Mám ráda kuchařské knihy XII. díl
Úvodní fotografie k článku je z Pixabay.

Mám ráda kuchařské knihy XII. díl

21. 10. 2018

Po dlouhé době jsem se rozhodla pokračovat a napsat něco z toho,co jsem našla ve své sbírce starých a ještě starších kuchařských knih. 

Tentokrát to bude něco o plodině u nás tak oblíbené. A sice o  b r a m b o r á ch.

Budu se snažit najít něco skutečně zajímavého.  A že jsem toho v kuchařských knihách našla. 

Uznejte sami, která plodina má tolik krásných pojmenování? Zemáky, erteple, zemský japka,  kobzole,krumple, grule, bandory, jabluško, arteple, grumbíky, zemčata, arteple, okruše.

A paní M. D. Rettigová jim říkala zemčátka.  

Pochopitelně zůstanu u původního pravopisu, je moc pěkný.Recepty na takové - - - knedlíky, kaše a jiná obyčejná a nám všem notoricky známá jídla, jsem pochopitelně vynechala.

Známe je ostatně všichni. Možná, že někoho budu inspirovat a zkusí si tato jídla doma uvařit nebo upéct. Zařadila jsem recepty jak na slaná, tak i na sladká jídla. 

Na konec článku jsem připojila 2 obrázky z mojí sbírky.

Myslím, že i když se všechny kuchyňské potřeby za ta léta změnily, tak tyhle jsou nepřekonatelné.  

Brambory s marjánkou, máslovou omáčkou

  • Chutný, jednoduchý pokrm uvaříme takto: Oloupané brambory vaří se v slané vodě napolo. Přidá se štipec marjánky, stroužek utřeného česneku se solí a bledá máslová jíška. Vše  dovaří se v zahoustlou omáčku a teplé nese na stůl. Vaří - li se zároveň 1/4 kg skopového masa mladého, je tím chutnější. 

Bramborové karbanátky (chutná večeře) 

  • Syrové brambory rozstrouháme na misku. Něco vody slejeme, přidáme kousek česneku utřeného se solí, trochu tlučeného pepře a nového koření,  trochu sekané pažitky (je-li), 1 vejce a tolik strouhané housky, aby se nám utvořily malé karbanátky. Na pekáč dáme na kostičky rozkrájenou slaninu a trochu sádla. Vložíme karbanátky a z obou stran do růžova upečeme. Na stůl podáváme je s uvařeným zelím.

Bramborové tyčinky k zelenině 

  • Ustrouhá se 10 bramborů studených, den před tím vařených, k nim přidáme 10 dkg másla a 10 dkg mouky. Vypracuje se na hladké těsto, vyválí, rozdělí na kousky a utvoří tyčinky. Pokladou se na pomaštěný plech, pomaží vejcem, posypou solí, kmínem , nebo mákem a upekou se do růžova. Jsou velmi dobré. 

Bramborový závin s masem

  • Uvaří se 12 bramborů větších, oloupe a válečkem rozmačká. Přidají se 2 vejce, trochu soli a tolik mouky, aby se utvořilo vláčné, dosti tuhé těsto. Pomoučí se vál, těsto na 1 cm silně se rozválí a naplní rozsekaným masem uzeným smíchaným se smaženou houbou. Těsto se svine na závin a přehyb se omaže bílkem, aby se k těstu přilepil. Vaří se pak v ubrousku, uvázaném na měchačce, v podlouhlém pekáčku na plotně v slané  vodě 3/4 hodiny. Uvařen vyndá se na čisté prkénko, rozkrájí se na řízky, slejí na podlouhlou mísu  posypeme strouhanou houskou a rozškvařeným sádlem. Může se jísti jako samostatný pokrm. Výtečný je k němu špenát. Dětem plní se bramborový závin povidly, poleje se rozškvařeným máslem a posype perníkem.

