Mám ráda kuchařské knihy - XXVII. díl
ilustrační foto pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXVII. díl

7. 12. 2018

Přátelé,

v minulém díle jsem se věnovala jídlům tak trochu historickým. Ale dnes jsem sáhla do receptů z novější doby, a to z kapra. 

Kapr je zkrátka a dobře mezi ostatními rybami na vánočním stole nejoblíbenější.

On takový tradičně upravený smažený se salátem je u nás klasika. 

A tak vám všem, kteří by rádi zkusili i jinou úpravu, nabízím něco málo receptů. 

Kapr smažený podle Petra Voka (4 porce) 

  • 4 porce kapra po 150 gr, sůl, 8 zrnek pepře,1 lžička kmínu, asi 80 gr hladké mouky, 2 vejce, 2 stroužky česneku, strouhanka, sádlo nebo olej na smažení.

Očištěné porce kapra opláchneme, osušíme, osolíme, posypeme čerstvě umletým pepřem, kmínem a obalíme v mouce. Vejce rozšleháme s rozetřeným česnekem, připravené porce kapra ve směsi omočíme, pak je obalíme ve strouhance a v rozehřátém tuku po obou stranách do červena vysmažíme. Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha : Opečené nebo osmažené brambory a tatarská omáčka. 

Kapr s jablky pečený v alobalu ( 4 porce) 

  • 4 porce kapra po 200 gr, sůl, mletý pepř, popř. trochu kari koření, citronová šťáva, 80 gr másla, 1 větší jablko,1 větší tvrdší rajče, 1 cibule a nepatrně cukru. 

Každou porci očištěného, omytého a osušeného kapra osolíme, položíme zvlášť na přiměřeně velký a máslem potřený kus alobalu, pokapeme citrónovou šťávou a okořeníme  Na jednotlivé porce pak položíme nejdříve kousek másla, pak kolečko cibule, na ně kolečko oloupaného a jádřince zbaveného jablka. Na to plátek rajčete, který mírně osolíme a osladíme. Nyní obložené porce kapra dobře zabalíme do alobalu, aby nemohla při pečení šťáva z obalu unikat. Složíme na plech nebo na pekáč, do kterého nalijeme trochu vody, a pečeme ve středně horké troubě asi 1/2 hodiny. Po upečení položíme zabalené porce kapra na mísu a obal rozevřeme. Podáváme ke slavnostnější příležitosti. 

Příloha : Slané pečivo 

Kapří salát (pro 8 osob)

  • 400 gr vařeného nebo pečeného kapra, 100 gr květáku, 100 gr mrkve, 100 gr celeru - vše uvařené, 200 gr sladkokyselých okurek, trochu soli, mletého pepře a worchesterské omáčky, citrónová šťáva, 350 gr okořeněné majonézy, vařená vejce na ozdobu

Mrkev, celer a okurky nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. K tomu přidáme květák rozebraný na malé drobné růžičky, dále kostí zbaveného a na menší lístky rozebraného nebo na malé kousky nakrájeného kapra. Osolíme, opepříme, pokapeme worchesterovou omáčkou a citrónovou šťávou. Opatrně vše promícháme a nakonec lehce přimícháme majonézu. Hotový salát upravíme na skleněnou mísu a ozdobíme hlávkovým salátem, citrónem a natvrdo uvařenými vejci. Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři.

Okořeněná majonéza

  • 350 gr majonézy, 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, 1 lžička hladké hořčice,1 lžička moučkového cukru, trochu soli, trochu mletého pepře, 1 lžička worchesterové omáčky

Majonézu dáme do porcelánové misky, ostatní přísady v uvedeném poměru postupně přimícháme a nakonec okořeněnou majonézu promícháme metlou.

Příloha : Bílý chléb a bílé víno

Kapří mlíčí smažené ( pro 4 osoby)

  • 500 gr kapřího mlíčí, sůl, trochu octa, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka a sádlo nebo olej na smažení

Oprané kapří mlíčí osušíme, ve vařící slané, slabě octové vodě krátce spaříme a necháme okapat. Vychladlé mlíčí obalíme v mouce, v osolených rozšlehaných vejcích a strouhance a v rozehřátem tuku vysmažíme do růžova.

A protože někteří z vás nesmí jíst moc tučná a mastná jídla (kterých je o svátcích víc než dost), uvádím 

Kapří nákyp (pro 3 osoby)

  • 300 gr kapřího masa, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy, 30 gr hladké mouky, 30 gr másla, 4 dcl mléka, 1 vejce, petrželka, 2 lžíce strouhanky. Trochu másla a strouhanky na vymazání a vysypání ohnivzdorné misky.

Kapří maso osolíme, vložíme do kastrolku, pokapeme citrónovou šťávou, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Měkké kapří maso vykostíme a jemně umeleme. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme vařícím mlékem a za stálého míchání do husta svaříme. Do takto připravené vychladlé bešamelové omáčky přidáme umleté rybí maso, jemně sekanou petrželku, žloutek, strouhanku, trochu přisolíme, dobře promícháme a nakonec lehce přimícháme z bílku ušlehaný tuhý sníh. Hmotu naplníme do máslem vymazané a stouhankou vysypané ohnivzdorné misky a ve středně horké troubě pečeme 30 - 45 minut. Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha : Vařené brambory nebo rohlík. 

Kapr pečený po třeboňsku (pro 4 osoby )

  • 4 porce kapra po 150 gr, sůl, 6 stroužků česneku,1 lžička kmínu, 80 gr másla nebo sádla, trochu rybího vývaru nebo vody

Připravené porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme čerstvě umletým kmínem a v pekáči na rozehřátém másle nebo sádle pečeme v troubě asi 15 minut. Při pečení občas kapra přeléváme vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme trochu vývaru nebo vody. Podáváme jako samostatný pokrm.

Příloha : Opečené brambory nebo bramborová kaše a celerový salát.

 

Přeji všem dobrou chuť.

 

Recepty jsem vyhledala v knize Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni. Autor je sám Vilém Vrabec r. v. 1979. 

Právem se mu říká legenda české gastronomie. 

A když už je dnes můj článek o pokrmech z kapra, tak pod článkem je jeden krásný, čerstvě vylovený.

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%