Mám ráda kuchařské knihy - XXIX.díl

Mám ráda kuchařské knihy - XXIX.díl

14. 12. 2018

Dobrý den přeji všem příznivcům nejen dobrého jídla, ale i dobrých nápojů.

Protože k dobrému jídlu, o které není o svátcích nouze, patří i nějaká ta sklenka či lahvinka. A nejen piva po jídle, ale i při přátelském posezení. 

Pátrala jsem v knihách a našla opravdové zajímavosti i dobroty. A možná i léty zapomenuté recepty. Tak, kdo má čas a je zvídavé povahy, ať se pohodlně usadí a čte.

Nápoj lásky 

Tak říkají jihoameričtí caballeros tomuto svému koktejlu: 1 čajová lžička mleté kávy, 3 lžičky hroznového cukru, 1 žloutek, 1/2 čajové lžičky citrónu, 1 sklenka pálenky, trošku muškátu a papriky. Míchat v šejkru, podávat sobě i milé, když má nápoj pokojovou teplotu. 

Likér abstinentů

Také  tzv. likér magického součtu 22+22. Základní pomůckou je kouzelnická hůlka. Ale nemusí být. Předpoklad úspěchu : trpělivost. Na hromadu sneseme 1 litr vody, pokud možno pramenité, 22 kostek cukru, 22 zrnek kávy, 2 pomeranče, 1 tyčinku vanilky. Třikrát tovar obkroužíme magickou hůlkou, do každého pomeranče 11x píchneme špičkou nože a vzniklými dírkami vytlačíme pod kůru kávová zrna. Kávou - špikované pomeranče vložíme s 22 kostkami cukru a vanilkou do dvouapůllitrové kompotové sklenice. Zalijeme pramenitou vodou. Hermeticky uzavřeme. Necháme 14 dnů louhovat. Čas od  času sklenicí protřepeme. Až předepsaná doba vyprší, vyjmeme pomeranče z lázně a důkladně vymačkáme všechnu šťávu. Přefiltrujeme, smícháme s nálevem. Likér věčné svěžesti, když nic nezkazíme, nás za trpělivost bohatě odmění. 

Vinné limonády

Nemíním propagovat alkohol, ten se propaguje sám. Činím-li výjimku, pak proto, že vám chci navrhnout, jak trochou vína či vermutu obšt'astniti početnou partu, aniž byste ublížili zdravotnímu stavu jejích členů.

Varianta A: Do sklenice na limonádu nalij likérovou skleničínečku pomerančového sirupu, 1/10 l červeného vína, dobře promíchej. Dolij sodovkou, vlož kousky ledu, přidej slánku. Varianta B: Tentokrát použij citrónový sirup, 1/10 litrů bílého vína a postupuj přesně stejně. Varianta C: Totéž můžeš udělat i s vermutem, obohat' však limonádu nalomeným kouskem citronové kůry. Tak na zdraví! 

 Hriate 

Jeden starý a dodnes osvědčený recept ze Slovenska, ale také z Valašska. Hriate je výtečný alkoholický nápoj, povinně provázející vánoční radovánky. Kdysi ,a stále.

V rendlíku zkaramelizujete cukr. Jak hnědne - nesmíte ho nechat ztvrdnout -, zalejete vodou. Chvilenku povaříte s vanilkou, skořicí, hřebíčkem a citrónovou kůrou  Odvar přecedíte. A mícháte v poměru, jenž vám vyhovuje,s alkoholem. Pije se horké. Nejchutnější je do hriateho kmínka, také borovička, vodka, líh.

Valašská varianta- v mých očích, totiž pro můj jazyk, nejchutnější : do hrnku s nápojem vhoďte čajovou lžičku másla! Nelekejte se! Máslo se rozpustí a trochu začaruje- zaoblí chuťové hroty kořalky. 

Závěrečný recept, spíš už silvestrovský 

Až se Hriateho či jiného alkoholu zplna hrdla nabažíte - předpokládám, že se tak stane nejpozději do Nového roku, nachystejte si lektvar, který vás postaví na nohy a uvede do všedních dnů v střízlivém, optimistickém rouše. (Méně troufalým doporučuji sníst 2 talíře česnečky, popřípadě krabičku olejovek včetně oleje. event. 2 acylpyríny spláchnuté  1/2 l mléka.) 

Pozor elixír ---životabudič, vstávač z mrtvých : Do koktejlové sklenice nalij polévkovou lžíci worchestru. Opatrně přidej žloutek. Osol, opepři, přisyp papriku. A teď -- je to hrůza, avšak přežijete ji -- dolej pohár olejem, nejlépe olivovým. Do jiného poháru natoč ledovou vodu. Životabudič statečně nasad' ke rtům, naráz vypij, třeba se zavřenýma očima. Po vodě už sáhneš automaticky. Chvíli v klidu čekej, rozjímej, snaž se u pamatovat --- strávil jsi přece krásné, tradiční české vánoce.

Pak vstaň, vyjdi zas do všedního dne, kráčej zpříma, rovně, hrdě.... Buď zdráv! 

 
Tyto možná pro někoho zvláštní recepty i rady jsem našla v mé oblíbené knížce Peťa Vařič. Autor Petr Hora r.v.1979 a doplnil ji opravdu krásnými ilustracemi Stanislav Holý. 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.