Znáte medovník?
Ilustrační fotografie: Zahradnictví Flos

Znáte medovník?

4. 7. 2019

Dobrý den.

Určitě si budete myslet, že si pletu pojmy s dojmy. Ale ne, i když v počasí, které tu máme, bych na to nárok měla. Ale medovník je nejen dobrý dort, ale také rostlina.

Je to medovník meduňkolistý - Melittis melissophyllum. 

Pozor, v naší přírodě je rostlina přísně chráněná! Proto sbíráme květy pouze z rostlin vypěstovaných na zahradách! 

Ale není vůbec žádný problém si ji doma na zahradě vypěstovat. Nejlepší a doporučená je Royal Velvet. Cena jedné sazenice je cca 100.-Kč. Má ráda spíše stinná místa a dorůstá až do výšky 60 cm. 

Patří do rodu hluchavkovitých rostlin. Květy jsou velice nápadné a připomínají divoké orchideje.

Dříve se jí říkalo - velkokvětá , ale pro její medové aroma získala i další pojmenování - meduník, medunice a mediška.

A protože se nejčastěji vyskytuje na okrajích dubových lesů, tak její další pojmenování jsou také velice hezká - doubravník, dubravník růžový, dobronika růžová a bezvrška růžová.

Najdeme ji i na pasekách a křovinatých stráních. 

Na medovník se slétají včely, motýli a čmeláci z celého okolí. Takže je to rostlina nejen krásná, ale i velmi užitečná. 

Patří mezi oblíbené léčivé rostliny. Je totiž více než dobrá na uklidnění nervů a patří mezi významné antioxidanty. Zmírňuje křeče. Má antibakteriální účinky. Také se přidává i do likérů a bílého vína. 

Dříve se hojně užívala jako diuretikum nebo sedativum při léčbě ran.

Sběr

Sbíráme květy (od července do září) a sušíme je ve velice tenké vrstvě. Buď v dobře větrané místnosti nebo při teplotě 30-35°C (např. v sušičce nebo troubě). Skladujeme vždy ve tmavých nádobách. 

Výborný je čaj, který nádherně voní a je velice lahodný a není třeba ho doslazovat. Připravuje se podobným způsobem jako čaj z hluchavky: 1,5 čajové lžičky sušených květů zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme zakryté cca 10 minut vyluhovat. Poté přecedíme. 

Je i součástí éterických olejů.

Čaj se nedoporučuje - těhotným a kojícím ženám a malým dětem. 

Informace k článku jsem čerpala že svých poznámek a starých zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.