených bramborů a trochu drobně sekané citrónové kůry. Ušlehá se ze 6 bílků sníh a přidá se do těsta zároveň s 10 dkg práškového cukru. Forma vymaže se máslem, naplní těstíčkem a upeče. 

Bramborové řezy II. 

  • Prolisuj 1/4 kg vařených bramborů a přimíchej asi 10 sladkých strouhaných mandlí,  do toho přidej 4 žloutky a vše asi 1/2 hod. tři. Máš - li to jemně utřeno, přisyp 1 lžíci strouhané housky, ze 4 bílků sníh, dej do vymazané kulaté formy a pec. Upečené se rozkrojí v půli, namaže zavařeninou, složí na sebe, načež se nakrájí na řízky buď šikmo nebo rovně na 2-3 cm a posype vanilkovým cukrem. 

Bramborové koláčky

  • 6 dkg másla utře se s 1 vajíčkem a cukrem dle přání. Přidá se 40 dkg vařených, ustrouhaných brambor, 40 dkg mouky, kvásek ze 2 dkg droždí, trochu se osolí a vypracuje těsto  Dobře vyhněteno vloží se na pomoučený vál, rozválí se válečkem a skleničkou vykrajují se kulaté koláčky. Pokladou se na vymaštěný plech, pomaží povídky nebo tvarohem, nechají se 1 1/2 hodiny kynout a v troubě upekou.

V knize jsem našla i 2 recepty na bramborové dorty. 

Tak si myslím, že do příštího dílu zařadím i nějaké zajímavé recepty na dorty. 

 

Recepty jsou z knihy "Praktická hospodyňka" (řídí Olga Stránská).Jde o první československou knihu - rok vydání 1918. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%