Používání internetu je pro starší lidi díky upraveným stránkám jednodušší, říká specialista
Lukáš Pazderka. FOTO: Seznam.cz

Používání internetu je pro starší lidi díky upraveným stránkám jednodušší, říká specialista

2. 7. 2019

Podle průzkumu Seznam.cz téměř čtvrtina starších Čechů v seniorském věku pravidelně používá internet. A právě jim mohou speciálně uzpůsobené webové stránky zpříjemnit život.

Seznam.cz se o lepší přístupnost na internetu už téměř čtyři roky stará Lukáš Pazderka. Zajišťuje tak, aby byly služby Seznamu (tedy například samotná domovská stránce, realitní portál, mapy a další produkty) použitelné pro co nejširší skupinu uživatelů, tedy včetně seniorů, ale i zdravotně postižených. V rozhovoru nám Lukáš prozradil, co přesně jeho zajímavá a užitečná práce nazvaná „specialista na přístupnost“ obnáší.

Jak mohou upravené stránky pomoci seniorům v práci na internetu?
Starší lidé jsou rozhodně početnou skupinou využívající naše stránky, které pro ně upravujeme a „zpřístupňujeme“ tak, aby byly jasně čitelné a přehledné. Čím dál více lidí staršího věku je dnes počítačově gramotných. S počítačem se naučili ve svém zaměstnání a pro zábavu, komunikaci a poznání ho používají i v důchodu. Starším lidem se ale někdy zhoršuje zrak, sluch, mohou se jim třást ruce, nebo se jim zhoršovat kognitivní schopnosti. Dobře udělané webové stránky jim však mohou pomáhat se s těmito problémy vyrovnávat a využívat internet bez omezení.

Jak konkrétně?
Uživatelé s horším zrakem například ocení dobrý kontrast textu a pozadí. Ti, kteří mají ve svém počítači nastavený vysoký kontrast pracovního prostředí, zase nesmí ztratit ovládací prvky ani zásadní informace. Je potřeba si také uvědomit, že někteří uživatelé si webovou stránku mnohonásobně zvětší a před sebou tedy mají jen malou část webu. Pro tyto uživatele je vhodné, aby stránky byly sjednocené a ovládací prvky celého webu se nacházely vždy na stejném místě. Lidé se špatným sluchem zase potřebují, aby byly video nebo audio pořady opatřené titulky, nebo přepisem. A pro uživatele s omezením kognitivních funkcí jsou vhodné přehledné intuitivně ovladatelné stránky.

Zmínil jste také zhoršenou hybnost končetin, například, když se někomu klepou ruce, co s tím?
Úplný základ je zpřístupnit webové stránky bez použití myši, jen z klávesnice. Je tedy potřeba, aby se uživatel dostal na všechny ovládací prvky na stránce, aby je dokázal ovládat jen s použitím klávesnice a také věděl, na jakém ovládacím prvku se právě nachází. Takto připravené stránky mohou používat uživatelé se špatným zrakem i nevidomí a také právě lidé s omezenou hybností horních končetin. Ovládání myši je pro ně v mnoha případech nemožné a pro práci na počítači používají buď klasickou nebo speciální klávesnici se zvětšenými tlačítky. Někteří využívají třeba alternativnější ovládání v podobě tlačítek, nebo různých senzorů. Tyto pomůcky pak nahrazují klávesnici.

Senioři ale nejsou jedinou cílovou skupinou, pro které stránky upravujete…
Určitě ne, je to pro nás kdokoli s jakýmkoli handicapem. Senioři, nevidomí, neslyšící… Další skupinou mohou být například lidé krátkodobě zranění. Stačí drobný incident při jízdě na kole a pochopíte, že s rukou v sádře se lépe než myš ovládá klávesnice. Přístupné stránky, konkrétně dobrý kontrast textu a pozadí, pak ocení i uživatelé, kteří používají svá mobilní zařízení v exteriéru. Kdo se třeba snažil najít dopravní spojení venku na ostrém slunci, ví, jak malý kontrast komplikuje práci.

Zapojujete do přizpůsobování služeb i lidi, pro které úpravy děláte?
V Seznamu s námi na zpřístupňování našich služeb spolupracují dva brigádníci. Oba jsou nevidomí a pomáhají nám testovat stránky z pohledu člověka, který službu nikdy neviděl a je potřeba, aby se v ní sám zorientoval, dovedl ji sám ovládat, a to vše zvládl v rozumném čase. Kromě těchto stálých brigádníků občas na testování nebo konzultaci oslovíme i další uživatele z řad handicapovaných. Naposledy jsem o konzultaci poprosil paní Ditu Horochovskou, která nemůže pohybovat končetinami a počítač ovládá jen pomocí hlasu. S Ditou jsem se setkal v centrále Seznamu a spolu jsme se bavili o tom, jaké překážky obecně vnímá při práci s internetem. V osobě Dity jsem kápnul na opravdového odborníka, protože je průkopníkem hlasového ovládání v Česku. Navíc založila se svým kamarádem společnost s názvem Silou hlasu, kde učí ovládat počítač hlasem i další podobně znevýhodněné uživatele.

Jaký aktuálně řešíte úkol?
Nyní se v Seznamu zpřístupňuje videoportál Televizeseznam.cz. Jedná se o videoslužbu, takže je její zpřístupnění náročnější než u běžné služby. My už jsme si to vyzkoušeli u Stream.cz, který se nedávno stal součástí právě www.televizeseznam.cz. Pro mě to byla velice příjemná práce hlavně proto, jak k tomu přistoupili kolegové-vývojáři této služby. V nejbližší době se také připravuje přístupnost služby Seznam slovník. Dobré stránky jsou rozhodně vizitkou práce celého týmu a věřím, že ji ocení mladí i staří.

internet Seznam
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%