Mám ráda kuchařské knihy - XIX.díl
Ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XIX.díl

13. 11. 2018

Přátelé,

dnes uvádím několik receptů na pokrmy ze žampiónů. Snažila jsem se vybrat takové, které jsou alespoň trošku zajímavé.

Fumet de champions( Francie) 

  • 250 gr žampiónů, 60 gr másla, 1 citrón

V tomto předpise nejde o houbový pokrm, ale o jistý druh polotovaru, který používá francouzská kuchyně při přípravě speciálních omáček. Jde v podstatě o houbový extrakt, získaný tepelnou úpravou žampiónů.

Žampióny omyjeme, rozsekáme nadrobno a dáme dusit na rozpuštěné máslo a šťávu z jednoho citrónu. Dusíme pod pokličkou, abychom se nepřipravili o aromatické látky obsažené v houbách. Získanou šťávu, kterou oddělíme přes plátýnko, používáme do omáček k provonění a získání zajímavých chuťových efektů.

Plněné žampióny ( Holandsko) 

  • 300 gr žampiónů, 2 lžíce čerstvého másla, 1 malá cibule, sůl, 1 lžíce mouky, 1 dcl sladké smetany, 3 žloutky, 50 gr strouhaného sýra.

Žampióny očistíme a odřízneme jim třeně. Kloboučky hub vložíme lupeny nahoru na část rozpuštěného másla společně s nadrobno nakrájenou cibulí. Osolíme a dusíme asi 10 minut.Druhou polovinu másla rozehřejeme, přidáme mouku a jen slabě osmahneme. Mouka nesmí žloutnout. Za stálého míchání přiléváme smetanu a žloutky, dokud nevznikne hladké těstíčko. V tomto těstíčku obalujeme kloboučky a pak je několik minut dusíme. Dříve, než podáváme na stůl, posypeme kloboučky nastrouhaným sýrem.

Pyré z hub ( Francie ) 

  • 750 gr žampiónů, 250 gr másla, sůl, mletý pepř, citronová šťáva, bešamelová omáčka, muškátový oříšek

Čerstvé houby očistíme a syrové prolisujeme jemným kovovým sítem. Pak ještě vymačkáme vodu z hub přes čistý hadřík, aby jí v houbách zbylo co nejméně. Do kastrolu dáme část másla, a když se rozehřeje, přidáme houby, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a citrónovou šťávu. Po deseti minutách dušení přidáme několik lžic bešamelové omáčky a trochu másla. Můžeme ihned podávat - nebo nechat v páře, protože se pyré nesmí již vařit  Podáváme samostatně nebo jako přílohu k drůbeži,  zvěřině, brzlíku, apod.

Frittura Mistra ( Itálie) 

  • 200 gr žampiónů, 500 gr telecího masa, 1/2 květáku, 4 rajčata, citrón, petrželka, 2 vejce, 5 lžic mléka, 100 gr hrubé mouky, sůl, mletý pepř, olej, rajčatová omáčka

Květák krátce povaříme v osolené vodě. Rozebereme jej na malé růžičky a společně s nakrájeným masem, houbami a rajčaty osolíme, opepříme, zakapeme citrónem a obalíme v rozsekané petrželce. Připravíme si z vajec, mléka a mouky husté těstíčko jako na kapání. Těstíčko osolíme a obalujeme v něm připravené houby, maso a zeleninu a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s rajčatovou omáčkou.

 Žampióny na víně ( Řecko )

  • 500 gr drobných žampiónů, 1 dcl bílého suchého vína, olej, sůl, mletý pepř, citrón, 1 polévková lžíce rajčatového protlaku, koriandr, petrželka, tymián, bobkový list, stroužek česneku

Mladé plodnice žampiónů očistíme, omyjeme a necháme okapat. Celé plodnice žampiónů, citrónovou šťávu, bílé víno, koriandr, rajčatový protlak a ostatní koření vložíme do rozehřátého oleje a na prudkém ohni zahříváme nepřikryté asi 8 minut. Odstraníme koření a podáváme vychlazené s trochou marinády. 

 Žampiónové smaženky (Švýcarsko) 

  • 100 gr žampiónů, 60 gr polohrubé  mouky, 1 vejce, 1,5 dcl mléka, sůl, 1 chlebíčková veka

Řídké palačinkové těsto z mouky, vejce a mléka osolíme a přidáme k němu rozsekané a podušené žampióny. Vše zamícháme  Do takto upraveného těsta namáčíme na plátky nakrájenou věku a smažíme dozlatova. 

 

 Přeju vám všem dobrou chuť a doufám, že jsem vás všechny alespoň trochu inspirovala.

Recepty jsem čerpala z knihy Houby v kuchyních světa r. v. 1981. Autor Jiří Bauer. 

Fotografie po obrázkem jsou z historických časopisů pro ženy  Moc se mi líbily a prostě jsem neodolala a přidala je tam. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.