Sporýš lékařský - magickou rostlinu s afrodisiakálními účinky
ilustrační fotografie :pixabay.com

Sporýš lékařský - magickou rostlinu s afrodisiakálními účinky

24. 7. 2019

Nedávno jsem psala o jedné léčivé a voňavé rostlině. A v diskuzi pod článkem jsem slíbila, že příště napíšu o další rostlině z čeledi sporýšovitých. 

Tak tady jednu takovou máte v její celé kráse. Je to vytrvalá rostlina, která dorůstá do výše 50 - 70 cm. Roste na stráních, pastvinách, podél řek a potoků i na rumištích. Kvete v červenci až v srpnu. Má narůžovělé či slabě fialové květy.

Je to sporýš lékařský - Verbena officinalis

Lidových  pojmenování je opravdu hodně, například: Čaganka, Verbenka, Vranní chléb, Posvátná tráva, Holubí bylina, Ochranné žetlo, Venušina žíla, Slza Isidina, Železník lékařský, Bylina sv.Jana, Bylina laskavosti, Slza Junonina.

V německy mluvících zemích se jí říká Eisenkraut.

Dříve ji považovali za magickou rostlinu s afrodisiakálními účinky. Často ji  přidávali do nápojů lásky. Věřilo se, že ochrání tělo před střelami. Staří Keltové jí považovali za jednu z nejdůležitějších kouzelných a léčivých bylin. Egypťané věřili, že pochází ze slz bohyně Isis.

Léčebné účinky

Pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích. Využívá se často v homeopatii. Zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Urychluje hojení ran. Pomáhá vyvolat menstruaci. Pomáhá zklidnit nervy. A detoxikuje organismus.

Sběr

Sbírá se hlavně kvetoucí nať. Sušíme ji při teplotě do 35 st. Celsia. Buď rozprostřené v tenké vrstvě nebo ve svazečcích zavěšených v dobře větrané a suché místnosti.

Čaj

1 vrchovatou čajovou lžičku sušené bylinky přelijeme 1 šálkem vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat a potom scedíme. Tímto čajem lze i kloktat. Mírní totiž bolesti v krku a kašel.

Kašovitý obklad na ischias

1.) 1 svazek čerstvého sporýše (asi 10 dkg) nasekejte na hrubo a uvařte s 1 šálkem octa. Přimíchejte ovesné vločky tak, aby vznikla kaše. A rozetřete ji mezi dva kousky látky. Pak je položte na bedra a zabalte se do vlněné deky a nechte působit 10 - 15 minut.

2.) Čerstvou nať poválejte válečkem nebo ji spařte ve vroucí vodě a  přiložte na postižené místo. Přikryjte gázou a igelitem a nechte působit minimálně 30 minut. Doporučuje se nechat působit až 1 hodinu, máme-li čas.

Balzám

70 gr čerstvé rostliny přelijeme 175 ml 40% lihu (nebo jiného čistého alkoholu, třeba vodky) . Dobře protřepeme. Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 gr medu a opět dobře protřepeme. Další den je balzám připraven k použití.

Užívání. 4x denně: 1 kávovou lžičku směsi dáme na sítko z nerezu či umělé hmoty a propasírujeme umělohmotnou lžičkou do šálku z umělé hmoty nebo porcelánu a přelijeme 125 ml převařené vody. Je vynikající při onemocnění horních cest dýchacích.

Neužívat v době těhotenství.

 Informace jsem čerpala ze svých zápisků a knih, které jsem za léta nashromáždila ve své knihovně.

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%