Šalvěj lékařská - kráska, kterou rádi vyhledávají motýli
Ilustrační foto: pixabay.com

Šalvěj lékařská - kráska, kterou rádi vyhledávají motýli

30. 3. 2019

Dnešní díl mého seriálu o bylinkách a léčivých rostlinách jsem věnovala jedné opravdu krásné rostlině. Nádherně voní a její květy jsou v různých barvách. Mohou být bílé, růžové nebo fialové. Je to rostlina medonosná. A také dobře zplaňuje, jak ostatně dokazují fotografie pod článkem. Ovšem léčivé účinky divoce rostoucích šalvějí nejsou tak významné.

Šalvěj lékařská - Salvia officinalis L. - lidově Babské ucho 

Sběr

Šalvěj sbíráme vždy za sucha, před rozkvětem a sušíme volně ve stínu.

Léčivé účinky

Při žaludečních, žlučníkových a střevních potížích, při nadýmání, zabraňuje nadměrnému pocení - je vhodná jak v pubertě, tak i v období klimakteria, je močopudná,omezuje tvorbu aftů v dutině ústní, při bolestech zubů, zlepšuje koncentraci, zmírňuje stařecký třes, má antibakteriální, protizánětlivé a antivirotické účinky, zklidňuje organismus i formou koupelí

Koupel nohou při plísňových problémech

4 polévkové lžíce sušené šalvěje zalijeme 1 l vroucí vody. Necháme 20 minut vyluhovat, potom scedíme a necháme vychladnout. Koupel aplikujte 2x denně.

Zajímavost pro diabetiky

Denně žvýkáme 5 čerstvých syrových listů šalvěje mezi jídly během celého dne. Rozžvýkané listy poté spolkneme.

Obklad z čerstvých listů při bodnutí hmyzem

Omyté čerstvé listy rozdrtíme dřevěným náčiním a vzniklou kaši přiložíme na místo bodnutí. Nikdy nepoužívejte kovové náčiní!

Nálev pro krásu a relaxaci

100 gr šalvěje zalijeme 1 l vroucí vody. Scedíme a nálev používáme na opláchnutí umytých vlasů nebo jej dáváme do vany jako relaxační koupel.

Kloktadlo při angíně

1 čajovou lžičku nasekané čersté nebo sušené šalvěje zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat. Pak přecedíme a vlažným roztokem kloktáme každé 2 hodiny.

Kloktadlo při zánětu dásní

1 čajovou lžičku čerstvé nebo sušené šalvěje přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat.Potom přecedíme a několikrát denně vyplachujeme pusu nebo jím můžeme také kloktat.

Čaj při průjmu

10 gr natě přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Potom přecedíme a ihned vypijeme.

Čaj při horečce

1 lžičku šalvěje a 1 lžičku heřmánku smícháme a zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat a potom přecedíme. Čaj pijeme 2 - 3 x denně 1 malý hrníček před jídlem.

Šalvějové víno

Je vhodné pro ženy v obobí klimakteria. 50 gr čerstvých nebo 30 gr sušených lístků šalvěje naložíme do 0,7 l vína. Uzavřeme a necháme louhovat 10 dní. Potom přecedíme a pijeme půl sklenky denně před hlavním jídlem.

Využití v gastronomii

Šalvěj bývá součástí nejrůznějších kořenících směsí, např.Provensálských bylin.Používáme ji při přípravě masitých pokrmů zejména z telecího, skopového a jehněčího. Ale také je vhodná u pokrmů z ryb i z vepřového masa. Hodně se používá k dochucení bylinkového másla či pomazánek z tvarohu nebo z čerstvých sýrů.

Ryba na šalvěji

  • 800 gr ryby bez kůže -např.pstruh, kapr,rybí filé apod.,80 gr másla, 2 lžičky hladké mouky, sůl, pepř, špetka drceného kmínu, citrón, asi 8 lístků čerstvé šalvěje, trochu bílého suchého vína nebo vody na podlití 

Rybu naporcujeme, osolíme, lehce opepříme a  okmínujeme. Spolu s plátky másla dáme do pekáčku a navrch dáme lístky šalvěje. Pečeme asi 20 minut a během pečení rybu 1x otočíme. Potom rybu vyjmeme a  dáme na teplo. Výpek zaprášíme moukou, rozmícháme, osmahneme, trochu podlijeme bílým vínem nebo vodou a provaříme. Dochutíme citrónovou šťávou a rybu vrátíme zpátky. Podáváme s vařenými bramborami. 

K sepsání článku jsem použila své zápisky.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Už delší dobu používám odvar ze šalvěje na opláchnutí vlasů po umytí. Zlepšil se mi nejen jejich stav, ale daří se mi celkem ještě uchovat přirozenou barvu vlasů.
Jana Šenbergerová
Znám ji hlavně jako kloktadlo a součást kořenicích směsí. Líbí se mi její neobvyklé listy. Jsou příjemné na dotek.
Jarmila Komberec Jakubcová
Dano super, dnes jsem ji zasadila do truhlíku, zatím jsem znala její použití jen na ryby.
Blanka Bílá
Hezké ráno, předem děkuji, Dano Puchalská, budu se těšit na recept, určitě vyzkouším.
ivana kosťunová
Šalvěj jsem dosud nepoužívala, nejvyšší čas to zkusit. T5eba ta ryba na šalvěji...
Ilona Erika Kolář
Šalvěj občas používám při vaření.
Miluše Hasenohrlová
Dano,vůbec jsem nevědla na co všechno se šalvěj používá.Já osobně jí suším s mátou a meduňkou do zimních čajíčků.
Dana Puchalská
Blanko Bílá,recept na šalvějov é bonbóny mám. Uveřejním i recept. Záleží jen na redakci, kdy dá recept ke zveřejnění.
Věra Ježková
Na bolení zubů a výplachy úst po vytržení zubu jsem ji několikrát použila. Na mé afty nestačila. Ale už vidím přítele diabetika, jak ji žvýká mezi jídly během celého dne a poté spolkne. :-)
Blanka Bílá
Hezký den, první šalvěj se nám kdysi moc nevydařila, ale v dnešní době je to už moc dobré, sama se podílela o své rozmnožení, loni jsem přesadila semenáčky do kdysi neútulného rohu zahrady a těšíme se i my z její vůně.Kdyby někdo měl návod na domácí bonbony z této bylinky, budu ráda, když se o něj podělí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.