Fibrilace síní novou epidemií?
Ilustrační foto: pixabay.com

Fibrilace síní novou epidemií?

28. 11. 2018

Právě uplynulý týden byl celosvětově věnován podpoře povědomí o onemocnění fibrilace síní. Mezinárodní asociace Atrial Fibrillation Association vydala zprávu odkrývající rostoucí zátěž fibrilace síní na pacienty a zdravotnické systémy v celé Evropě. 

Zpráva upozorňuje na blížící se epidemii tohoto onemocnění. Nejnovější data potvrzují, že do roku 2030 se pravděpodobně počet pacientů s fibrilací síní zvýší až o 70 %, a že do roku 2050 dojde v Evropě ve srovnání s jinými oblastmi světa k nejvyššímu nárůstu výskytu fibrilace síní. V Evropě postihuje v současnosti tato fibrilace asi 11 milionů pacientů, v České republice se vyskytuje až u 300 000 pacientů.

Fibrilace síní (jedna z nejčastějších arytmií) je charakteristická nepravidelným a často rychlým srdečním rytmem, který vede k nekoordinovaným stahům dvou srdečních síní. Nepravidelný srdeční rytmus může způsobovat vznik krevních sraženin, jelikož se krev může hromadit v srdci, než bude přečerpána do těla včetně mozku – hrozí tak mozková příhoda spojená s fibrilací síní, která je zvláště závažná. Do roku 2030 se očekává nárůst počtu mozkových příhod a návštěv lékaře, mezi 280 000 až 340 000 novými ischemickými mozkovými příhodami v Evropě. V České republice 20–30 % všech mozkových příhod vzniká u pacientů s fibrilací síní.

„Významnou roli při prevenci onemocnění fibrilace síní hraje zdravý životní styl, všímání si příznaků, pravidelné měření pulsu a preventivní prohlídky včetně vyšetření EKG, protože včasné odhalení fibrilace síní může zachránit život. Při léčbě má stále největší potenciál trvalého odstranění onemocnění fibrilace síní katetrizační ablace,“ řekl na tiskové konferenci doc. MUDr. Martin Fiala, Ph.D., primář Centra kardiovaskulární péče, Neuron Medical v Brně a předseda České asociace pro srdeční rytmus.

„Prvními příznaky bylo občasné bušení srdce, hlavně po ránu, kterému jsem nepřikládal větší důležitost. Postupně se tyto epizody opakovaly častěji, trvaly i několik hodin, během nich jsem pociťoval nižší výkonnost a kratší dech při obvyklé námaze, jako je třeba chůze do schodů. EKG potvrdilo fibrilaci síní. Odborný zákrok katetrizační ablace mně umožnil, že jsem se zbavil fyzických potíží, přestal brát léky na udržení pravidelného srdečního rytmu a ředění krve a žít plnohodnotný život,“ doplnil mj. svou osobní zkušenost prof. MUDr. Vladimír Šrámek, Ph.D., přednosta anesteziologicko-resuscitační kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Fibrilaci síní lze označit jako typicky progresivní onemocnění, paroxysmální (přerušovaná, chvilková) fibrilace síní se během jednoho roku změní u 1 z 5 pacientů na perzistentní (stálou) fibrilaci síní. Katetrizační ablace je unikátní léčebná metoda, která ve většině případů vede k přímému odstranění příčiny arytmie. Zjednodušeně řečeno: pod kontrolou rentgenu jsou do srdce zavedeny elektrodové katétry, umožňující snímání elektrických signálů a současnou stimulaci srdeční svaloviny. Díky nim mohou lékaři přesně určit typ arytmie. Poté řiditelný ablační katétr umožní zničit místo vzniku nebo šíření arytmie.

zdraví
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%