Tip na víkend: Jak upéct kachnu podle Karolíny Kamberské
Foto: Kniha Každý den je svátek

Tip na víkend: Jak upéct kachnu podle Karolíny Kamberské

20. 10. 2018

Slavná televizní kuchařka Karolína Kamberská radí, jak co nejchutněji připravit kachnu. Tu doma servíruje plněnou pohankou a s pečenými jablky a zeleninou. Recept pochází z Karolíniny nové knížky Každý den je svátek, která obsahuje sváteční jídla, ovšem připravená tak, aby se dala použít kdykoliv.

"Kachnu plněnou pohankou jsem kdysi jedla v Beskydech a přišlo mi neuvěřitelné, jak tak zvláštní kombinace skvěle funguje. Když jsem pátrala po původu tohoto receptu, zjistila jsem, že se k němu hlásí různé slovanské země, tak jsem zase pátrat přestala, abych nezavinila nějaký mezinárodní konflikt. Důležité je, že jen pár jednoduchými kroky získáte skvělé a originální jídlo," říká Karolína Kamberská. 
Příloha je přímo uvnitř kachny, takže opravdu nemusíte chystat nic dalšího.
Postup:

1. Kachnu opláchněte teplou vodou, odkrojte z ní všechno, co nechcete péct (dlouhou kůži na krku, biskupa a křídla – použijte je hned nebo jindy na vynikající polévku), a osušte papírovou utěrkou.
2. V misce si smíchejte sůl, majonézu, prolisovaný česnek a posekanou petrželku (v tomto případě je lepší kudrnka, protože pečením neztratí barvu). Touto směsí potřete kachnu zevnitř i zvenčí, dejte do pekáče, zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc v chladničce marinovat. Druhý den si kachnu včas vyndejte, aby došla před přípravou pokojové teploty, lépe se vám pak propeče.
3. Pohanku dejte do zhruba 0,75 l vroucí osolené vody, povařte ji minutu, zakryjte pokličkou a nechte dalších 20 minut stát. Teprve potom sceďte přebytečnou vodu a ochutnejte, jestli je pohanka dost slaná, případně dosolte. Hlavní chuť dodá pohance kachní sádlo při pečení.
4. Zatímco pohanka odpočívá, nakrájejte si jablka i se slupkou na měsíčky. Očistěte mrkve a pastináky a obojí nakrájejte na větší špalíky. Z kachny lehce otřete papírovou utěrkou přebytečnou marinádu, která se nestačila vsáknout. Pak kachnu podržte nohama nahoru a naplňte ji pohankou. Počítejte s tím, že pohanka uvnitř kachny ještě trošku nabyde a vypadávala by ven.
5. Troubu si rozpalte na 160 °C. Do pekáče položte plněnou kachnu prsíčky dolů. Kolem rozložte jablka a kořenovou zeleninu a vše osolte. Zakryjte alobalem a dejte péct na 2 hodiny. Zhruba po této době alobal sundejte, zvyšte teplotu na 210 °C a pečte kachnu ještě 15 až 20 minut (do pěkně zlatavé barvy), pak ji otočte a dopečte dozlatova i z druhé strany. Na talíř dejte vždy porci kachny, porci pohanky i pečené kousky jablek a zeleniny.

Suroviny:
1 kachna
1 vrchovatá lžička soli
100 g majonézy
4 stroužky česneku
2 lžíce nahrubo sekané petržele kudrnky
250 g pohanky
3 jablka s červenou slupkou
3 mrkve
3 pastináky

TIP: Potírat kachnu majonézou mi přišlo divné, než jsem si uvědomila, že majonéza má optimální složení pro marinování masa, vůbec se toho nebojte! O pohance jsem se kdysi dočetla, že ji jedli v zimě lidé na Valašsku, protože má zahřívací účinky. Dokážu si dobře představit, jak tvrdá je zima na tamních kopcích, ale pro mě je dost drsná i u nás na Brdech, takže se pohankou zahřívám velmi ráda.

Více receptů si můžete přečíst na blogu Karolíny, který se jmenuje Radost podle Karolíny.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Abych byla upřímná, nechala bych se na tu kachnu pozvat, abych ji nemusela sama péct. :-D
Dagmar Bartušková
Eleno, drbanice jsou jihočeské knedlíky ze strouhaných syrových a vařených brambor + přísady. Když se uvaří, jsou střapaté a pěkné zmodrají. Stačí si je dát s osmaženou cibulkou na sádle nebo s moravským zelím. Jedli jsme je i studené - jen tak. Je to bašta!
Elena Valeriánová
Zajímavá varianta, kdyby mi po dvoře běhalo 15 - 20 kachen, tak jako dřív, určitě bych recept vyzkoušela. Ale teď se raději držím naší klasiky. Ájo, co jsou drbanice?
Dana Puchalská
Ano biskup je to co dělá kachnu kachnu. Já mám nejradši kachnu v klasické úpravě. Tomu se nic nevyrovná. A dvoje zelí a dva druhy knedlíků. Ano žádná dieta to není, ale je to dobrota. Ale 1x za rok to můžu. Ovšem nejlepší je kačenka od přátel z venkova. Ta při pečení voní. Jsem prostě zmlsaná.
Jitka Hašková
Je to zajímavé, ale rozhodně nekrájím pryč biskupa. To je jedna z nejchutnějších částí kterékoliv drůbeže.
Jana Šenbergerová
Kachnu nedělám, ale pohanku mám ráda. Recept vypadá skvěle, možná ho vyzkouším, jen co seženu chlazenou kachnu.
Dagmar Bartušková
Kachnu jsem ochutnala upravenou na několik způsobů - na pomerančích, na česneku - s jablkem, nebo jen prsíčka na ananasu a mangu, marinovaná v medu nebo na kari, tak proč neochutnat i tuto variantu podle K.K. Všechny způsoby úpravy mi chutnaly, ale klasika je klasika. Nejvíce si pochutnám na káče s křupavou kůrčičkou, sypanou kmínem, a s přílohou moravského zelí a drbanicemi. To je dobrota nad dobroty!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...