Pohraniční tvrz Hůrka
se otevřela veřejnosti

Pohraniční tvrz Hůrka
se otevřela veřejnosti

6. 10. 2012

Po zhruba ročních opravách byla znovu otevřena tvrz Hůrka u Králík. Stala se největším muzeem s vojenskohistorickou expozicí československého opevnění z let 1935 až 1938 v zemi. Návštěvníkům byly zpřístupněny další čtyři bojové objekty, zájemci se dostanou i do míst, kam desítky let nikdo nevstoupil.

Nejdokončenější pevnost svého druhu přístupná veřejnosti je tvořena pěti mohutnými bojovými objekty a rozsáhlým podzemním systémem chodeb a sálů ukrytými hluboko ve skalním masivu. Tvrz pro 424 vojáků se začala stavět v roce 1936, tehdy vyšla stát na téměř 25 milionů korun. Od roku 1946 byla tvrz uzavřená, ke konci 50. let v ní byl zprovozněn armádní muniční sklad.

V průběhu října se budou postupně otvírat nové prohlídkové okruhy. V tvrzi byly objeveny pozůstatky dalších dosud nezdokumentovaných pokusů německé armády z období druhé světové války s výbušnými plyny. Svědectví o zkouškách německých tajných zbraní podávají také bojové objekty tvrze, které byly poškozeny zásahy německých protibetonových střel Röchling.

Ukončená revitalizace tvrze v mnohém navrací Hůrce její původní ráz, ale zároveň z ní činí muzeum o několika tisících metrech čtverečních výstavní plochy. Musejí být vytápěny a vysoušeny, což umožňuje instalace výkonné vzduchotechniky využívající zpětného získávání tepla z odpadního vzduchu a energie ze solárních kolektorů. V budoucnu proto bude možné využít celé podzemí k výstavním a muzejním účelům. Tvrz dostala také novou provozní budovu s pokladnou, zázemím pro návštěvníky a videoprojekce. Provoz muzea usnadní také skladovací a společenské prostory, garáž, restaurátorská dílna a byt správce.

Město Králíky získalo na revitalizaci areálu dotaci z Regionálního operačního programu téměř 19 milionů korun. Radnice si slibuje, že tvrz spolu s dalšími objekty opevnění v oblasti a s Vojenským muzeem přiláká do odlehlé pohraniční oblasti více turistů.

muzeum pevnost
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.