Tip na víkend: Jak upéct kachnu podle Karolíny Kamberské
Foto: Kniha Každý den je svátek

Tip na víkend: Jak upéct kachnu podle Karolíny Kamberské

20. 10. 2018

Slavná televizní kuchařka Karolína Kamberská radí, jak co nejchutněji připravit kachnu. Tu doma servíruje plněnou pohankou a s pečenými jablky a zeleninou. Recept pochází z Karolíniny nové knížky Každý den je svátek, která obsahuje sváteční jídla, ovšem připravená tak, aby se dala použít kdykoliv.

"Kachnu plněnou pohankou jsem kdysi jedla v Beskydech a přišlo mi neuvěřitelné, jak tak zvláštní kombinace skvěle funguje. Když jsem pátrala po původu tohoto receptu, zjistila jsem, že se k němu hlásí různé slovanské země, tak jsem zase pátrat přestala, abych nezavinila nějaký mezinárodní konflikt. Důležité je, že jen pár jednoduchými kroky získáte skvělé a originální jídlo," říká Karolína Kamberská. 
Příloha je přímo uvnitř kachny, takže opravdu nemusíte chystat nic dalšího.
Postup:

1. Kachnu opláchněte teplou vodou, odkrojte z ní všechno, co nechcete péct (dlouhou kůži na krku, biskupa a křídla – použijte je hned nebo jindy na vynikající polévku), a osušte papírovou utěrkou.
2. V misce si smíchejte sůl, majonézu, prolisovaný česnek a posekanou petrželku (v tomto případě je lepší kudrnka, protože pečením neztratí barvu). Touto směsí potřete kachnu zevnitř i zvenčí, dejte do pekáče, zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc v chladničce marinovat. Druhý den si kachnu včas vyndejte, aby došla před přípravou pokojové teploty, lépe se vám pak propeče.
3. Pohanku dejte do zhruba 0,75 l vroucí osolené vody, povařte ji minutu, zakryjte pokličkou a nechte dalších 20 minut stát. Teprve potom sceďte přebytečnou vodu a ochutnejte, jestli je pohanka dost slaná, případně dosolte. Hlavní chuť dodá pohance kachní sádlo při pečení.
4. Zatímco pohanka odpočívá, nakrájejte si jablka i se slupkou na měsíčky. Očistěte mrkve a pastináky a obojí nakrájejte na větší špalíky. Z kachny lehce otřete papírovou utěrkou přebytečnou marinádu, která se nestačila vsáknout. Pak kachnu podržte nohama nahoru a naplňte ji pohankou. Počítejte s tím, že pohanka uvnitř kachny ještě trošku nabyde a vypadávala by ven.
5. Troubu si rozpalte na 160 °C. Do pekáče položte plněnou kachnu prsíčky dolů. Kolem rozložte jablka a kořenovou zeleninu a vše osolte. Zakryjte alobalem a dejte péct na 2 hodiny. Zhruba po této době alobal sundejte, zvyšte teplotu na 210 °C a pečte kachnu ještě 15 až 20 minut (do pěkně zlatavé barvy), pak ji otočte a dopečte dozlatova i z druhé strany. Na talíř dejte vždy porci kachny, porci pohanky i pečené kousky jablek a zeleniny.

Suroviny:
1 kachna
1 vrchovatá lžička soli
100 g majonézy
4 stroužky česneku
2 lžíce nahrubo sekané petržele kudrnky
250 g pohanky
3 jablka s červenou slupkou
3 mrkve
3 pastináky

TIP: Potírat kachnu majonézou mi přišlo divné, než jsem si uvědomila, že majonéza má optimální složení pro marinování masa, vůbec se toho nebojte! O pohance jsem se kdysi dočetla, že ji jedli v zimě lidé na Valašsku, protože má zahřívací účinky. Dokážu si dobře představit, jak tvrdá je zima na tamních kopcích, ale pro mě je dost drsná i u nás na Brdech, takže se pohankou zahřívám velmi ráda.

Více receptů si můžete přečíst na blogu Karolíny, který se jmenuje Radost podle Karolíny.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.