Mám ráda kuchařské knihy - XIX.díl
Ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XIX.díl

13. 11. 2018

Přátelé,

dnes uvádím několik receptů na pokrmy ze žampiónů. Snažila jsem se vybrat takové, které jsou alespoň trošku zajímavé.

Fumet de champions( Francie) 

  • 250 gr žampiónů, 60 gr másla, 1 citrón

V tomto předpise nejde o houbový pokrm, ale o jistý druh polotovaru, který používá francouzská kuchyně při přípravě speciálních omáček. Jde v podstatě o houbový extrakt, získaný tepelnou úpravou žampiónů.

Žampióny omyjeme, rozsekáme nadrobno a dáme dusit na rozpuštěné máslo a šťávu z jednoho citrónu. Dusíme pod pokličkou, abychom se nepřipravili o aromatické látky obsažené v houbách. Získanou šťávu, kterou oddělíme přes plátýnko, používáme do omáček k provonění a získání zajímavých chuťových efektů.

Plněné žampióny ( Holandsko) 

  • 300 gr žampiónů, 2 lžíce čerstvého másla, 1 malá cibule, sůl, 1 lžíce mouky, 1 dcl sladké smetany, 3 žloutky, 50 gr strouhaného sýra.

Žampióny očistíme a odřízneme jim třeně. Kloboučky hub vložíme lupeny nahoru na část rozpuštěného másla společně s nadrobno nakrájenou cibulí. Osolíme a dusíme asi 10 minut.Druhou polovinu másla rozehřejeme, přidáme mouku a jen slabě osmahneme. Mouka nesmí žloutnout. Za stálého míchání přiléváme smetanu a žloutky, dokud nevznikne hladké těstíčko. V tomto těstíčku obalujeme kloboučky a pak je několik minut dusíme. Dříve, než podáváme na stůl, posypeme kloboučky nastrouhaným sýrem.

Pyré z hub ( Francie ) 

  • 750 gr žampiónů, 250 gr másla, sůl, mletý pepř, citronová šťáva, bešamelová omáčka, muškátový oříšek

Čerstvé houby očistíme a syrové prolisujeme jemným kovovým sítem. Pak ještě vymačkáme vodu z hub přes čistý hadřík, aby jí v houbách zbylo co nejméně. Do kastrolu dáme část másla, a když se rozehřeje, přidáme houby, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a citrónovou šťávu. Po deseti minutách dušení přidáme několik lžic bešamelové omáčky a trochu másla. Můžeme ihned podávat - nebo nechat v páře, protože se pyré nesmí již vařit  Podáváme samostatně nebo jako přílohu k drůbeži,  zvěřině, brzlíku, apod.

Frittura Mistra ( Itálie) 

  • 200 gr žampiónů, 500 gr telecího masa, 1/2 květáku, 4 rajčata, citrón, petrželka, 2 vejce, 5 lžic mléka, 100 gr hrubé mouky, sůl, mletý pepř, olej, rajčatová omáčka

Květák krátce povaříme v osolené vodě. Rozebereme jej na malé růžičky a společně s nakrájeným masem, houbami a rajčaty osolíme, opepříme, zakapeme citrónem a obalíme v rozsekané petrželce. Připravíme si z vajec, mléka a mouky husté těstíčko jako na kapání. Těstíčko osolíme a obalujeme v něm připravené houby, maso a zeleninu a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s rajčatovou omáčkou.

 Žampióny na víně ( Řecko )

  • 500 gr drobných žampiónů, 1 dcl bílého suchého vína, olej, sůl, mletý pepř, citrón, 1 polévková lžíce rajčatového protlaku, koriandr, petrželka, tymián, bobkový list, stroužek česneku

Mladé plodnice žampiónů očistíme, omyjeme a necháme okapat. Celé plodnice žampiónů, citrónovou šťávu, bílé víno, koriandr, rajčatový protlak a ostatní koření vložíme do rozehřátého oleje a na prudkém ohni zahříváme nepřikryté asi 8 minut. Odstraníme koření a podáváme vychlazené s trochou marinády. 

 Žampiónové smaženky (Švýcarsko) 

  • 100 gr žampiónů, 60 gr polohrubé  mouky, 1 vejce, 1,5 dcl mléka, sůl, 1 chlebíčková veka

Řídké palačinkové těsto z mouky, vejce a mléka osolíme a přidáme k němu rozsekané a podušené žampióny. Vše zamícháme  Do takto upraveného těsta namáčíme na plátky nakrájenou věku a smažíme dozlatova. 

 

 Přeju vám všem dobrou chuť a doufám, že jsem vás všechny alespoň trochu inspirovala.

Recepty jsem čerpala z knihy Houby v kuchyních světa r. v. 1981. Autor Jiří Bauer. 

Fotografie po obrázkem jsou z historických časopisů pro ženy  Moc se mi líbily a prostě jsem neodolala a přidala je tam. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Zajímavé recepty, plněné žampiony dělám a mám je ráda.
Eva Mužíková
No vida, dnes jsem měla k obědu žampiony, ten Tvůj recept na plněné by se hodil..
Věra Ježková
Žampiony dávám nejčastěji do rizota a pod kotletky, také do kuřecího salátu. Ty plněné a smaženky bych si dala (i udělala).
ivana kosťunová
Mám chuť na všechno, něco z těhle receptů určitě využiji.
Marie Doušová
Zajímavé recepty, něco se bude hodit. Houby mám ráda. Dík.
Naděžda Špásová
Houby miluju.
Jitka Hašková
To mě zaujalo. Mám ráda všechny houby.
Zuzana Pivcová
Dřív jsem mívala žampiony dost často, ale co se objevila hlíva, dávám přednost jí. Recepty to jsou lákavé, ale to bych tak leda musela mít hosty. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...