Návaly horka a noční pocení. Co naznačují?
Ilustrační foto: ingimage.com

Návaly horka a noční pocení. Co naznačují?

19. 6. 2019

Červené tváře, nepříjemné horko po těle, pocení i zrychlený tep. Ve vysokých letních teplotách se s podobnými obtížemi občas setká každý. Až pětasedmdesát procent žen v menopauze ale trápí tyto nepříjemné symptomy i několikrát během dne a noci.

Jak rozeznat příznaky přechodu od běžného letního pocení a jak je zmírnit, radí ve svém komentáři uznávaný gynekolog Pavel Turčan.

Mezi pětačtyřicátým a pětapadesátým rokem života se drtivá většina žen setká s některými z příznaků menopauzy. Může to být vše od přibírání na váze, přes suchou kůži, po deprese a úzkosti. Mezi nejčastější symptomy se ale rozhodně řadí návaly horka a noční pocení. Problémy s regulací teploty trpí podle americké studie North American Menopause Society až 75 % všech žen v přechodu. Může za to snížená produkce hormonů estrogenu a progesteronu a nerovnováha v hypothalamu. Právě nerovnováha v našem mezimozku, který je zodpovědný za regulaci tělesné teploty, způsobuje výkyvy a nepříjemné vlny horkosti.

Pozor na podcenění příznaků
Ženy, které už přechodem procházejí, se často letního období obávají. V horkých dnech mohou být totiž návaly až nesnesitelné. A ztěžují jak pracovní, tak společenský život. Ještě větší problém však nastává u žen, které si nadměrné pocení a horkost v těle s menopauzou nespojí a zaměňují je za běžné problémy spojené s horkými letními dny. Ty mohou symptomy snáze přehlédnout a podcenit, čímž si ještě víc přitíží. Pokud například zanedbají pitný režim, mohou počet i intenzitu návalů nevědomky ještě navýšit.

Voda ochladí, čaje uleví
Jedním ze základních opatření, jak tělu v létě alespoň trochu ulevit, je dostatek studené vody. Ženy v přechodu potřebují v létě pitný režim obdobný jako u aktivních sportovců. Míra jejich pocení je totiž naprosto srovnatelná. Každý den by proto měly vypít alespoň dva litry čisté vody. Neměla by ale být ledová, ačkoliv k tomu počasí svádí. Studenou vodou přímo z lednice si totiž mohou lidé přivodit potíže od bolestí zubů po bolesti v krku.

Pro zpestření je možné vodu doplnit o pár kapek citrónu, čerstvé bylinky či trochu ovoce. Vhodné jsou i neslazené čaje. Právě čaje a odvary mohou pomoci nastolit rovnováhu v těle a celkově zmírnit příznaky přechodu. Od návalů horka může ulevit čaj z červeného jetele, který obsahu přírodní estrogeny. S projevy menopauzy pomohou i doplňky stravy nejlépe právě s výtažky z červeného jetele, jako je například Sarapis plus. Osvěžit a zchladit pak pomůže čaj ze šalvěje, máty či zelený čaj.

Naopak kávu, kofeinové nápoje, slazené šťávy a alkohol je lepší z pitného režimu vyřadit. Tyto nápoje tělo ještě více odvodní a zatíží. Kromě horka se pak ženy musí potýkat i s dehydratací, bolestmi hlavy či nespavostí.

Příjem tekutin v teplém počasí pomohou doplnit i vodnaté typy ovoce a zeleniny. Vychlazený šťavnatý meloun na svačinu či okurkový salát k večeři doplní vodu a pomohou snížit tělesnou teplotu. Ochlazující efekt mají i mléčné výrobky. Nepříjemný nával tak zpříjemní například jogurt s ovocem.

Voda uleví, klimatizace uškodí
Chladná voda osvěží nejen zevnitř, ale zmírní i vnější příznaky. Proto je vhodné zařazovat v létě studené sprchy či plavání v bazénu. Pro ty, kteří nemají po ruce bazén, nebo se nemohou například v práci osprchovat, je příjemnou alternativou lavor se studenou vodou. Stačí do něj na dvacet minut ponořit nohy.

Tento jednoduchý způsob ochlazení je zdravější než například klimatizace. Při návalech horka z důvodu menopauzy je tělo ženy pokryto studeným potem, pobyt v podchlazené místnosti tak může způsobit nachlazení nebo i angínu. Navíc klimatizace často způsobuje podráždění a vysychání očí a násobí tak vysychání sliznic, které trápí ženy v klimakteriu.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%