Bramborové řezy I. (pečivo) 

  • Utře se 16 dkg práškového cukru s 1/ 8kg másla a 2 vejci. Přidá se 1/4 kg vařených (den před tím) a ustrouhaných brambor, 1/2 kg mouky a 1/2 pečivového prášku. Vypracuje se těsto, rozválí na prst silně a upeče v troubě na pomaštěném plechu. Upečené se rozřízne, naplní zavařeninou, přikryje odříznutým dílem a rozkrájí na podlouhlé díly. 

Bramborový nákyp 

  • Utře se 12 dkg másla, až se zpění. Přidá se hrst utlučených mandlí, 6 žloutků, 25 dkg strouhaných vařených bramborů a trochu drobně sekané citrónové kůry. Ušlehá se ze 6 bílků sníh a přidá se do těsta zároveň s 10 dkg práškového cukru. Forma vymaže se máslem, naplní těstíčkem a upeče. 

Bramborové řezy II. 

  • Prolisuj 1/4 kg vařených bramborů a přimíchej asi 10 sladkých strouhaných mandlí,  do toho přidej 4 žloutky a vše asi 1/2 hod. tři. Máš - li to jemně utřeno, přisyp 1 lžíci strouhané housky, ze 4 bílků sníh, dej do vymazané kulaté formy a pec. Upečené se rozkrojí v půli, namaže zavařeninou, složí na sebe, načež se nakrájí na řízky buď šikmo nebo rovně na 2-3 cm a posype vanilkovým cukrem. 

Bramborové koláčky

  • 6 dkg másla utře se s 1 vajíčkem a cukrem dle přání. Přidá se 40 dkg vařených, ustrouhaných brambor, 40 dkg mouky, kvásek ze 2 dkg droždí, trochu se osolí a vypracuje těsto  Dobře vyhněteno vloží se na pomoučený vál, rozválí se válečkem a skleničkou vykrajují se kulaté koláčky. Pokladou se na vymaštěný plech, pomaží povídky nebo tvarohem, nechají se 1 1/2 hodiny kynout a v troubě upekou.

V knize jsem našla i 2 recepty na bramborové dorty. 

Tak si myslím, že do příštího dílu zařadím i nějaké zajímavé recepty na dorty. 

 

Recepty jsou z knihy "Praktická hospodyňka" (řídí Olga Stránská).Jde o první československou knihu - rok vydání 1918. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Macháčková
Láká mě ta roláda. Určitě vyzkouším.
Alena Vávrová
Musím ještě napsat, jak moc se mi líbí úvodní foto.
Naděžda Špásová
Zajímavé recepty, brambory taky můžu. :-)
Eva Mužíková
Tak tohle mne opravdu potěšilo, brambory mám moc ráda. Určitě některý recept zkusím.
Zuzana Pivcová
Moje maminka nejvíc ze všeho milovala brambory na loupačku s máslem a tvarohem. Já jsem jim dlouho nemohla přijít na chuť. Teď to doháním. Tohle jsou zajímavé a pro mě zcela neznámé recepty.
Ilona Erika Kolář
Brambory mám moc ráda, ale vařit mě poslední dobou přestává víc a víc bavit.
Dagmar Bartušková
Brambory se mi nikdy nepřejí. Mám je ráda od dětství jen tak - na loupačku, nakrájené, osolené a navrch kousek másla nebo šťouchané, s máslem, kmínem a pili jsme k tomu sedlý mlíko. Dano, všechny ty bramborové pokrmy bych s chutí slupla. Smůla je v tom, že mám přes plotnu dávno hozenou utěrku, a tak se olizuji alespoň tím čtením receptů. Díky!
Jitka Hašková
Dano, moc zajímavé. To určitě vyzkouším.
Věra Ježková
Danko, tohle beru. Určitě něco zkusím. Škubánky s mákem ráda nemám. Babička je dělávala s brusinkami rozmíchanými ve studeném mléce. To byla dobrota. A „obyčejné“ bramborové placky smažené přímo na plotně. A bramborové šišky obalené ve strouhance. A … :-)
Alena Vávrová
Jsem milovnice brambor na jakýkoliv způsob. Zrovna dnes jsem si udělala "jen tak" škubánky s mákem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.