Sporýš lékařský - magickou rostlinu s afrodisiakálními účinky
ilustrační fotografie :pixabay.com

Sporýš lékařský - magickou rostlinu s afrodisiakálními účinky

24. 7. 2019

Nedávno jsem psala o jedné léčivé a voňavé rostlině. A v diskuzi pod článkem jsem slíbila, že příště napíšu o další rostlině z čeledi sporýšovitých. 

Tak tady jednu takovou máte v její celé kráse. Je to vytrvalá rostlina, která dorůstá do výše 50 - 70 cm. Roste na stráních, pastvinách, podél řek a potoků i na rumištích. Kvete v červenci až v srpnu. Má narůžovělé či slabě fialové květy.

Je to sporýš lékařský - Verbena officinalis

Lidových  pojmenování je opravdu hodně, například: Čaganka, Verbenka, Vranní chléb, Posvátná tráva, Holubí bylina, Ochranné žetlo, Venušina žíla, Slza Isidina, Železník lékařský, Bylina sv.Jana, Bylina laskavosti, Slza Junonina.

V německy mluvících zemích se jí říká Eisenkraut.

Dříve ji považovali za magickou rostlinu s afrodisiakálními účinky. Často ji  přidávali do nápojů lásky. Věřilo se, že ochrání tělo před střelami. Staří Keltové jí považovali za jednu z nejdůležitějších kouzelných a léčivých bylin. Egypťané věřili, že pochází ze slz bohyně Isis.

Léčebné účinky

Pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích. Využívá se často v homeopatii. Zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Urychluje hojení ran. Pomáhá vyvolat menstruaci. Pomáhá zklidnit nervy. A detoxikuje organismus.

Sběr

Sbírá se hlavně kvetoucí nať. Sušíme ji při teplotě do 35 st. Celsia. Buď rozprostřené v tenké vrstvě nebo ve svazečcích zavěšených v dobře větrané a suché místnosti.

Čaj

1 vrchovatou čajovou lžičku sušené bylinky přelijeme 1 šálkem vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat a potom scedíme. Tímto čajem lze i kloktat. Mírní totiž bolesti v krku a kašel.

Kašovitý obklad na ischias

1.) 1 svazek čerstvého sporýše (asi 10 dkg) nasekejte na hrubo a uvařte s 1 šálkem octa. Přimíchejte ovesné vločky tak, aby vznikla kaše. A rozetřete ji mezi dva kousky látky. Pak je položte na bedra a zabalte se do vlněné deky a nechte působit 10 - 15 minut.

2.) Čerstvou nať poválejte válečkem nebo ji spařte ve vroucí vodě a  přiložte na postižené místo. Přikryjte gázou a igelitem a nechte působit minimálně 30 minut. Doporučuje se nechat působit až 1 hodinu, máme-li čas.

Balzám

70 gr čerstvé rostliny přelijeme 175 ml 40% lihu (nebo jiného čistého alkoholu, třeba vodky) . Dobře protřepeme. Po 3 dnech vmícháme do výluhu 200 gr medu a opět dobře protřepeme. Další den je balzám připraven k použití.

Užívání. 4x denně: 1 kávovou lžičku směsi dáme na sítko z nerezu či umělé hmoty a propasírujeme umělohmotnou lžičkou do šálku z umělé hmoty nebo porcelánu a přelijeme 125 ml převařené vody. Je vynikající při onemocnění horních cest dýchacích.

Neužívat v době těhotenství.

 Informace jsem čerpala ze svých zápisků a knih, které jsem za léta nashromáždila ve své knihovně.

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Sporýš znám, ale že má magickou moc, to jsem nevěděla.
Soňa Prachfeldová
Neznám, nebo jsem si ji doposud nevšimla. Čekanka ta tu roste hojně, ale to asi není ona
Naděžda Špásová
Růst jsem to někde viděla, brala bych to do vázy jako luční kvítí.
Zuzana Pivcová
Ano, přírodní toaletní voda s vůní sporýše, jakož i mýdla, prodávaná v prodejně s francouzskou přírodní kosmetikou, je úžasná. Jinak však rostlinu a její léčivé účinky neznám.
ivana kosťunová
Zajímavá rostlinka ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.