Znáte medovník?
Ilustrační fotografie: Zahradnictví Flos

Znáte medovník?

4. 7. 2019

Dobrý den.

Určitě si budete myslet, že si pletu pojmy s dojmy. Ale ne, i když v počasí, které tu máme, bych na to nárok měla. Ale medovník je nejen dobrý dort, ale také rostlina.

Je to medovník meduňkolistý - Melittis melissophyllum. 

Pozor, v naší přírodě je rostlina přísně chráněná! Proto sbíráme květy pouze z rostlin vypěstovaných na zahradách! 

Ale není vůbec žádný problém si ji doma na zahradě vypěstovat. Nejlepší a doporučená je Royal Velvet. Cena jedné sazenice je cca 100.-Kč. Má ráda spíše stinná místa a dorůstá až do výšky 60 cm. 

Patří do rodu hluchavkovitých rostlin. Květy jsou velice nápadné a připomínají divoké orchideje.

Dříve se jí říkalo - velkokvětá , ale pro její medové aroma získala i další pojmenování - meduník, medunice a mediška.

A protože se nejčastěji vyskytuje na okrajích dubových lesů, tak její další pojmenování jsou také velice hezká - doubravník, dubravník růžový, dobronika růžová a bezvrška růžová.

Najdeme ji i na pasekách a křovinatých stráních. 

Na medovník se slétají včely, motýli a čmeláci z celého okolí. Takže je to rostlina nejen krásná, ale i velmi užitečná. 

Patří mezi oblíbené léčivé rostliny. Je totiž více než dobrá na uklidnění nervů a patří mezi významné antioxidanty. Zmírňuje křeče. Má antibakteriální účinky. Také se přidává i do likérů a bílého vína. 

Dříve se hojně užívala jako diuretikum nebo sedativum při léčbě ran.

Sběr

Sbíráme květy (od července do září) a sušíme je ve velice tenké vrstvě. Buď v dobře větrané místnosti nebo při teplotě 30-35°C (např. v sušičce nebo troubě). Skladujeme vždy ve tmavých nádobách. 

Výborný je čaj, který nádherně voní a je velice lahodný a není třeba ho doslazovat. Připravuje se podobným způsobem jako čaj z hluchavky: 1,5 čajové lžičky sušených květů zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme zakryté cca 10 minut vyluhovat. Poté přecedíme. 

Je i součástí éterických olejů.

Čaj se nedoporučuje - těhotným a kojícím ženám a malým dětem. 

Informace k článku jsem čerpala že svých poznámek a starých zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Nepejchalová
Kytku také neznám, medovník jako dortík ano, ale nechutná mi, ačkoliv jsem hodně na sladké.
Ilona Erika Kolář
Znám medovník dort, který občas dělám, ale je moc pracný.
Naděžda Špásová
Danko, kytičku neznám, ale dortík ano. Vypadá to trochu jako maceška. :-)
Jana Šenbergerová
Krásná rostlinka, kterou vůbec neznám. Kybych se s ní někde setkala, asi bych ji pokládala za nějaký druh meduňky.
Zuzana Pivcová
Taé neznám, ani pod žádným dalším z uvedených názvů.
Věra Ježková
Danko, také znám jen dort. A především teoreticky, z důvodů čistě kalorických. :-)
Anna Potůčková
Rostlinu neznám, ale dortík to je jiná! Ten znám přímo důvěrně :-)
Eva Mužíková
Neznám, dík za informaci. Ten druhý dostávám od kamarádky, je to opravdu bomba.
Jarmila Komberec Jakubcová
Dano znám jen medovník jako forma dortu. Což ale nejím, protože je to velká kalorická bomba.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.