Raná
Foto: autorka

Raná

5. 3. 2019

Přátelé, zvu na výlet do Českého středohoří na sluníčkovou Ranou!

Nádherný masiv Raná je vysoký 457 m, skládá se ze tří vrchů a vznikl při sopečné činnosti v mladších třetihorách. Travnaté porosty jsou tvořeny vzácnými a chráněnými stepními travami. Dále zde roste a kvete violka, hlaváček jarní, divizna aj. Na části přilehlých svahů je hmyzí fauna - střevlíci, chrobáci, motýli aj. Nejatraktivnější je otakárek fenyklový.

Raná je využívána ke sportovním seskokům, což je proti mysli ochráncům přírody. Naštěstí se svými padáky sportovci musí vystoupat, táhnou se jak obrovští hlemýždi se svým nákladem a pak  seskakují a plachtí a jsou šťastni. Parkoviště mají pod Ranou. Na jejich obhajobu musím říct, že vrcholky jsou nedotčeny, šutry drží dobře.

Koncem února, kdy jsem zajela na Ranou, bylo čarovné počasí. Nebe modré jako šmolka, teplý vzduch, moc nefoukalo. Zaparkovala jsem v Hrádku, malé vesničce čítající 20 trvale žijících obyvatel. Jedna krásná kaplička, zoufale potřebující opravu, prý je to v plánu. Ani autobus tam nezajíždí, což mi nejde na rozum, protože tam nejsou žádné služby. A tak jsem paní, která nám otevřela kapličku, naváděla, aby tlačili na Obecní úřad, který mají v Rané, ať jim ze zákona alespoň dva spoje zařídí.

Když jsem vystoupala na vrcholek, byla jsem opravdu okouzlena nádherou přírody kolem dokola. Hlava čistá, vše, co člověka sužuje, na to zapomene, když se nadechne, rozhlédne se kolem a jen žasne nad tou boží krásou. Jsem snad ještě teď nabita tou energií. 

Cesta na Ranou je snadná, ať jedete od Loun, Mostu, či Bíliny. Odbočka z hlavní na vesnici Ranou a dá se parkovat tam či zajet na Hrádek. Z téhle strany je pohoří podle mě ještě hezčí. 

Je to krása nesmírná!

 

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%