Šalvěj lékařská - kráska, kterou rádi vyhledávají motýli
Ilustrační foto: pixabay.com

Šalvěj lékařská - kráska, kterou rádi vyhledávají motýli

30. 3. 2019

Dnešní díl mého seriálu o bylinkách a léčivých rostlinách jsem věnovala jedné opravdu krásné rostlině. Nádherně voní a její květy jsou v různých barvách. Mohou být bílé, růžové nebo fialové. Je to rostlina medonosná. A také dobře zplaňuje, jak ostatně dokazují fotografie pod článkem. Ovšem léčivé účinky divoce rostoucích šalvějí nejsou tak významné.

Šalvěj lékařská - Salvia officinalis L. - lidově Babské ucho 

Sběr

Šalvěj sbíráme vždy za sucha, před rozkvětem a sušíme volně ve stínu.

Léčivé účinky

Při žaludečních, žlučníkových a střevních potížích, při nadýmání, zabraňuje nadměrnému pocení - je vhodná jak v pubertě, tak i v období klimakteria, je močopudná,omezuje tvorbu aftů v dutině ústní, při bolestech zubů, zlepšuje koncentraci, zmírňuje stařecký třes, má antibakteriální, protizánětlivé a antivirotické účinky, zklidňuje organismus i formou koupelí

Koupel nohou při plísňových problémech

4 polévkové lžíce sušené šalvěje zalijeme 1 l vroucí vody. Necháme 20 minut vyluhovat, potom scedíme a necháme vychladnout. Koupel aplikujte 2x denně.

Zajímavost pro diabetiky

Denně žvýkáme 5 čerstvých syrových listů šalvěje mezi jídly během celého dne. Rozžvýkané listy poté spolkneme.

Obklad z čerstvých listů při bodnutí hmyzem

Omyté čerstvé listy rozdrtíme dřevěným náčiním a vzniklou kaši přiložíme na místo bodnutí. Nikdy nepoužívejte kovové náčiní!

Nálev pro krásu a relaxaci

100 gr šalvěje zalijeme 1 l vroucí vody. Scedíme a nálev používáme na opláchnutí umytých vlasů nebo jej dáváme do vany jako relaxační koupel.

Kloktadlo při angíně

1 čajovou lžičku nasekané čersté nebo sušené šalvěje zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat. Pak přecedíme a vlažným roztokem kloktáme každé 2 hodiny.

Kloktadlo při zánětu dásní

1 čajovou lžičku čerstvé nebo sušené šalvěje přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat.Potom přecedíme a několikrát denně vyplachujeme pusu nebo jím můžeme také kloktat.

Čaj při průjmu

10 gr natě přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Potom přecedíme a ihned vypijeme.

Čaj při horečce

1 lžičku šalvěje a 1 lžičku heřmánku smícháme a zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat a potom přecedíme. Čaj pijeme 2 - 3 x denně 1 malý hrníček před jídlem.

Šalvějové víno

Je vhodné pro ženy v obobí klimakteria. 50 gr čerstvých nebo 30 gr sušených lístků šalvěje naložíme do 0,7 l vína. Uzavřeme a necháme louhovat 10 dní. Potom přecedíme a pijeme půl sklenky denně před hlavním jídlem.

Využití v gastronomii

Šalvěj bývá součástí nejrůznějších kořenících směsí, např.Provensálských bylin.Používáme ji při přípravě masitých pokrmů zejména z telecího, skopového a jehněčího. Ale také je vhodná u pokrmů z ryb i z vepřového masa. Hodně se používá k dochucení bylinkového másla či pomazánek z tvarohu nebo z čerstvých sýrů.

Ryba na šalvěji

  • 800 gr ryby bez kůže -např.pstruh, kapr,rybí filé apod.,80 gr másla, 2 lžičky hladké mouky, sůl, pepř, špetka drceného kmínu, citrón, asi 8 lístků čerstvé šalvěje, trochu bílého suchého vína nebo vody na podlití 

Rybu naporcujeme, osolíme, lehce opepříme a  okmínujeme. Spolu s plátky másla dáme do pekáčku a navrch dáme lístky šalvěje. Pečeme asi 20 minut a během pečení rybu 1x otočíme. Potom rybu vyjmeme a  dáme na teplo. Výpek zaprášíme moukou, rozmícháme, osmahneme, trochu podlijeme bílým vínem nebo vodou a provaříme. Dochutíme citrónovou šťávou a rybu vrátíme zpátky. Podáváme s vařenými bramborami. 

K sepsání článku jsem použila své zápisky.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%